Reiarstofjellet (854 moh)


Lengde: 17,5 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Delvis T-merket, delvis nødlet, delvis umerket
Laveste/høyeste punkt: 309/854 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig  for nedlastning herVi har igjen tatt turen til Forsand, og fjellene mellom Skrøylå og Vinddalen. Her er det flott terreng å gå i, selv om ikke alle turene er merket. Denne turen kan man også starte fra Vinddalen om man ønsker en litt kortere tur. Da følger man samme rute i starten som  turen til Salmonknuten. Men vi startet fra Skrøylå, noe som gjør dette til en heldagstur, mer eller mindre.

Starten er ganske enkel. Fra parkeringsplassen følger man traktorveien ganske nøyaktig 1,5 km før man tar ut til høyre i terrenget på sti. Det er god og tydelig sti, med nødlinger oppover lia. Et stykke oppover blir det noe brattere, men ikke verre enn at det er ganske lettgått for det. Etter at vi har kommet over tregrensa og over i helt åpent landskap, følger vi stien til vi kommer rett forbi en samling med store steiner, et stykke før vi kommer til mastene. Her er det et stiskille, og vi holder til høyre oppover.

Vi kommer til en liten topp, som kalles Klampen. Her er det fint å ta seg en liten pause om man ønsker det. Masse steiner å sette seg på. Så går det litt ned igjen før vi fortsetter oppover mot Salen. Vi følger mastene et stykke, til vi kommer til Holtastølen. Herfra skrår vi ut til venstre, og stien blir litt mer utydelig, men det går likevel greit å følge den videre.

Etter å ha kommet opp på høyden, og begynt å gå svakt nedover igjen og får øye på landtunga mellom Stora og Litla Hedlesvatn, kommer vi til et nytt stiskille ved noen nødlinger, hvor vi på nytt holder oss til venstre over Uraheia. Vi følger denne stien til det begynner å gå nedover igjen, og går vekk fra stien, mot høyre. Nå skal vi rett ned mot Hedlesfossen, som er mer en elv enn en foss.

Vel nede ved «fossen» får vi fyllt vannflaskene med deilig kaldt vann, før vi fortsetter bort til enden av Litla Hedlesvatnet. Her krysser vi elven og tar oss på kryss og tvers oppover skråningen til Reiarstofjellet.  Det er flere topper her oppe. Den første er på 834 moh. Vi finner den, og ser at det står en stor varde et stykke til venstre for toppen, litt lenger ned. Vi går ut dit og får en flott utsikt utover alle de andre toppene vi har vært på i området.

Vi får tatt litt bilder, før vi fortsetter videre mot neste topp som er den høyeste: 854 moh. Her er vi snare forbi, for videre utover er det enda et par små topper, som er mye mer utsiktsrike. Vel fremme ved disse toppene tar vi oss en god pause, før vi går tilbake en litt annen vei enn vi kom opp. Vi går ned til Hellesstølen, og over en landtunge mellom Stora og Litla Hedlesvatnet. Vel over er det bare en kort bakke til vi er tilbake på Uraheia, og derfra følger vi samme rute tilbake som vi kom opp.

01
Da det for tiden utføres endel arbeid på kraftlinjene i området, er parkeringsplassen stengt. Men det er litt plass til å parkere på utsiden og langs veien.

02
Starten på turen går på fin traktorvei med utsikt ut over Lysefjorden.

03
Vi kan også se rett over til Preikestolen, som ligger øverst i fjellet midt på bildet. Denne dagen hadde de sikkert en storslått utsikt, med tåka som lå tungt innover fjorden. Det er noe spesielt med å føle at man står og skuer ned på skyene.

3a
Tittei!

04
Vi skal følge denne veien 1,5 km innover. Her er det lett og behagelig å gå.

4a
Etter ca 1 km kommer vi til et minikraftverk på venstre side. Vi ser Mulekosrinda og Buskarknuten rett frem.

05a
Bakerst i bildet, foran fjellet i bakbrunnen (Preikestolen) ser vi det lille kraftverket. Der hvor vi står, går vi av veien og ut på sti.

5b
Etter å ha fulgt stien et stykke oppover krysser vi Viermyrbekken. Ved stor vannføring er det nok lurt med vanntett fottøy.

06
Så fortsetter vi videre oppover på tydelig sti.

07
Like etter disse steinene deler stien seg, og vi skal holde mot høyre, og ikke mot masta vi ser foran oss.

08
Oppe på Klampen ser vi tydelig hvor løypa videre går. Vi skimter Salen der oppe til høyre i bildet.

09
Det er flott høyfjellsterreng oppe på Klampen, og her er det fint å sette seg ned litt for de som ønsker en pause.

9a
Oppe på neste høyde ser vi  oss tilbake. Der nede ser vi Kringlevatnet.

10
Vi følgerkraftlinjenx et stykke. Salen i bakgrunnen.

11
Her flater det mer ut.

12
Her har vi gått av stien ved Holtastølen, som ligger mer eller mindre gjemt i den store steinrøysa som ligger til høyre i bildet.

13a
Vi er kommet til Uraheia, og ser tydelig landtunga som skiller Stora og Litla Hedlesvatnet. Like på andre siden av landtunga ligger Hellesstølen.

13b
Det er lett å gå i flott høyfjellsterreng.

14
Når det begynner å gå nedover igjen på andre siden av Uraheia skal vi ut av stien og nedover mot Hedlesfossen.

15
Det er lett å se hvor vi skal. Hedlesfossen ligger der nede i den steinformasjonen midt i bildet, og Reiarstofjellet vises tydelig foran oss.

16a
I enden av Litla Hedlesvatnet krysser vi elva.

17
Det går bratt oppp fra elva.

18
Et stykke opp i bakken stopper vi og ser ut over Salmonknuten, hvor vi har vært tidligere.

19
Alle disse toppene har vi vært på. Helt til høyre begynnelsen av Salmonknuten, bak den Tormodsknuten, så  Tyllebakknuten lenger bak mot venstre. Mange flotte turer her i området med andre ord.

20
Plutselig dukker det opp en spiss og høy nødling. Ved denne velger vi å gå en annen vei på tilbaketuren.

22a
Den eneste varden her oppe står ved kanten av den ene toppen, men ikke den høyeste. Her ser vi utover Vinddalen og Salmonknuten. På andre siden av dalen ser iv Einarsknutane, Heimre og Indre, og Tverrfjellet i bakgrunnen

22
Absolutt en flott varde for det.

23
Den høyeste toppen er kun markert med en liten stein. Ikke så veldig synlig om man ikke vet det.

25
Forbi toppen  kommer vi til et pa endre topper med mer utsikt. Her ser vi ned til Øvre Espedalsvatnet og Nedre Espedalen.

26
Og her borte er vel det stedet med mest utsikt innover.

26a
Øvre Espedal og starten av Røssdalen.

26c
Innover Vinddalen.

27
Vi tok en annen vei ned, om Hellesstølen.

28a
Stølen er ikke godtsynlig om man ikke vet om den.

28b
Like over landtunga er vi tilbake på samme sti som vi gikk opp.

Film fra turen med flotte droneinnslag:

kart1
Løypa vi gikk. 1: Høyeste punkt på Reiarstofjellet. Grønn løype går på vei, blå på sti/terreng.

parkering
Parkering.

terrengkart
Terrengkart.

kart2
Utsnitt over turområdet.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Rett etter tunnelen svinger du av til høyre mot Fossmork. Følg veien til du er kommet forbi Eiane. Oppe i bakkene svinger du av til høyre mot Skrøylå og følger veien til endes (ca 20 min fra Lysefjordbroa) Her er stor god parkeringsplass. Husk å lukke porten etter deg. Og lukk alle grinder du går gjennom. (PS: For tiden er det anleggsarbeid som gjør at parkeringen er stengt. Parker langs veien eller på den lille gressplassen på  andre siden av veien)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.