Tyllebakknuten (857 moh) med rundtur fra Skrøylå


Lengde: 12,9 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Stedvis nødlet, og tydelig sti på deler av turen.
Laveste/høyeste punkt: 307/857 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX-fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Området på sørsiden av Lysefjorden har mange flotte naturperler å vise frem, og denne turen er intet unntak. Vi starter på Skrøylå, og går i starten samme løype som de fleste andre turene som starter her. Dvs en drøy km på flott skogsvei oppover mot Endrane. Langs mesteparten av denne skogsveien har man flott utsikt ned til Lysefjorden, og over til Preikestolen. Har man kikkert med seg kan man se alle folkene på Preikestolen, nesten som en maurtue.

Etter ca 1,5 km går det en sti ut til høyre, like ved en liten varde med en rød T på i veikanten. Hvis du kommer til en liten elv som krysser veien (altså ikke en av de små bekkene som av og til forviller seg over veien, men en tydelig elv, selv om den er liten), da har du gått et par hundre meter for langt.

Når du er kommet over på stien, skal du følge den  i ca 2,5 km til.  Stien er tydelig oppover, med enkelte nødlinger som viser deg at du er på rett vei. Det er ganske lettgått oppover. Et par plasser krysser du bekken også. Når du er kommet opp i åpent lende og ser de store mastene til kraftlinjene må du følge litt med. Stien er ganske tydelig her også, men et stykke før du kommer frem til den første masta, deler stien seg, like etter at du har passert en samling med store steiner (se bilde i innlegget). Her skal du holde deg på den venstre stien, og følge den videre.

Etter å ha passert under kraftlinjene like ved masta, fortsetter vi litt til, og så kommer vi til Kringlevatnet. Dette skal vi gå rundt , og når vi er over Stilkamyra, og det har begynt å gå litt svakt nedover i terrenget, ser vi ei lita gresskledd myr til venstre for oss, like ved foten av fjellet. Vi forlater stien og krysser denne myra, og går opp på dette fjellet. Vi finner fort en sti oppover, som vi følger.  Stien tar oss akkurat dit vi vil, og snart er vi oppe på en liten flate med masse stein.

Her tar vi oss en liten matbit, før vi følger stien videre mot Tyllebakknuten som vi ser like bak Nordrinda. Stien fortsetter på østsiden av Nordrinda, mot Nordbekktjørna, men dit skal ikke vi. Vi får over/rundt Nordrinda på nordsiden, og på andre siden starter oppstigningen til Tyllebakknuten. Det er ikke så langt opp, og det er godt underlag å gå på, så selv om det er litt bratt, går det som en lek. Utsikten på vei opp er slående, og blir bedre og bedre for hver meter.

Vel oppe tar vi oss en god pause, med litt mer mat, og bare nyter den flotte utsikten. Vi kan faktisk se Folgefonna herfra, Frafjordhatten, og vi kan se hjem til Stavanger, og vi ser så klart rett over til Preikestolen.

Etter en pause går vi ned av fjellet på andre siden, og går rundt Nordrinda i andre enden enn der vi gikk opp. Denne delen av turen er betydelig mer krevende enn det vi gikk opp. Her er det masse stein, og tuer av lyng, med masse huller man kan trø nedi. Og det er ikke mindre bratt heller. Her må man konsentrere seg om å trø riktig. Vi hadde ikke noe kart som viste oss løypa, så vi fant den ruta som så best ut å gå. Vi skulle over til Grønerabb på returen nemlig, og ville gjerne gjøre det til en rundtur.

Vel nede av  fjellet krysset vi Vinddalsslåttene på vei bort til Grønerabb, som mer eller mindre består av stein på stein, som er delvis overgrodd av lyng. Dette fjellet er som en eneste stor morene, og vi ser flere små morener oppover fjellet. Etter å ha vært her, fortsetter vi nedover andre siden av Grønerabb, først bratt nedover et stykke, og deretter langs en rygg bortover mot Kringlevatnet. Langs ryggen er vi tilbake på sti igjen, som vi følger til vi er nede ved Kringlevasstølen. Herfra følger vi stien langs vatnet bort til Kringlevassbekken, som vi krysser. Og så er ringen sluttet, og vi følger samme sti nedover som vi kom opp.

Se film nederst i innlegget med flotte droneinnslag, for et bedre inntrykk av hvordan det er å gå her, og selvfølgelig se den fantastiske utsikten.

Vil man ha en enklere tur, kan man alternativt ta samme vei ned fra Tyllebakknuten som man kom opp. Evt kan man følge veien helt opp til Kringlevasstølen (Dette blir litt lengre), og følge vatnet bort til bekken og følge samme rute videre opp. Mulighetene her er mange.

Denne turen gikk vi 15. juni 2019.

01
Vi skal egentlig parkere på Skrøylå, på parkeringsplassen som har god plass til mange biler. Men nå vi var der var den stengt pga anleggsarbeid.

02
Ved starten av løypa står det turtavle og skilter. Det røde bygget er toalett, for dem som trenger det.  Det er flere grinder oppover, som må lukkes, grunnet dyr på beite.

03
Det er flott vei oppover.

04
Vi ser rett over til Preikestolen.

05
Etter ca 1 km kommer vi forbi dette minikraftverket.

05a
Etter å ha gått ca 1,5 km skal vi ut av veien og over på sti.

06
Denne lille varden i veikanten markerer starten på stien.

06a
Vi følger sti og nødlinger oppover.

07a
Stien er fin og tydelig.

10
Vi krysser Viermyrbekken. Dette er en idyllisk plass, og fint sted å ta seg en liten pause for de som ønsker det.

11
Nå er vi kommet over i mer åpent lende, og ved de store steinene der fremme deler stien seg.

09a
Her holder vi til venstre.

13
Vi skal videre, under kraftledningene rett ovenfor masta.

14
Etter ca 3 km kommer vi opp til Kringlevatnet. Vi skal rundt på andre siden, og opp den fjellryggen du ser der fremme.

15
Det går sti videre over Stilkamyra, men ikke fullt så tydelig som den vi har fulgt til nå.

15a
Stien følger terrenget og det er lett å gå her.

16a
Like etter at det begynner å gå slakt nedover i terrenget, krysser vi den myra vi får på venstre side. Ved venstre ende av treklynga der fremme finner vi en sti som vi følger oppover hele fjellryggen. Målet for turen er til høyre for fjellryggen, midt i bildet.

17
Stien er stort sett tydelig hele veien oppover, og det er lett å gå her.

17a
Som du ser er det lettgått terreng. Vi følger denne ryggen helt til toppen, og litt videre innover. Tyllebakknuten er den du ser helt bakerst til høyre i bildet.

19
Oppe på toppen av ryggen.

20
Her fant vi oss en «sofa» å sitte på mens vi spiste litt mat.

21
Publikum hadde vi også.

22
Etter pausen gikk vi ned i en liten dal og opp på neste rygg på andre siden av den lille dalen.

24
Vi har rundet Nordrinda og begynner oppstigningen til Tyllebakknuten

25
Flott terreng å gå i oppover mot toppen.

26
Vi nærmer oss toppen, og utsikten blir flottere for hver meter! Her ser vi ned på Tyllebakkvatnet. Til venstre bak vatnet se Tormodknuten, den lave i midten er Salmonknuten, og til høyre har vi Reiarstofjellet.

27
Må stoppe litt og nyte utsikten.

28
Så bærer det videre mot toppen. Der fremme skimter vi varden.

32
Og så er vi der. Vi ser Salen helt til venstre for varden. Og til høyre i bildet ser vi Mulekosrinda.

33a
Vi fant oss en lun plass i le for vinden.

33b
Vi ser rett ned i Tyllebakkdalen, og over til Tormodknuten. I bakgrunnen ser vi Heimre og Midtre Einarsknutane.

33c
Nyter utsikten.

34
Her ser vi Folgefonna til høyre for fjellet midt i bildet.

34a
Det er mange flotte steinformasjoner oppe på disse fjellene.

35
Så går turen nedover, på andre siden av fjellet. Vatnet der nede er Nordbekktjørna.

35a
Vi er kommet ned til Nordrinda, og skal rundt langs baksiden av denne.

36
Vel nede krysser vi Vinddalsslåttane. Vi skal opp på Grønerabb som du ser bakerst til venstre i bildet.

36a
Det er MASSE stein her! Det kryr av små morener overalt.

38
Oppe på toppen er det fremdeles en del stein, men her er det flatt og ganske greit å gå.

39
Vi fant varden! Den er bitteliten, men den gjør susen.

40
Nok en morene. Vi klyver over den og setter oss ned på andre siden.

40a
Utsikten fra morenen er flott. Her ser vi igjen rett over til Preikestolen.

41
Sjekk den flotte fargen på Lysefjorden. Til høyre i bildet ser vi starten på Sollifjellet.

42
Vi skal ned til Kringlevatnet der nede. Men her er det bratt nedover, så herfra skal vi et stykke nedover mot høyre, før vi svinger tilbake mot venstre og over ryggen ned mot vatnet.

43b
Her er vi nede på ryggen.

44a
Så siste bratte skråning ned mot stølen.

46
Kringlevasstølen. Innbyggerne her var nysgjerrige.

47
Like nedenfor utedoen går stien videre langs vatnet.

48
Stien er ganske tydelig her også.

49
Vi passerer nok ei hytte med nysgjerrige innbyggere.

49aSå er vi ved Kringlevassbekken.

50
Etter å ha krysset den er vi tilbake på samme sti som vi kom på da vi gikk opp, og vi følger denne ned igjen.

Film fra turen med flotte droneinnslag:

kart1
Ruta vi gikk. Grønt er på vei, blått er sti. 1: Tyllebakknuten, 2: Grønerabb

skrølå parkeringParkering.

terrengkart
Terrengkart

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Rett etter tunnelen svinger du av til høyre mot Fossmork. Følg veien til du er kommet forbi Eiane. Oppe i bakkene svinger du av til høyre mot Skrøylå og følger veien til endes (ca 20 min fra Lysefjordbroa) Her er stor god parkeringsplass. Husk å lukke porten etter deg. Og lukk alle grinder du går gjennom. (PS: For tiden er det anleggsarbeid som gjør at parkeringen er stengt. Parker langs veien eller på den lille gressplassen på  andre siden av veien)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.