Buskarknuten (782 moh) og Mulekosrinda (836 moh)


Lengde: 14 km rundtur
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Skiltet og rødmerket (Unntatt avstikkere til toppene)
Laveste/høyeste punkt: 311/836 moh 
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi er i Forsand kommune, og skal nå opp på to topper vi bare såvidt har hørt om. Turen følger en merket rundløype, men har to avstikkere til topper med en enorm utsikt. Disse to toppene gjør at vi setter turen til krevende, uten dem er vel turen heller en middels, eller kanskje en tung middels tur.

Vi starter turen fra Skrøylå (rett over fjorden for Preikestolen), samme sted som vi startet turene til Sollifjellet, og over fjellet til Vinddalen. Dette er et flott turområde, og den myke starten på traktor/anleggsvei gjør at vi får varmet godt opp før de brattere partiene starter. Vi følger veien ca 1,3 km, før vi tar til venstre inn på sti ved skilting mot Griggelia, og krysser elva på ei lita bru.

Herfra går det slakt oppover Griggelidalen og forbi Griggetjørn, før vi etter å ha forsert Urskar kommer til Griggelia. Her åpner det seg en flott utsikt ut over andre siden av Lysefjorden, og vi ser rett over på Hengjanenibba og Bratteli.

Skiltene viser vei oppover Griggelia, og det går bratt oppover, til vi kommer til Soffertjørn lenger oppe. Herfra skrår vi mot venstre,  og fortsetter bratt videre over Griggelifjellet og ned i en liten dal. Fra dalen er det nok en stigning, før vi oppe på en flate skuer ut over Pottå, et lite tjern lenger nede, og begge toppene vi har tenkt oss opp på.

Frem til nå har vi merket lite til vind og vær, selv om det har vært ganske grått. Men i det vi går over bekken og ut av den merkede stien rett ved Klovsteinstjørnane, og beveger oss oppover moreneryggen opp mot Buskarknuten, er det som om værgudene har bestemt seg for at vi ikke skal få noen enkel tur oppover. Vinden river og sliter i oss, og det lille vi måtte ha av balanse må vi bruke for alt det er verd. Oppe ved masta nedenfor fjelltoppen bestemmer vi oss for å sette igjen sekkene før vi klyver opp til toppen. Det er mye vindfang i en ryggsekk. Vi kommer oss opp, får med oss utsikten, knipser noen bilder og skynder oss ned igjen. Huttetu for en vindfull topp!

Så går vi ned til Klovsteinstjørnane igjen, og passerer midt mellom dem og starter oppstigningen til Mulekosrinda. Det stiger bratt oppover her, og vi må passe på så vi ikke tråkker nedi noen hull mellom steiner og lyng. Lenger oppe på fjellet finner vi et tråkk som går bortover rinda, og leder oss forbi et lite tjørn og videre opp mot varden. Det er virkelig flott her oppe, men siden det blåser stikker og strå, og vinden truer med å blåse oss utfor kanten, er det ikke så lett å nyte den fantastiske utsikten som det burde vært.

Etter litt bildetaking, og noen halvhjertede forsøk på å få til noen bra dronebilder, gir vi opp, og følger fjellet ned på andre siden, til vi igjen finner en sti vi følger bort til der vi gikk mellom Klovsteinstjørnane. Herfra følger vi stien til vi igjen går over bekken og til venstre ut på den merkede Griggelistien, og følger den videre til vi kommer over på annleggsvei som vi følger ned til Rundavatnet. Etter å ha krysset en liten elv, følger vi anleggsvei videre til vi er nede ved Skrøylå igjen.  (Vi må krysse to elver til langs veien, noe som kan være bittelitt utfordrende i perioder med mye regn)

Selv om vi var plaget med mye vind og regn på denne turen, er dette en tur vi absolutt anbefaler å gå. Det er utrolig flott i dette området, og vel verd turen!

Denne turen gikk vi 3. november 2018.

01
På Skrøylå er det stor og god parkeringsplass, med toalett om det måtte behøves. Husk å lukke grinda så ikke sauene kommer inn. Alle grinder skal lukkes etter deg på turen.

02
Turen starter enkelt på vei, de første 1,3 km.

03
Like før vi kommer dit vi skal ta av fra veien, kommer vi til et lite minikraftverk.

04
Det er skiltet løyper. Men vi fant ut at vi må ta avstandene på skiltene med en klype salt. De forvirret oss mer enn de opplyste, fordi ingenting stemte med det vi målte på noen av skiltene. Vi følger skiltet mot Griggeli/Pottå.

05
Det er satt opp en smal bru over elva, så her er det lett å krysse.

06
Fint å krysse elva her. (Dronebilde)

07
Ikke lenge etter at vi har krysset elva, kommer vi til nok et stiskille, vi fortsetter rett frem mot Griggeli.

08
Det er tydelig sti, om enn litt vått.

09
Stien tar oss oppover Griggelidalen.

10
Ved Urskar smalner dalen sammen og fjellsidene kneiser bratt på begge sider av stien.

11
Snart oppe av skaret.

12
Stien følger fjellsiden videre bortover, den er fin å gå.

13Etterhvert åpner det seg mer, og vi får litt utsikt mens vi går.

14
Fremme i Griggeli viser skiltene oss vei oppover i lia mot Pottå.

15
Det går bratt oppover.

16
Ved Soffertjørn får vi et lite avbrekk i den bratte stigningen.

17
Men vi skal videre oppover. Nå begynner utsikten å bli virkelig flott.

18Her er vi oppe på Griggelifjellet.

19
Men vi skal ned igjen på den andre siden av fjellet.

20
Og vi passerer en liten myr før vi går opp på andre siden.

21
Så er vi oppe av de tunge bakkene og ser ned på Pottå.  Vi ser Buskarknuten i høyre side av bildet her.

22
På vei opp mot Buskarknuten.

23
Det er lettgått opp mot masta nedenfor toppen.

24Etter å ha satt fra oss sekkene nede ved masta trosser vi vinden og klyver opp mot toppen.

25
Fint på toppen, og fabelaktig utsikt, men her orket vi ikke å bli lenge i den kraftige vinden.

26
Vi er kommet ned igjen og har passert mellom Klovsteinstjørnane. Her er vi på vei opp på Mulekosrinda. (Lurer på hva som har gitt fjellet dette navnet) Oppstigningen er bratt.

27Vel oppe på rinda flater det mer ut. Vi passerer et lite tjern på vei opp mot toppen.

28
Etter å ha kløvet opp gjennom lyng og stein, finner vi en sti vi kan følge videre opp til varden.

29
Fin liten varde med storslagen utsikt.

30
Vi skimter Lysefjorden der nede.

31Etter å ha gått ned på andre siden av rinda, følger vi en sti til vi igjen er mellom de to Kloveteinstjørnane.32
Tilbake på den merkede siden igjen. Borte ved masta kommer vi igjen inn på anleggsvei som vi skal følge ned til Rundavatnet.

33
På vei ned regner og blåser det sånn at vi knapt ser hvor vi går.

34
Det er godt å komme ned i litt flatere terreng nede ved Rundavatn.

35
Vi får oss et lite avbrekk fra regn og vind i ly av hytta.

36
Så bærer det nedover anleggsveien. Den følger vi helt tilbake til parkeringen på Skrøylå.

37Vi må passere et par elver nederst i veien.

38
Det er godt å ha staver å støtte seg på når balansen er så som så.

39
Og så er vi omtrent fremme ved der rundturen startet. Nå er det bare litt over 1 km igjen til bilen.

Film og dronevideo fra turen:

kart1
Løypa vi gikk. Grønn strek er anleggsvei, blå er sti. 1: Buskarknuten, 2: Mulekosrinda.

Mulekosrinda

kart2
Utsnitt av turområde.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Rett før tunnelen svinger du av til venstre mot Fossmork. Følg veien til du er kommet forbi Eiane. Oppe i bakkene svinger du av til høyre mot Skrøylå og følger veien til endes (ca 20 min fra Lysefjordbroa) Her er stor god parkeringsplass. Husk å lukke porten etter deg. Og lukk alle grinder du går gjennom.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.