Skrøylå – Vinddalen (760 moh)


Lengde: ca 14 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: God sti og rødmerket (kun sommerløype)
Laveste/høyeste punkt: 300/760 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland


Dette kan ikke regnes som en en tur for små barn. Da vi gikk her var det nok ekstra vått og gjørmete. Det hadde vært lang tid med mye regn, og de drev og kjørte anleggsmaskiner oppover løypa for å fikse på høyspentledninger. Vi var her i september 2016, så sannsynligheten for at veien oppover har grodd til igjen er stor.

Man bør ha to biler og sette en i Vinddalen og kjøre den andre til Skrøylå. Dette er en tur som tar tid å gå. Men selvfølgelig, er du en skikkelig spreking går du begge veier i stedet, og har bare en bil med deg.

Turen starter med et par km forholdsvis flat traktorvei. Etter at man har passert et par elver (kan hende du må av med sko og strømper og vasse over) begynner stigningen. Vi starter på ca 300 moh og skal ca 460 høydemeter opp. Følger traktorveien helt til vi er et stykke forbi en liten rød hytte og kommer opp til en ny elv oppe ved Rundevatnet. I stedet for å krysse denne elva går vi rett opp til høyre. Her starter rødmerkingen og løypa videre er meget godt merket. Du kan ikke gå feil. Men husk at godt skotøy er viktig. Det kan være riktig gjørmete og myrete oppover

Et par hundre meter etter at vi svinger av traktorveien kommer vi til en liten varde. Nå er vi oppe på ca 600 m. Her er det masse fine steiner å sitte på så vi velger å ta en matpause her. God utsikt og man kan se rett over til Preikestolen på andre siden av fjorden, og Stavanger i det fjerne.

Herfra følger man de røde merkene som kommer med kort avstand og er veldig tydelige. Det går en smal sti/tråkk som er mer eller mindre tydelig hele veien. Du skal rundt vannet og opp i steinura på andre siden. Etter steinura blir turen betydelig vanskeligere å gå. Bratt, steinete, myrete/gjørmete og glatt. Her må man følge med hvor man setter beina hele tiden. Du skal langs flere små vann og steinrøyser og mye opp og ned hele tiden. Litt klatring må du også regne med og det finnes ingen sikring noe sted.

Du bør være godt vant til å gå i krevende terreng for å gå denne turen. Når man er kommet ned av de bratte fjellpartiene må man over ei myr og nok ei elv. Herfra følger man dalen nedover et par km på steinete sti til man kommer til parkeringen i Vinddalen. Du bør beregne 6-7 timer når det er tørt. Vi brukte 8 timer i vått terreng, inkludert ca 1 time med pauser.

SAM_4501
Vi måtte parkere et stykke nedenfor parkeringsplassen da den var full av annleggsmaskiner og sånt. Men litt lenger oppe i bakken her er det altså en stor og fin parkeringsplass.

20160904_110906
Det er nok av turer å gå herfra. Vi skal til Vinddalen i dag

20160904_111126
Vanligvis ser ikke veien ut som dette, heldigvis. For dette var tungt å gå i.

SAM_4031
Men vi har vært her før, og kan vise frem dette bildet: Slik ser det normalt ut oppover veien her

20160904_112334
Vi fikk et par korte avbrekk fra gjørma oppover. Vi ser starten på Sollifjellet til venstre her og Griggelia ca rett frem.

SAM_4507
Når vi har passert et bittelite kraftverk et stykke oppi veien kan vi snu oss og se rett over til Preikestolen på andre siden av fjorden

SAM_4508
Her gjelder det å ha tunga rett i munnen

SAM_4511
Elvene i området har gått litt over sine bredder, så vi måtte av med sko og strømper for å komme oss over. Vanligvis slipper man sikkert det

20160904_115646
Greit å ha med seg kleenex så man fikk tørket føttene før fottøyet skulle på igjen

20160904_121750
Etter første elva begynner veien å gå forholdsvis bratt oppover. Og det varer til man er nesten oppe ved den røde hytta.

20160904_124437
Her er hytta, og dette er så langt som veien går. Herfra går man ut i terrenget

20160904_130356
Til å begynne med er det fin lynghei, men det varer ikke så lenge.

SAM_4523
Her oppe var det fint å ta seg en rast. Masse fin utsikt også. Etterpå fortsetter vi rundt vannet og opp i lia på andre siden

SAM_4530
Det er skikkelig vått og myrete rundt vannet. Men det er godt merket hvor det er best å gå.

SAM_4544
Og på andre siden kommer man til  litt annen type terreng, som er litt mer krevende

SAM_4548
Vi går forbi flere små vann

SAM_4560
Merkingen er svært tydelig på denne turen

SAM_4571
Noen steder er det smalt og bratt å gå

SAM_4581
Enkelte steder er det enda smalere og brattere

SAM_4583
Her ser vi nedover mot Vinddalen

SAM_4587
Vi må klatre litt her og der også

SAM_4590
Her er det smaleste partiet. Det ser nok ikke sånn ut på bildet, men vi må over en «hylle» på ca 1/2 meter hvor det går stupbratt ned fryktelig mange meter

SAM_4605
Vi har krysset tredje elven uten strømper og sko. Herfra skal vi bare følge stien langs elva et par km ned til parkeringen i Vinddalen. Går man motsatt vei her kan man komme opp til Skåpet og videre til Flørli

SAM_4619
Stien er noe gjørmete og steinete

SAM_4628
Vi krysser elva nok en gang, tørskodd denne gangen

SAM_4634
Så er vi nede ved bilen som vi først hadde satt fra oss i Vinddalen. Nå gjenstår bare å kjøre tilbake til Skrøylå og hente den andre bilen.

Skrøyla_vinddalen
Turen kan selvsagt gås i begge retninger. Vi valgte å starte på Skrøylå.

kart2
Utsnittet viser turområdet.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk, videre forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Herfra følger du veien til Øvre Espedal og videre opp til Vinddalen så langt du kommer (Ca 30 min fra Lysefjordbroa). Her setter du fra deg den ene bilen og kjører nesten helt tilbake til Lysefjordbrua. Rett før tunnelen svinger du av til venstre mot Fossmork. Følg veien til du er kommet forbi Eiane. Oppe i bakkene svinger du av til høyre mot Skrøylå og følger veien til endes (ca 20 min fra Lysefjordbroa) Her er stor god parkeringsplass. Husk å lukke porten etter deg. Og lukk alle grinder du går gjennom.

2 kommentarer

  1. Vi gikk opp til vannet ved hytta høsten 2013. Da var veien tørr og fin og ingen vading.
    Anbefaler også å gå til Sollifjellet. Starter på Skrøylå den og.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.