Stora Tibergfjellet (709 moh)


Lengde: 6,2 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 315/709 moh
Kommune: Strand, Rogaland
GPX fil: Nei


Nå når det er vinter og snø, er det ikke alltid så lett å finne en fin plass å gå på fjelltur, hvor man ikke trenger ski eller truger. Vi har ingen av delene, så vi må holde oss der det er nok med brodder. Denne gangen valgte vi oss Stora Tibergfjellet i Strand, og satset på at det skulle være greit å gå der. Vi gapte nok over litt mye denne gangen, for snøen var løs og glatt, noe som gjorde det fryktelig tungt å gå der. Men vi er ikke de første som gir opp, så med tunga beint i munnen satte vi en fot foran den andre, og kom oss til toppen.

Like før man kommer til Furuneset ved Liarvatnet, er det en parkeringsplass på venstre side av veien. Her parkerte vi, og startet med å gå ca 30 meter videre langs veien til vi kom til turskiltene som viste vei videre. Herfra er det bare å følge sti og merking. Vi har ikke gått langt før vi må over en gjerdeklyver. Dette er turens eneste. Så er det bare å følge stien i lett kupert terreng slakt oppover gjennom skogen til vi kommer til Tednaskaret, hvor det blir betydelig brattere et lite stykke.

Vel oppe i skaret kommer vi til ny skilting, som viser oss at vi skal rett til venstre. Herfra kommer vi til noen små steder hvor vi må klyve litt, hvertfall nå når det er snø. Men det er ikke noe vanskelig å komme seg frem, det er nok av trær og steiner å holde seg i på de bratte partiene, som forøvrig ikke er mer enn noen meter lange.

Et lite stykke over skaret finner vi oss en fin plass å raste. I og med at det var så tungt å gå i den snøen som lå, er vi blitt ganske slitne begge to. På vei opp har vi plukket med oss litt tørre kvister og bark, som blir til et fint lite bål. Det er koselig med bål når det er vinter og kaldt. Bare pass på at det blir skikkelig slukket. (Vi begravde bålet i snø så det slukket, og var innom og sjekket det på vei tilbake for sikkerhets skyld, selv om det ikke var noe brennbart i nærheten.)

Så tuslet vi videre oppover. Terrenget går i platå oppover, så det går like mye bortover som oppover, noe som sikkert faller i smak hos de fleste. Den siste biten opp til toppen er litt brattere enn resten, men det er ikke lange biten, så er man på toppen! Her har man en fenomenal utsikt, som er vel verd turen! Dette kan gjøres til en rundtur. Men pga føret valgte vi å gå samme vei tilbake, da resten av turen er svært bratt, flere steder er det hengt opp tau å holde seg i.

Denne turen gikk vi 2. februar 2018.

01
Parkeringsplassen har plass til 10-12 biler

02
Ved disse skiltene tar vi av fra veien.

03
Ved hyttene langs Liarvatnet må vi over en gjerdeklyver.

04
Det meste av turen er stien ganske synlig, selv når det er snø. Men vi merker at det er tungt å gå når ingen har vært her før oss og brøytet vei.

05
Det er godt rødmerket hele turen.

06
Ved Tedneskaret går det bratt oppover.

07
Her er vi snart oppe i skaret, og vegetasjonen blir mer glissen.

08
Det er ikke tvil om hvilken vei vi skal gå.

08b
Utsikten har allerede begynt å gjøre seg gjeldende.

09
Litt bratt her og der.

10
Vi ser ned til Liarvvatnet.

11
Vi fant oss en fin utsiktrik plass å raste på vei opp.

12
Og fant en sprekk å tenne bål i.

12b
Det er koselig med bål når man er på tur.

13
Så fortsetter vi videre. Det er IKKE toppen som ligger der oppe, denne skal vi forbi langs høyre side.

14
Merker at det ikke er like mye snø her oppe, det meste av snøen som ligger her oppe i høyden er det som har blåst sammen i fenner.

15
Som her, ikke lurt å trø for langt ut på kanten og risikere å rase rett ned i Langabergvatnet.

16
Nå har vi målet foran oss.

18
Og så kan vi bare sette oss og nyte utsikten! Her ned mot Bjørheimsvatnet.

18b
Det er veldig flott her oppe!

18c
Her ser vi over til Heiahornet og Revafjellet hvor vi har vært tidligere

Film fra turen med droneinnslag:

kart1
Ruta vi gikk. 1: Tedneskaret, 2: Toppen på Stora Tibergfjellet. (Grå løype er en alternativ rute ned, men da den er så bratt at man enkelte steder må holde seg i tau, valgte vi å gå samme vei tilbake pga føret)

terrengkartkart2
Utsnitt av turområdet

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Jørpeland. I den store rundkjøringen ovenfor sentrum følges skilting til venstre mot Furuneset. Følg veien ganske nøyaktig 6 km til du får en parkeringsplass på venstre side like før en bakketopp. Her parkerer du. (Bare noen hundre meter før man er fremme ved Furuneset ved Liarvatnet)

2 kommentarer

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.