Mikkelstølen og Nordbekktjørna


Lengde: 7,5 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels (krevende ved vått terreng)
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 304/690 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Denne helgen var det meldt om skikkelig møkkavær, men siden det så ut til å kunne bli en liten pause i det dårlige været, ville vi ta oss en tur som ikke var alt for lang, men likevel med litt høyde og utsikt. Så vi dro opp til Vinddalen i Forsand, for å gå en tur vi tilfeldigvis ble oppmerksomme på da vi skulle gå til Fossjuvet. Et stykke før man kommer frem til  starten for den turen passerer vi nemlig et lite sandtak, med et turskilt på. Og der er starten for denne turen.

Det ser ganske ufremkommelig ut, men den er lettere å gå enn det ser ut til. Alt i alt er dette en middels vanskelig tur, men på dager med vått underlag kan den nok oppleves som litt krevende, pga endel steinete sti, og ganske sleipe steiner oppover lia.

Vi parkerte ved sandtaket, og startet turen ved skiltene mot Mikkelstølen og Nordbekktjørna.  Det går ganske bratt oppover  Tydlebakkane, helt til vi er oppe ved Mikkelstølen, med enkelte små hvileskjær underveis. Stien er tydelig hele veien, og godt rødmerket.

Nesten øverst i bakken må vi over ei ur, hvor stien går i sikksakk oppover. Her er det ganske steinete og sleipt, med en god del løse steiner som kan være lett å gli på, så pass på hvor du setter beina. Det er likevel godt tilrettelagt for å gå her, nesten som en slags driftevei oppover.

Vel oppe, og over en liten bekk, får vi øye på stølen, som ser riktig så koselig ut. Her kan man stoppe turen om man vil ha en kort tur, eller man kan gjøre som oss og fortsette videre til Nordbekktjørna. Stølen her kan være et utgangspunkt for flere fine turer. Vi følger Nordbekkskaret bortover, og tar en liten svipp innom en liten fjellformasjon like etter Guttormsvarden, før vi går videre bort til Nordbekktjørna.

Det er utrolig flott utsikt her oppe, selv om dette ikke er en topptur.  Og om man ønsker seg en topptur, kan det være en ide å gå motsatt vei fra Mikkelstølen, og opp på Tormodknuten i stedet for å fortsette til Nordbekktjørna. Det var dit vi egentlig ønsket å gå, men fordi det blåste så voldsomt valgte vi den bort denne gangen.

Denne turen gikk vi 10. november 2018

01
Plass til mange biler å parkere ved sandtaket.

02
Tydelig skilting  i starten av løypa.

03
Det er stedvis mye stein i løypa.

04
Det går oppover stort sett hele veien opp til Mikkelstølen.

05Vi skal ca 350 høydemeter opp fra parkeringen før vi er oppe ved stølen.

06
Et stykke før vi kommer opp, kommer vi til ei ur som må forseres. Det er ganske bratt her.

07
Stien slynger seg gjennom ura.

08
Her er det litt tungt å gå.

09
Steinene her kan være ganske sleipe når det er vått. Her ser vi ned mot Espedalsvatnet og Øvre Espedalen.

09a
Der oppe nærmer vi oss slutten av ura, og første målet for dagens tur.

10
Her skal vi bare over bekken, og bort til fjellknausen bakerst i bildet, hvor Mikkelstølen ligger.

11
Bekken er passert og vi skal bare et par hundre meter frem til stølen.

12
Ved stølen står det skilt videre til Nordbekktjørna.

13
Vi tok oss en liten rast i solveggen ved stølen. Fjellet til venstre i bildet er starten på Tormodknuten.

14
Vi måtte også opp på Måveknuten, like ved stølen.

15
Etter å ha gått videre, tok vi en liten snartur innom  høyden like forbi Guttormsvarden på vei mot Nordbekktjørna.

16
Det lå litt morsomme steinformasjoner her. Akkurat som om noen har lagt dem sånn.

17
Vi ser over til Einarsknutane på andre siden av Vinddalen.

18
Så kommer vi til Nordbekktjørna.

19
Det står et skilt midt i stien som forteller at Nordbekktjørna er 670 moh.

20
Sola kom opp et øyeblikk og la et fint lys over fjellene.

21
Vi ser over til Tverrfjellet og Tverrfjelldalen som vi gikk på en tidligere tur.

Film og dronefilm fra turen

kart1
Løypa vi gikk. 1: Mikkelstølen, 2: Nordbekktjørna. Vi var også et par avstikkere innom Måveknuten og og en til, like etter Guttormsvarden.

Mikkelstølen

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Herfra følger du skilting til Øvre Espedal og videre skilting opp til Vinddalen. Et godt stykke før du kommer til Førstehjelpshytta, kommer du til et lite sandtak på venstre side av veien, med parkering på høyre side. Ved sandtaket står turskiltet ganske tydelig ved starten av stien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.