Tverrfjellet (896 moh) med rundtur til flere av toppene


Lengde: 8 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket til første toppen, delvis nødlet
Laveste/høyeste punkt: 390/896 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland



Vi forsøkte å gå denne turen i april 2016, men kom ikke lenger enn halvveis før råtten snø stoppet oss fra å komme videre. Det lønner seg nok ikke å gå her før snøen er smeltet helt, dvs tidligst uti mai eller juni engang. Men nå i juli var det flotte forhold i fjellet. Sola skinte fra blå himmel og terrenget var tørt og fint hele veien opp! Vi mistenker at det likevel kan være endel våte partier etter perioder med regn, så du bør være utstyrt med vanntett fottøy.

Vi oppdaget at siden sist vi var her, har det skjedd store forbedringer på veien opp mot parkeringsplassen. Fra å være en hullete og støvete grusvei, er det nå flott asfaltert både vei og parkeringsplass her. Det er nok ganske populært å gå tur herfra, særlig etter at den nye DNT hytta Skåpet var på plass.

Turen opp til Tverrfjellet starter ikke over brua som de fleste andre turene med samme utgangspunkt. I stedet følger vi bare terrenget oppover på andre siden av elva, dvs samme side som parkeringsplassen. Det går rimelig slakt oppover noen hundre meter, på tydelig og rødmerket sti, men det varer ikke lenge før stigningene begynner, og de varer stort sett til vi er på toppen. Med et par små unntak. Dette er ikke en spesielt lang tur. Vi skal opp ca 500 høydemeter, fordelt på ca 3 km, da sier det seg selv at det går oppover. Men ta den tiden du trenger, og nyt naturen. Det er flott oppover, og utsikten kommer fort, selv mens man går i skogen er det små lysninger hvor utsikten kan ta pusten av deg.

Når vi er halvveis oppe dukker det plutselig opp en liten hytte midt på stien. Her er det fint å ta seg en liten pust i bakken før man fortsetter. Her er man også oppe av skogsterrenget, og det er åpent flott terreng videre oppover. Vi følger Tverrfjelldalen til det flater ut litt på toppen av dalen. Her runder vi en steinformasjon og følger rødmerkingen brått mot høyre og oppover dalen som går oppover den veien. Det går også en sti rett frem her, og den har enkelte nødlinger, men det er altså ikke her vi går nå. 

Herfra er det fortsatt ganske lettgått terreng, og det går ganske radig oppover. Vi stopper halvveis opp mot toppen herfra, og fyller flaskene med smeltevann i en bitteliten foss. Det ligger enda et par små gjenstridige snøklatter her og der, og iskaldt smeltevann smaker ekstra godt på varme dager!

Før vi vet ordet av det er vi oppe på første toppen på turen vår. Vi hadde egentlig planer om å gå bare hit. Det står en fin liten varde med skilt på toppen som forteller hvor høyt oppe vi er. 888 moh. Rett nedenfor toppen er det et fint lite tjern som ved første øyekast innbyr til en liten dukkert, men når vi kommer nærmere, frister det ikke likevel, det er ganske skittent vann. Men flott er det nå uansett. Og utsikten er fantastisk herfra!

Vi hadde egentlig tenkt å gå ned igjen samme vei, men nysgjerrigheten ble for stor da vi fikk øye på en stor og flott varde et stykke lenger borte, og vi bestemte oss for å gå dit også. (herfra er det umerket, vi finner veien selv) Det var da vi fant ut at Tverrfjellet har ganske mange topper, både på denne og på andre siden av Tverrfjelldalen. Spennende! Vi gikk ned en dal og opp på neste topp, for å finne ut at varden vi så lå enda en topp lenger bort. Så da var det ned i enda en liten dal og opp på enda en topp, der varden sto! Denne toppen er enda høyere enn den første, hele 896 moh. Den var utrolig fin, og utsikten herfra var vel så flott som ved første toppen!

Vi ser innover mot Bergeheia, som står og frister med en like imponerende varde lenger inne, men det får bli en annen dag. Vi ser også innover til Indredalen og fjellmassivet mot Frafjordhatten, utover Høgsfjorden og mot Oltedal, og over til Preikestolen.  Her er det nok av kjekk utsikt!

Etter å ha vært her oppe, skrår vi over heia mot Tverrfjelldalen igjen, og når vi kommer over til vannet som ligger på Tverrfjellega øverst i dalen, treffer vi på en rekke nødlinger som vi velger å følge nedover. De fører oss nedover til der vi svingte mot høyre på vei opp. Vi hadde nok funnet veien uten nødlingene også, men det er jo greit å slippe å lete etter den letteste veien nedover da. 

Deretter fulgte vi samme vei ned som vi kom opp. Det ble en flott tur, og vi var så heldig å finne oss noen få multer som var modne også! De smakte fortreffelig!

Denne turen gikk vi 6 juli 2018.

01
God plass for mange biler her. Det er laget sånn at man kan parkere langs veien om det er fullt på parkeringsplassen.

02
Skiltingen viser vei. Vi holder oss på høyre side av elva, mot toppen vi ser midt i bildet.

03
Det er tydelig sti.

04
Etter noen hundre meter begynner det å stige i terrenget, og det er få pauser i stigningen herfra.

05
Det varer ikke lenge før utsikten begynner å vise seg. Her ser vi nedover Vinddalen

06
Et stykke oppover kommer vi til et tre som står og ruger på en stor hvit stein. Litt spesielt kan man si.

07
Etter ca 1 km krysser vi elven, som i dag var ganske liten etter lang tids tørke.

08
Vi fortsetter på andre siden av elven på tydelig sti.

09
Og plutselig dukker det opp en liten hytte midt i stien.

10
Her er det skiltet. Men dette er eneste skiltet underveis til toppen.

11
Fra hytta følger vi stien videre oppover langs elva. Landskapet åpner seg og vi går ikke lenger i skogsterreng herfra.

12
Det går fremdeles oppover, men det føles lettere likevel, når landskapet er såpass åpent og vi ser hvor vi skal.

13
Nærmer oss toppen av dalen.

14
Øverst i dalen kommer vi til denne bergformasjonen der hvor vi skal ta brått til høyre. Det er rødmerket mot høyre men ikke rett frem. Følger du rødmerkingen så går du ikke feil.

15
Oppover denne dalen skal vi nå. Vi ser toppen vi skal til der fremme midt i bildet.

16
Det går enda oppover, men nå nærmer vi oss fort.

17
Ved dette lille fossefallet var det deilig å fylle flaska med iskaldt smeltevann.

18
Det er lett å gå på snaufjellet oppover.

19Nå har vi varden i syne der oppe til venstre i bildet.

19b
Og så er vi oppe! Sjekk den utsikten!

20
Der nede er det et flott lite basseng. Men det var ganske skittent vann der nå, etter lang tørke og lite tilførsel av friskt vann. Så det fristet ikke så mye å bade der selv om været var flott!

21
Det går stupbratt ned mot Vinddalen fra toppen her. Vi ser Øvre Espedalsvatnet der nede, og Høgsfjorden helt der ute.

22
Her får vi øye på en varde lenger borte. Det ser overkommelig ut å gå dit, så vi velger å ta turen dit også.

23
Vi kommer først ned i en liten dal…

24
…klyver opp på neste fjelltopp…

25
…for å finne ut at varden står enda en topp lenger borte.

26
På vei opp på den borterste toppen kommer vi over en kvartsåre. Den går nok tvers over hele Tverrfjellet, for vi finner spor av den mye lenger borte etter at vi har gått ned herfra.

27
Det er litt rart at det er den første toppen som er målet for den merkede ruta. Denne toppen er høyere enn den første, og har både flottere varde, og vel så flott utsikt!

28
Bergeheia og Øykjavatnet.

29
Vi følger samme vei ned fra denne toppen og skrår over heia rett mot Tverrfjelldalen i stedet for å gå samme vei tilbake som vi kom.

30
Her ser vi tilbake på de to siste toppene vi var innom, og begynnelsen av den første helt til høyre.

31
Vi måtte til venstre og rundt dette vannet på Tverrfjellega øverst i Tverrfjelldalen. På andre siden av vannet fant vi en nødlet løype som vi fulgte nedover.

32
Det er fint og lett å gå rundt vannet.

33
Nødlingene tar oss ned det som antakelig er den letteste veien ned.

34
Nede i Tverrfjelldalen igjen er det bare å følge stien nedover til skaret der fremme, hvor vi svingte av da vi gikk opp.

35
Så er vi fremme ved stidelet, og ringen er sluttet. Herfra følger vi samme vei ned som vi kom opp.

Film fra turen:

kart1
Løypa vi gikk. Den blå er den rødmerkede ruta. 1: Stidelet i toppen av Tverrfjelldalen.
2: første toppen 888 moh. 3: andre toppen 886 moh. 4: Tredje og høyeste topp, 896 moh.
Den delen av løypa vi har tegnet med rødt er umerket.

tverrfjell

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Herfra følger du skilting til Øvre Espedal og videre skilting opp til Vinddalen. Kjør så langt du kommer (Ca 30 min fra Lysefjordbroa).

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.