Husafjellet (564 moh) i Forsand


Lengde: 4,5 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Rødmerket første 300 meter, deretter umerket.
Laveste/høyeste punkt: 260/564 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX fil:Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har tatt oss en kort, men ganske krevende tur til et forholdsvis ukjent fjell i Forsand kommune. Selv om turen er veldig kort, har vi valgt å klassifisere den til krevende, av flere grunner: Den er umerket, terrenget har mye stein, kratt og «urskog»  med masse huller mellom steiner og lyng/mose. Det er dessuten stedvis veldig bratt, med mye steinur man må klyve gjennom. Dette er ikke turen man tar om man er ny i fjellet for å si det sånn.

Vi  startet ved skytebanen på Kvelven i Forsand , og de første ca 300 metrene er det merking og skilting, til man er oppe ved Stølsvatnet. Her kan man gå  merket rundtur rundt vannet om man vil, men vi forlater stien og tar til høyre oppover i terrenget. Det er litt vanskelig å forklare nøyaktig hvor vi går. Men med kart og ruta vår, og sunn fornuft, finner du nok frem. Toppen er dessuten synlig nesten hele turen. Vi kommer til et bratt skar som vi følger helt opp, og fortsetter mot venstre til vi er oppe på en fjellrygg. Nå er vi ute av denne urskogen, og ca 100 høydemeter lenger oppe enn da vi startet, og terrenget åpner seg i mer barfjell og lynglandskap.

Allerede her begynner utsikten å gjøre seg gjeldende, og vi er i tillegg heldige og får oppleve et fenomen som gjør det hele litt trolsk. Det ligger nemlig tykk tåke overalt, men fra vi parkerte til vi kom opp til Stølsvatnet, har tåka trukket seg litt lenger ned, og blitt liggende. Skikkelig tykk havtåke som ligger lenger inn i landet enn den pleier, og det ser ut som om vi befinner oss langt over skyene, og har sol og blå himmel på hele turen! Bare se på bildene og filmen i innlegget, så skjønner du hva vi mener med trolsk. Filmen inneholder også flotte dronebilder som viser godt hvordan det ser ut her.

Vi skal fremdeles gjennom et lite skogbelte til, men det er ikke mange metrene før det igjen åpner seg. Vi kommer opp til en stor steinur, som egentlig fortsetter stort sett hele veien til toppen, så her blir det mye klyving i stein. Særlig siste biten til toppen er bratt  og steinete, og føles litt uoverkommelig. Men finner man «innsteget» er det ganske greit å finne veien opp.

Vel oppe har man utsikt i det vide og brede, og da særlig flott innover Espedalen, som for anledningen har ikledd seg et teppe av tykk tåke så den ser ut som en fjord! Fantastisk!

Denne turen gikk vi 17. november 2018.

01
Vi tar av veien der det er skiltet «Skytebane», og følger denne veien helt til endes.

02
Ved skytebanen er det fint å parkere.

03
Turen starter rett bak det venstre bygget.

04
Vi følger tydelig sti langs bekken opp til Stølsvatnet.

05Nesten oppe ved vannet er det tydelig skilting. Men «vår» tur står ikke her. Tåka ligger ganske tykk over vannet ser vi. Toppen si skal til er likevel tydelig der på andre siden av vatnet.

06
Vi bestemmer oss for å prøve å få til litt dronebilder over vatnet, og mens vi står og gjør klar til flyging, forsvinner så og si alt av tåke her oppe.

07
Vi skrår opp til høyre, og skal egentlig bare rett opp mot fjellet i bakgrunnen der, og finne et skar oppover som vi skal følge.

08
Vi er oppe i skaret, og her er det faktisk lettere å gå enn det ser ut til når vi står nederst og ser oppover.

09
Nesten oppe av skaret, og her oppe skal vi holde oss til venstre opp på fjellryggen.

10
Vi tar oss en liten pust i bakken og nyter den merkelige utsikten

20181117_100150
Den «øya»ute i tåkehavet, er faktisk Uburen.

11
Det ser ganske enkelt ut videre oppover, og det er ikke lange biten opp. Men likevel tar det nok mer tid enn man ville tro.

12
Vi må knipse litt flere bilder av dette merkelige synet før tåka forsvinner. Der fremme ser vi Bergefjell og Vikastakken.

13Så fortsetter vi oppover.

14
Stedvis er det veldig bratt. Og tåka ligger enda tykk der nede.

15
Her var det veldig vått, og det er greit å holde seg i fjellveggen for å ikke plumpe uti. Det skapte et litt komisk bilde som vi bare måtte dele, hehe.

16Her ser vi bedre hvordan terrenget er oppover. Enkleste ruta opp er rett gjennom ura opp til den lavere toppen midt i bildet, og videre derfra opp langs ei smal hylle skrått opp mot toppen..

17
Vi er kommet oss oppå «hylla» opp mot toppen.

17a
Her er det mye løs stein, og huller å snuble i, så man må holde tunga beint i munnen på vei opp.

18Siste biten opp.

19
Det står en liten varde litt lenger ned mot kanten ned mot Espedalen. Herfra går det loddrett ned, og utsikten er helt  utrolig. Som du ser, så ligger tåka tjukk enda, langt oppover i Røssdalen.

20
Utsikt ned mot Byrkjelandsvatnet. Her går det også loddrett ned.

21På vei ned, ser vi at Uburen enda ligger der som en liten øy i tåkehavet.

Film med droneopptak fra turen:

kart1
Ruta vi gikk. 1: Toppen av Husafjellet (Toppen kalles også Ulvaknuten)

Husafjell

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og forbi Jørpeland til du kommer til Lysefjordbrua. Kjør over brua. Følg skilting mot Øvre Espedalen, til du er på Rossavikheia og ser et skilt  som sier «Skytebane». Her svinger du til venstre oppover Kvelvane, og følger veien helt til endes, og parkerer ved skytebanen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.