Karten i Time (421 moh)


Lengde: 4,4 km rundtur
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Rødmerket
Laveste/ Høyeste punkt: 245/421 moh
Totale høydemeter: 180
Kommune: Time kommune
GPX fil:  Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har i dag tatt turen til Time kommune for å ta oss en ganske enkel tur til Karten, som også har en populær navnebror i Gjesdal.  Da det er kommet en del snø, kjentes det greit å kunne gå en tur som stort sett bare går på grusvei i dag. Riktignok var veien borte her og der, dekket av digre snøfenner, men på en såpass kort tur går det helt greit.

Dette er en tur man på snøfrie dager fint kan gå med barnevogn om man vil. Det går vei helt opp til toppen. Og siden det går vei helt opp, trenger man ikke noe spesielt fottøy for å gå her.

Om turen er det ikke så mye å fortelle, annet enn at på vei opp, går det oppover, hele tiden, så man får kjenne litt på pulsen. På toppen er det super utsikt i alle retninger, hvis man ser bort fra alle vindmøllene. For DET er det mye av! Nesten uansett hvilken vei man snur seg, er det vindmøller!  Og ikke få av dem heller. Men klarer man å se bort fra dem, er det en helt utrolig utsikt her. Karten er en av de høyeste toppene i området, så det er kanskje ikke så rart! Det er kanskje derfor Forsvaret har noen installasjoner her oppe.

Vi valgte å gå stien opp den siste biten til toppen, men det går an å gå veien helt opp. Da vi skulle ned gikk vi ned på andre siden av fjellet slik at det ble en liten rundtur av det.

Dette er tydeligvis en populær plass å gå tur, for vi traff masse folk, både på vei opp og ned igjen. Og denne turen kan med fordel kombineres med en tur til Brusaknuten som ligger like ved Karten.

 

Denne turen gikk vi 11. desember 2021

Etter 9 km på Buevegen skal vi inn til venstre her ved dette skiltet.
Ved denne gamle løa er det parkering. Det er allerede flere andre som er ute og går her ser vi.
God skilting.
Flott soloppgang når vi starter å gå.
Etter å ha labbet langs veien mer eller mindre gjennom svære snøfenner langs dette jordet skal vi gjennom denne grinda.
Ikke så lett å åpne grinda med all denne snøen.
Vi snikker oss mellom grindene og på andre siden er veien straks mer farbar.
Mye lettere å gå her ja.
Det går oppover hele tiden, men det er ikke noen lang tur. Det er en ganske lettgått tur dette, og når snøen er borte vil det ikke by på problemer å ha med seg barn i vogn på denne turen.
Ved dette veikrysset sto det noe som ligner en grill, men mistenker at det er saltkar til dyra som vanligvis beiter rundt her. Her tar vi opp til høyre. Fortsetter man rett frem kan man komme til Brusaknuten, eller man kan komme opp på Karten fra andre siden.
Vi ser opp mot toppen, på venstre siden av veien.
Og bak oss skuer vi en haug med vindmøller…
Mange andre har gått her.
Når vi nærmer oss toppen går det en sti ut til venstre fra veien og rett opp mot toppen. For de som ikke ønsker å gå stien, er det bare å fortsette på veien.
Snøen bærer sånn her og der…
… og andre steder trør man rett gjennom.
ca 50 meter fra toppen.
Flere vindmøller. Vi ser dem omtrent uansett hvor vi snur oss.
En av forsvarets installasjoner. Og flere vindmøller i bakgrunnen.
Det står et par sånne dingser her oppe.
Og så var vi på toppen.
God utsikt ut mot havet, og mot alle vindmøllene da. (Kommer ikke helt over hvor inngripende disse vindmøllene er i naturen. Det er jo ikke akkurat vakkert)
Som sagt, uansett hvor vi snur oss…
Vi følger veien ned på andre siden av toppen.
Flotte farger på himmelen.
Ned mot Kartavatnet. Her ser vi rett mot Brusaknuten, og Urdalsnipa i bakgrunnen
Her ser vi godt hvordan veien opp langs jordet har forsvunnet under snøen der vi gikk på vei opp. Nedover igjen valgte vi å gå rett over jordet der alle de andre hadde gått. Da det var såpass tilfrosset på jordet, syntes vi ikke det var så farlig siden veien likevel var borte under all snøen. Men normalt ville vi ha holdt oss til den oppmerkede løypa, det er nok ikke mange bønder som synes det er noe særlig å ha masse folk tråkkende over jordene sine.

Film fra turen

Løypa vi gikk. Den blå streken er stien de siste metrene opp til toppen. ellers går alt på vei.
Terrengkart
Utsnitt av turområdet.
Parkering

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Ålgård og et stykke forbi Søylandskiosken, og ta av mot Bue (innover mot glattkjøringsbanen). Denne veien følger du ca 9 km, til du kommer til disse svære  strømmastene. Her står det et lite skilt på høyre side av veien som viser vei til parkering for turgåere. (se bilde øverst i innlegget.) Ta av inn til venstre, hold venstre og kjør et par hundre meter bort til  et gammelt redskapshus/sauehus. Her er det merka parkering og skilting ved turstart. Plass til 7-8 biler eller så.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.