Urdalsnipa (561 moh)


Lengde: 8,5 km
Vanskelighetsgrad: Enkel/middels
Merking: Ingen, men grusvei helt opp
Laveste/høyeste punkt: 229/561 moh
Kommune: Bjerkreim, Rogaland


Nå når vinteren gjør sitt inntog  begynner det å skorte på høye flotte topper uten snø. Og etter lange perioder med regn ønsket vi å bare kunne gå på tur, uten å måtte traske i søkkvått og sugende terreng. Da er turer som denne midt i blinken. Her går man på grusvei fra begynnelse til slutt, samtidig som at man får kjørt seg litt i bakkene. For det er noen høydemeter vi skal opp, og det er stedvis temmelig bratt.

Selv om denne turen nok er ganske lett og familievennlig, vil vi sette den som både lett og middels i vanskelighetsgrad, pga de bratte stigningene. Men om man syns bakker er tungt, er det masse steiner å hvile seg på underveis. Bare stopp og ta en liten pust i bakken når det trengs, så er du oppe før du vet ordet av det. Turen kan selvfølgelig gås hele året!

«Den første antennen: Bjerkreimsenderen står på toppen av Moifjellet, nærmere bestemt Urdalsnipa i Rogaland. Urdalsnipa, som er hele 561 moh, er et velkjent turmål for mange i området. Turen består av fjell, daler og flatt Jær-landskap, og når man når toppen etter klatring i veldig bratt terreng mot slutten, har man en fantastisk utsikt over landskapet – Jæren og Rogaland.

På denne toppen var den nye antennen på tre tonn klar for å løftes på plass på toppen av masta på Bjerkreimsenderen onsdag 23. august 2006. I løpet av to dager, ved hjelp av spesialbestilt helikopter, smarte hoder og rå muskelkraft, fikk den ene av Rogalands to hovedsendere ny antenne.

I løpet av to år vil utbyggingen være ferdig, og et drøyt år etter at Bjerkreimsenderen var den første til å få den nye antennen, var den også den aller første til å sende digitale TV-signaler gjennom eteren 1. september 2007.» (hentet fra http://www.rikstv.no)

U0010
Slik ser det ut der vi svinger av veien på Moi mellom Bue og Kartavoll

U0020
Det er god plass til 5-6  biler på parkeringen ved turtavla

U0030
Vi starter turen tett inntil et gårdstun, så her bør man ta hensyn til grunneier. Det går også dyr på beite her, så husk at hunder skal gå i bånd.

U0040
Vi må først ned en bakke, ned til Røyslandsvannet som vi følger et lite stykke.

U0050
Her er turens laveste punkt. Rett der fremme er det en stengt grind med gjerdeklyver som vi skal over

U0060
Her advares det mot ferdsel med kjøretøy som ikke har 4-hjulstrekk pga de bratte stigningene. (Men det er ikke lov å kjøre her uansett da)

U0070
Det stiger jevnt oppover så og si hele tiden

U0080
Men nesten halvveis får vi et lite avbrekk i stigningen

U0090
Så er det på an igjen med oppoverbakker

U0100
Stedvis kan det være litt tungt oppover, for det er ganske løs grus enkelte steder

U0110Vi nærmer oss målet

U0120
Siste biten opp er litt glatt men det er deilig å være oppe nå etter nesten 4 km med stigning, og nå begynner det å snø også, så vi ser frem til å komme i ly for været

U0130
Like nedenfor masten står ei lita hytte. Det blåste stikker og strå her oppe, og snødde i tillegg, så det var godt å sette seg i ly for vær og vind nedenfor hytta

U0140
Etter å ha kost oss med nista, klarner det opp igjen, og vi får tatt litt bilder her oppe

U0150
Ikke noe å si på utsikten hvertfall! Det snør stadig lenger der borte, ellers kunne vi nok hatt enda mer utsikt. Men vi fikk da hvertfall med oss litt mer utsikt enn vi så mens vi spiste, for da var det ikke mange metrene vi kunne se.

U0160
Etter å ha sett oss litt rundt var det på tide å traske nedover igjen. Og selv om det kanskje ikke er så spennende å gå på grusvei, var vi enige om at naturen rundt veien er en av de bedre vi har sett på sånne turer.

Stemningsfilm fra turen

kart1
Kart over ruta

kart2
Kartutsnitt av turområdet. Kart fra norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Ålgård og Søylandskiosken, og ta av til høyre på Bue, inn på Fv 504. Denne veien følger du mot Varhaug til du kommer til Moi. På Moi går det en bru over elven på venstre side, med et lite gateskilt som sier Moi. Her svinger du av og kjører opp til parkeringen ved turtavla, like ved en stor garasje/redskapshus.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.