Krusafjellet (309 moh)


Lengde: 5,2 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Ingen, delvis sti oppover
Laveste/høyeste punkt: 81/309 moh
Kommune: Sandnes, Rogaland


Denne turen ble en meget positiv overraskelse. Vi hadde såvidt hørt om fjellet, og fikk lyst å gå der. Turen er helt umerket, og ganske bratt, med enkelte luftige partier. Et par plasser må man også klyve litt, så alt dette tatt i betraktning har vi valgt å sette denne som krevende, selv om den er kort.

Vi parkerte på Gjesteland i bakkene før vi kommer ned til Høle, og startet med knappe 100 meter langs veien nedover. Vi må over på andre siden av veien, og her må man være oppmerksom, for bilene kommer ganske fort rundt svingene. Vel over veien kommer vi inn på noe som ser ut som en parkeringsplass, men her er det parkering forbudt. Vi går over denne plassen, og gjennom en grind. (PS, MÅ lukkes, det går dyr på beite her) Derfra følger vi traktorvei og holder oss til venstre langs fjellet.

Etter å ha kommet forbi en liten treklynge på venstre side der traktorveien begynner å gå nedover, er det ca 30-40 meter til vi svinger av veien oppover mot fjellet, ved en stor stein på høyre siden. Vi går rett opp mot fjellet, og oppe ved steinuren går det en svak sti inn i skogen på venstre side. Denne stien er delvis synlig oppover hele veien, og går i sikksakk opp langs fjellsiden. I og med at det ikke er noe merking her, må man nesten bare følge magefølelsen om man ikke ser stien. Vi fant den hvertfall, selv om den stedvis er ganske svak.

Det er ganske bratt oppover, og et par steder kan nok noen synes det er litt luftig også. Men når man kommer opp får man en helt fantastisk utsikt. Det er flere topper her oppe. Vi valgte å holde rett frem og ta et par topper den veien, før vi snudde, og gikk ned til myra og tjernet som ligger midt oppe på fjellet, og gikk opp på toppene på andre siden derfra. Det er virkelig flott her oppe, og det er tydelig at her har det vært folk før. Det står varder overalt her oppe.

Andre har gått rundtur her oppe, og det kunne nok vi også gjort, men vi valgte å gjøre det på vår måte. Her er det bare å stole på magefølelsen, og gå der man vil. Lengden på turen er målt ut fra der vi gikk. Den kan nok gjøres både kortere og lengre. Bare fantasien setter grenser!

Denne turen gikk vi 3 mars 2018.

01
Parkeringsplassen er litt bortgjemt og kommer nok litt brått på om man ikke vet hvor den er. Men vi målte 2,5 km fra parkeringsplassen ved badeplassen oppe ved Tengesdalsvannet. Dette ligger et lite stykke forbi gårdene på Gjesteland.

02
Turen starter ved denne åpne plassen på høyre side av veien og gjennom grinda der fremme.

03
Deretter følger vi traktorveien til vi er 30-40 meter forbi trærne rett  der fremme.

04
Der fremme skimtes gamla ved steinen der vi gikk ut av traktorveien, og stien inn i skogen starter omtrent i øverste høyre hjørne av bildet.

05
Her starter stien, den er ikke så tydelig, men du ser den hvis du ser godt etter.

06
Stien slynger seg bratt oppover fjellsiden, men det er ganske greit å gå her for det.

07
Her kommer vi til et av de luftige partiene på stien. Vi skal helt ut på den steinknausen til høyre der fremme.

08
Vi nærmer oss toppen.

09
Første topp er besteget, vi skal videre fremover til neste topp.

11
Det ble tid til en liten hvil  for beina før vi gikk videre. Der fremme ser vi over til Nonsknuten og Bukkanuten, rett bak Gjesteland.

DSC05486
Vi ser også ned til bilen på parkeringsplassen der nede langs veien.

12
Der borte ligger de andre toppene vi skal opp på etter å ha tatt for oss denne siden av vannet.

13
Ved andre toppen tok vi oss en liten kafferast og noe å bite i. Og utsikten til maten er upåklagelig.

14
Ved vannet her går vi oppover på venstre side mot de andre fjelltoppene.

15
På vei oppover fra vannet.

10
Her er vi nesten oppe. Vi fant en slags liten preikestol her oppe med kjempeutsikt utover Høgsfjorden og Lysefjorden.

16Vi kommer opp til en topp som krever litt klyving for å komme opp. Vi lurte nok litt da vi kom opp på toppen her, og så masse små lorter etter noe som kunne være sau eller rådyr eller noe. Vi trodde ikke de drev med fjellklatring.

17
Vel oppe på den toppen også. Bergsagel i det fjerne i andre enden av bukta.

18
Her er vi på vei opp på siste topp for i dag. Vel oppe går det stupbratt ned på andre siden, bare så det er sagt.

19
Vi fant en liten plass med ly for vinden på en hylle nedenfor toppen. Fjellveggen går rett ned herfra, så det er ikke å anbefale å gå ut på kanten her hvis man har dårlig balanse. Der nede ser vi Selvigsvannet. Og innover Høgsfjorden mot Frafjord. Fjellet vis á vis på andre siden av fjorden er Uburen i Forsand.

ørn
Vi fikk se kongeørn fra den siste toppen. Den var et flott skue, men litt vanskelig å få bilde av.

geit2
Og på vei ned fant vi ut hvem som hadde bæsjet på toppen! Det går geiter her oppe.

Stemningsfilm fra turen

kart1
Ruta vi gikk. Der stien deler seg første gang (i trekanten) er det også en liten topp, som vi gikk over på både opp og nedtur. Ellers er toppene nummerert i den rekkefølgen vi gikk dem.

krusafjelletTerrengkart.

kart2
Utsnitt fra turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 til avkjøring mot Lauvvik og Hommersåk, og ta av veien her. Følg skilting videre mot Lauvvik. (Ved Vatnekrossen tar du til høyre inn på FV 508)
FV508 følges til du har passert Gjesteland. Vi målte avstanden fra parkeringsplassen i enden av Tengesdalsvannet, og derfra er det ganske nøyaktig 2,5 km til parkeringen som ligger litt usynlig til på venstre side bak en jordvoll. (se bilde øverst i innlegget)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.