Håfjell (360 moh) med rundtur


Lengde: 7,2 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Godt skiltet og blåmerket
Laveste/høyeste punkt: 157/360 moh
Kommune: Gjesdal, Rogaland


Denne gangen har vi tatt for oss en flott tur som har det meste. Her er det flate fine stier, bratte bakker, idylliske vann og utsiktsrike topper. Det er både tørre fine partier og mer myrete områder. Så vanntette sko er nok å foretrekke. Parkering og turstart fra Kodlidalen barnehage.

Vi tenkte å  kombinere denne turen med turen til Kodlifjell, men bommet litt, da vi tenkte å ta det på tilbaketuren. Vi fant nemlig ut et stykke forbi Kodlifjellet at det gikk en rundtur om Håfjell som gikk en annen vei tilbake. Men vi har tegnet inn en alternativ (grønn) rute på kartet nederst i dette innlegget for de som ønsker å få med seg begge disse fjellene på samme tur.

Turen starter ganske flatt og fint, men plutselig etter første gjerdeklyver på stien dreier stien bratt oppover i lia opp mot Kodlifjeller. Her er det som sagt bratt, og stedvis er stien litt luftig også. Ikke sånn sug-i-magen luftig, men ganske bratt på nedsiden av stien.
Etter å ha kommet til toppen på denne bratte stigningen kommer vi til en gjerdeklyver, hvor man kan velge å gå opp til Kodlifjellet, eller fortsette rett frem mot Håfjell. Det var hit vi trodde vi skulle tilbake. Vi fortsatte mot Håfjell, og her er det forholdsvis flatt og fint et stykke. Vi passerer  Rotatjørn og fortsetter i forholdsvis flatt terreng et lite stykke til før det plutselig går nedover igjen til ei myr i Budalen like over Flassavannet.

Denne myra går vi over, og klatrer over nok en klyver og videre oppover skogen langs Store Budalsfjellet mot Ormadalen til vi kom til Håfjell. Det siste stykket oppover mot toppen er litt bratt. Men vi nådde toppen. Det blåste ganske kaldt der oppe, så vi gikk videre over til andre siden av toppen og fant oss en plass nedenfor neste lille topp, og fikk testet ut stormkjøkkenet vårt. Det ble ikke mange pannekakene på oss der oppe, for det var fryktelig kaldt å sitte der!

Etterpå fulgte vi de blå merkene videre nedover baksiden av fjellet, og her gikk løypa delvis på traktorvei og delvis på sti nedover, til vi igjen var i Kodlidalen. Vi passerte Tjørnakovtjørna, og like etterpå var vi der vi svingte opp fra stien etter den første gjerdeklyveren. Så var det bare å følge samme sti den siste biten ned til parkeringsplassen.

For de som ønsker en enklere tur opp til Håfjell, er et greit alternativ å følge motsatt vei av den vi gikk opp til toppen, og så samme vei tilbake.

Denne turen gikk vi 10 mars 2018.

01
Parkering ved Kodlidalen barnehage. Her kan man parkere utenom barnehagens åpningstider.

02
Vi går gjennom undergangen og rett opp til høyre.

03
Der klatrer vi over en gjerdeklyver, og starter på stien.

04
Bare 50-60 meter opp i bakken kommer vi til første stiskille. Vi holder til høyre her og følger Kodlidalen slakt oppover.

05
Det er fint og lett å gå oppover her.

06Vi nærmer oss neste stiskille.

20180310_101604
Rett etter en gjerdeklyver kommer vi til disse skiltene. Her skal vi rett oppover fjellsiden.

20180310_102357
Det er ganske bratt oppover, så det gjør seg med en liten pust i bakken.

07
Vi fortsetter oppover, og rett her fremme går stien til venstre og følger den bratte fjellsiden bortover.

08
Det kan være littegranne luftig enkelte steder bortover her. Men ikke verre enn at det går greit.

09
Denne gjerdeklyveren må du over hvis du har tenkt deg en avstikker opp på Kodlifjellet. Hvis ikke fortsetter du rett frem. Du kan også komme ned her hvis du valgte å gå via Kodlifjell fra start.

10
Rotatjørn. Her er det ganske idyllisk, og fint å gå.

11
Det fortsetter forholdsvis flatt et stykke til.

12
Men så går det nedover igjen, nesten like mange høydemeter som vi har gått oppover til nå. Fjellet i bakgrunnen er målet. Her skal vi rundt venstre side av fjellet og opp på baksiden

13
Vi skal helt ned bakken og over myra, til skogen på andre siden og oppover i skogen

14
Her er det nok en bratt stigning, men ikke så lenge. Det flater mer ut lenger oppe.

15
Vi får god utsikt utover Flassavatnet ganske tidlig i bakkene.

16Vi følger Ormadalen oppover til foten av Håfjell.

17
Så kommer den siste bratte stigningen opp mot toppen. Her var det litt tungt å gå, for snøen var litt råtten, og vi sank ofte ned i snøen til knes. Da er det deilig å hvile føttene litt i bakkene.

18
Nesten oppe på toppen. Her bærer snøen bedre enn lenger nede.

19
Så var vi endelig oppe! Men her blåste det fryktelig, så vi gikk videre til nabotoppen og fant et sted med litt mindre vind.

20
Pannekakene smakte godt, men vi fant fort ut at det ble for kaldt å sitte her oppe, så det ble ikke så mange pannekaker. Resten av røra sparte vi til vi kom hjem.

21
Vi fulgte sporene videre og fant ut at det var merket løype ned på andre siden av fjellet. Her er det god utsikt innover i Gjesdal.

22
Vi kom ned på en traktorvei som vi fulgte et stykke.

23
Og etter å ha fulgt merkingen vekk fra traktorveien ned en bratt skrent, kommer vi tilbake på ny traktorvei igjen.

23a
Den følger vi til neste veiskille, og fortsetter rett frem på fin sti mot Tjørnakovtjørna.

24
Her er det nok en gjerdeklyver som vi skal over.

24a
Og så er vi ved Tjørnakovtjørna. Der fremme ved enden av vannet er det ikke langt igjen til der vi begynte på den første bratte stigningen.

25
Bare rett der borte.

26
Og så er vi der. Herfra følger vi samme sti som vi kom oppover, til vi er ved bilen igjen.

Film fra turen

kart1
Løypa vi fulgte (blå løype) Den grønne løypa er alternativ sti over Kodlifjell.

kart2
Kartutsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger:  Følg E-39 til Ålgård. I den siste rundkjøringen på Ålgård (Meierikrossen) følger du skiltingen til venstre mot Gjesdalhallen. Denne veien følger du til endes, forbi idrettsanlegget på venstre side. I enden av veien er det et T-kryss, og der tar du til høyre og rett til høyre igjen ned til parkeringsplassen ved Kodlidalen Barnehage. Hvis det er fullt her, eller i barnehagens åpningstid, må du kjøre tilbake til Gjesdalhallen og parkere der.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.