Lifjell (286 moh) fra Li


Lengde: 4,5 km
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Skiltet, turvei helt opp
Laveste,høyeste punkt: 100/286 moh
Kommune: Sandnes, Rogaland


Etter å ha sittet på terrassen hjemme og sett på dette fjellet i ca 20 år uten å ha vært der, bestemte vi oss nå for å gjøre noe med det. Det er nesten flaut å si at vi ikke har vært på Lifjell før. Men nå har vi endelig vært der!

Dette er en av de meget enkle turene i Sandnes kommune. Her går man på grusvei fra bunn til topp.  Veien slynger seg oppover fjellsiden til man er nesten på toppen. Like før vi når toppen flater det mer ut, og man følger Øksendalen til veien svinger opp mot masta på toppen. Turen oppover veien kan med letthet gås med barnevogn.

Man kan også unngå å gå på veien, fra samme utgangspunkt om man vil. Da følger man heller de utallige snarveiene som kutter alle svingene oppover, og går mer eller mindre rett oppover fjellsiden i terrenget. Dette gir en kortere, men adskillig brattere tur.

Vel oppe kommer man til masta, med tilhørende hytte. Herfra ser man rett bort til venstre til Lifjellvarden, som ruver imot Sandnes, i bakgrunnen nede ved fjorden. Kikker man litt mot høyre, får man øye på en varde lenger inne på fjellet. Dette er faktisk det høyeste punktet på fjellet, 286 moh.

Det kom masse folk da vi kom opp, så det var ganske fullt ved varden, så vi tok toppunktet i nærmere øyesyn, og fant oss en fin plass å drikke kaffen på mens vi ventet på at Lifjellvarden skulle bli «ledig». Med den storslåtte utsikten utover Stavanger/Sandnes og innover Ryfylke var ikke det feil. Det ble fort tydelig for oss at dette fjellet er fryktelig populært, det kom folk fra alle kanter hele tiden. Det finnes hvertfall 3 forskjellige utgangspunkt med denne toppen som mål, og adskillig flere løyper å velge i.

Etter kaffen, og fotografering av varde og utsikt, gikk vi litt inn på andre siden av Nordafjellstjørna, som ligger rett sør for masta. Der fant vi nok en varde på en liten topp. Så tok vi beina fatt og valset ned bakkene til bilen igjen. Det ble en flott liten tur i deilig varmt vårvær!

01
Stor og god parkeringsplass. Vi var ganske tidlig ute på en vanlig hverdag, så det var god plass.

02
Turtavla viser turløypene i området rundt Lifjell og Dale.

03
Vi gikk rett opp fra turtavla til veien, det ser det ut som mange har gjort før oss.

03a
Ser man litt etter, finner man stier oppover i terrenget mellom hver sving, om man ønsker å gå i terrenget i stedet for på vei.

04
Utsikten kommer fort oppover veien.

05
Her ser vi Hommersåk, Uskjo (Usken?) og videre innover mot Ryfylke.

06
Veien slynger seg i hårnålssvinger oppover. I bakgrunnen ser vi Høgafjell.

07
Nå er vi kommet opp av hårnålssvingene, og veien flater ut litt mer. Vi ser toppen av Lifjellsenderen der fremme bak fjellet

08
Vi passerer Litjørna, som snart er helt gjengrodd.

09
Der nede ser vi Høgafjellstjørna, og bak den, Høgafjell.

10
Etter at veien svinger opp mot masta er det ikke mange metrene igjen.

11
Vi ankommer masta, og hytta på toppen.

12
Etter å ha kikket nærmere på toppunktet, fant vi oss en fin plass å nyte kaffen og utsikten.

13
Vi ser Lifjellvarden der fremme, med fjorden og Sandnes i bakgrunnen.

14
Varden ligger på 282 moh.

15
Nyter utsikten, og kikker hjemover.

16
Vi går litt innover langs Nordafjellstjørna…

17
…og kommer til en ny varde. Øksendalen og Sørafjellet foran oss.

18
Utsikt over Nordafjellstjørna, masta, og om du ser godt etter ser du varden på toppunktet også.

Film fra turen.

kart1
Løypa opp. Nr 1 er fjellets høyeste punkt, nr 2 er Lifjellvarden, og nr 3 er varden ved Nordafjellstjørna.

Kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Kjør E-39, ta av mot Hommersåk og Lauvvik. Følg veien rett frem mot Hommersåk gjennom Vatnekrossen.  Deretter følger man skilting mot Li (til venstre) og videre skilting mot Lifjell Parkeringsplass. (Små skilter men likevel tydelige)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.