Kaurebu med rundtur


Lengde: 5,7 km rundtur
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Rødmerket, traktorvei
Laveste/ Høyeste punkt: 61/150 moh
Totale høydemeter: ca 100
Kommune: Bjerkreim kommune
GPX fil:  Tilgjengelig for nedlastning her


Denne flotte vårdagen bestemte vi oss for å ta turen til den nye dagsturhytta i Bjerkreim. Det er en lett tur å gå, og passer godt for hele familien. Vi var forholdsvis tidlig ute, og det var bare 4 biler da vi parkerte. Vi bestemte oss for å gå en liten rundtur, og  svingte fort av fra ruta som er skiltet til Kaurebu. Den veien vi gikk førte oss på en ganske bratt traktorvei opp gjennom en liten dal, til vi var passert toppen av dalen. Der svingte vi av og tok en sti gjennom skogen ned mot Kaurebu. Vi kom fort  ned på traktorvei igjen som vi fulgte til målet. Dette er motsatt vei av det de fleste går.

Vi forstår godt hvorfor hytta er plassert der den er. Utsikten er storslagen innover Ørsdalsvatnet, og beliggenheten er ganske idyllisk! Vi fikk ikke tatt så mange bilder av hytta, for da vi kom dit, krydde det av folk allerede. Og det er helt tydelig at denne plassen er populær. Da vi fortsatte turen var det som å gå mot en strøm av folk som bare fortsatte og fortsatte. Da vi kom til parkeringsplassen, var det sikkert 40-50 biler der, og sikkert halvparten av dem var parkert utenom parkeringsplassene, i tillegg til de som parkerte helt oppe ved hovedveien!

Men uansett, dette var en flott tur, veldig enkel å gå, og her kan man ha med seg barnevogn eller sykkel om man vil. Vi traff på begge deler underveis. (Hvis man følger den merka løypa)

Denne turen gikk vi 6. mars 2022.

Da vi kom, sto det bare 3-4 biler parkert her. Det er plass til ganske mange biler, men det var i overkant mange her da vi kom tilbake.
Her ved parkeringen nede ved elva starter turen inn til venstre rundt fjøset.
Det er fin traktorvei å gå på, og sånn er det på mesteparten av turen. Vil man ha med barnevogn eller sykkel gjør man lurt i å følge den merka løypa rett frem.
Løypa følger elva store deler av turen.
Der borte ved siloballene kan man gå over på en annen traktorvei som følger dalen oppover fjellet. Det er en brattere og ikke fullt så barnevognvennlig løype. Vi velger å gå her for å gjøre en rundtur av det. Og det er vel verd å gå rundturen, bare så det er sagt!
Vi går over til den andre løypa på utsiden av gjerdet og over en gjerdeklyver.
Så er det bare å følge veien.
Veien slynger seg mellom steiner og knauser oppover Galtadalen.
Det er ganske mye brattere her enn om vi hadde valgt den andre veien. (bort sett fra et par bratte partier opp mot hytta på slutten)
Vi nærmer oss toppen av bakken, og høyeste punkt på turen
Flott å se seg tilbake mot der vi startet.
Oppe på toppen av bakken sitter det som ligner en bavian og glaner ut over dalen. Det sies at dette er Gygra som var på vei hjem fra Heskjestad. Gygra var ei resakåne/trollkjerring, og da hun hadde kommet seg opp til toppen av Galtadalen, sto solen opp og skein på henne, og hun ble til stein. Før hun kom så langt måtte hun over Ørsdalsvatnet. Det var langt over, så hun satte foten på kanten av fjellet ved vatnet for å hoppe over, fjellet raste under henne og revnen ble til det som nå er kjent som Gyraskrevet.
Nesten øverst i Galtadalen kan man velge om man vi gå rett frem, eller gå den litt mindre bratte veien på andre siden av dalen. Veiene møtes igjen rett over toppen.
Vi fortsetter videre bortover mot stien ned mot hytta.
Slik ser øverste del av dalen ut fra lufta.
Her ved stidelet tar vi til høyre. Man kan om ønskelig fortsette videre denne veien opp mot Såta, som vi nettopp har passert på venstre side. Veien fortsetter helt opp til toppen. Men herfra går det oppover stort sett hele veien, ifølge kartet. Og det er ca like langt til toppen som vi har gått til nå.
Vi forserer nok en gjerdeklyver og kommer over på merket skogsti.
Stien er tydelig nedover. Men det er ikke langt på sti før vi er over på traktorvei igjen.
Her er vi tilbake på vei. Denne biten er nok ikke så mye brukt til å kjøre på, men den er tydelig.
Vi får øye på Kaurebu .
Hytta ligger idyllisk til.
Og utsikten fra hytta er flott! På andre siden av vatnet der har vi vært på en god del turer. Det er flott turterreng der. Vi kan nevne Smørkamdalen, Store Skykula, Ørnaniben, Trollarinda, og rundtur i Ørsdalsheia
Det er hugget masse ved, så her skal det være mulighet for å varme seg og grille pølser. Det er mange fine steiner å sitte på rundt hytta.
Det er en enkel og grei hytte. Vi kikket ikke inni, for det var så fullt av folk der. Så innsiden får være en overraskelse når man kommer dit selv.
Etter en liten kafferast på en stein tar vi farbvel med Kaurebu og tusler videre.
Det er satt opp tydelig skilt, så når man kommer den merka løypa, vet man godt at nå er man her!
Vi skal nå ned et par bratte bakker, som vi måtte gått opp om vi kom andre veien. De er ikke så lange da.
Så er vi straks ved elva igjen.
Fra Ørsdalsvatnet renner elva slakt ned til Odlandshølen, før den fortsetter til Holmen, hvor vi parkerte.
Deilig underlag å gå på!
Folk kom gående i digre flokker.
Vi følger elva tilbake til Holmen.
Og flokkene fortsetter å strømme på. Tror nok at denne turen kanskje passer best å gå en ukedag om man ikke er interessert i å gå i kø. En fin søndag som dette er det i allefall folksomt. Tror vi møtte godt over 100 personer fra hytta og hit.
Vi nærmer oss parkeringen.
Det har gått ca 2,5 timer siden vi startet, og nå er det så fullt på parkeringen at bilene har begynt å parkere bortover langs jordet. Noen har tilogmed parkert oppe ved hovedveien.

Løypa vi gikk. Den blå biten av løypa går på skogsti.
Terrengkart
Utsnitt av turområde
Oppmerkede parkeringsplasser. Langs fjøset, nede ved elva, og et par plasser på baksiden av det oransje huset ved veien.

Hvordan komme hit?

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Vikeså, og ta til venstre ved skilt mot Holmen og Gjedrem. Like etter du har tatt av svinger du til venstre over brua og rett til høyre igjen. Du ser nå gården du parkerer ved rett foran deg. Det står skilt ved gården til Kaurebu. Adressen er Holmen 45.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.