På tur til Imeseid og Storlibu


Lengde: 6,8 km t/r
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Skiltet, rødmerket, tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 138/172 moh
Kommune: Eigersund, Rogaland


Vi tok denne gangen turen til Eigersund kommune, og Møgedal for å gå tur. Da dagsformen ikke var helt på topp, valgte vi oss en tur som ikke ville kreve for mye av oss. Det går noe opp og ned hele turen, men ikke mer enn at selv med en laber dagsform går det helt fint å gå her. I og med at det er siste helg i oktober, er bladene borte fra trærne, slik at vi kan se mye av omgivelsene selv om vi går i skog nesten hele turen. Om sommeren er det nok ganske vanskelig å få inntrykk av annet enn stien og skogen vil vi tro.

Turen starter over broa nederst på parkeringsplassen på Møgedal, ved turtavla . Herfra er det både skiltet og rødmerket, og stien er svært tydelig hele veien. Dette er nok antakelig en gammel driftevei. Da vi gikk her hadde det regnet masse i forkant, så det var ikke fritt for at det var både vått og gjørmete. Men det er en god del stein, så vi kom oss  ganske tørrskodde gjennom hele turen. Likevel er det nok å anbefale  gode vanntette sko, særlig etter at det har regnet.

I løpet av turen er vi innom Imeseid, og på 1. Egersund speidergruppe sin nettside fant vi litt fakta om gården:

«Imiseid er en husmannsplass med en historie flere hundre år tilbake i tid. Den består av hovedhus, låve m/steinlagt fjøs og løe. Imiseid er en husmannsplass som på grunn av sin historiske egenart er vernet for vesentlige bygningsendringer. Det innebærer at anlegget fremstår som rimelig primitivt. Det er vann i brønnen, ingen senger (28 madrasser på loftet), steingulv på kjøkkenet, gasskomfyr m.v. Det unike med et opphold på Imiseid er nettopp møtet med denne enkelheten. Enkelt og krevende var livet for dem som drev gårdsdrift på Imiseid frem til 1960-tallet. Våningshuset har de siste årene fått nye vindu, kledning og tak. Inne er det ikke gjort særlig oppjusteringer. Det er Eigersund kommune som formelt eier gården, men 1. Egersund speidergruppe har gjennom avtale disponert anlegget siste 30 år. Speidergruppen har nedlagt stor dugnadsinnsats for stell og vedlikehold av plassen.»

Man regner med at gården først ble bosatt ca 1560, så dette er en gammel gård, som er blitt holdt ganske autentisk i all sin enkelhet. Her er det benker og bord utenfor, og dette er en flott og idyllisk plass å ta seg en rastepause.

Videre gikk turen til Storlibu, hvor Dalane friluftsråd i 2007 satte opp et slags leirsted. Det er flott tillaget, med et «hovedhus», to gapahuker, og en utedo. Hovedhuset består av tre rom. I midten er det en flott grue, og på hver side er det «soverom» med sengebrisker og køyesenger. Dette er åpent for alle til å bruke, man skal selvsagt rydde etter seg. Skal man overnatte bør man ha liggeunderlag og soveposer. Her er det kun trebrisker uten madrasser. Det er vedovner i soverommene. I gruerommet finnes det enkelt utstyr som stekepanne, kaffekjeler, øse, visp, grillrist osv. som man kan bruke, men dette må rengjøres etter bruk slik at andre også kan bruke det etterpå uten å måtte rengjøre det etter tidligere gjester her.

Litt ned mot vannet finner vi også to gapahuker med soveplattformer. Utenfor både hovedhytta og gapahukene er det satt opp benker og bord, og bålpanner. Det er også hengt opp hytteregler flere steder, som skal følges når man benytter stedet.

For å komme seg over vannet til Storlibu må man over en imponerende hengebru, «Hyttevassbrua», et av høydepunktene på turen.

20171029_095226
Etter å ha fulgt Møgedalsveien en god stund kommer vi til dette veiskillet, hvor vi skal skrått til venstre, bort fra asfaltveien. Det er skiltet med Kvednaflåt, Topptur og Auglend

20171029_095342
Lenger nede på grusveien holder vi til høyre ved dette veiskillet, mot Imeseid og Tursti-P

S0030
Og så kommer vi til parkeringsplassen, hvor det er god plass til 8-10 biler

S0040
Ved broa hvor turen starter er det godt skiltet til forskjellige turmål. Vi skal følge skiltingen mot Storlibu

S0050
Det er tydelig sti og rødmerket hele turen

S0060
Like etter at vi har startet får vi flott utsikt utover Eigelandsvatnet

S0070
Langs Eigelandsvatnet er det satt opp gjerde langs det bratteste partiet.

S0080
Det er ganske bratt, og langt ned til vannet akkurat her

S0090
Det går litt opp og ned

S0280
Ved Stemtjørn er det masse gamle råtnende trestammer som stikker opp av vannet. Litt artig syn

S0110
Videre gjennom litt tettere granskog

S0120
Like før vi kommer opp til Imeseid ligger det en enorm steinblokk like bortenfor stien

S0130
Og her har vi kommet til den gamle ærverdige fjellgården som speiderne nå bruker. Det er vist også mulighet for å leie denne gården for overnattinger eller arrangementer om vi ikke har forstått det helt feil

S0140
Like før vi kommer opp i tunet er det ny skilting (eller gammel…) vi skal fremdeles følge skiltene mot Storlibu, dvs til venstre fra der vi står og tar bilde. Men først vil vi ta en kikk på gården.

S0150
Det er ganske idyllisk her. Og en flott plass å raste om man ønsker det

S0160
Vi fortsetter turen mot Storlibu

S0170
Vi er igjen inne i ganske tett skog. Og fra Imeseid til Storlibu er det med jevne mellomrom satt opp slike buer som dette. Hva som er poenget med dette vet vi ikke, men vi regner med at dette er speidernes verk

S0180
Det er litt lettere å gå mellom de to leirplassene, så det varer ikke lenge før vi får Hyttevassbrua i sikte. Vi kan se den gjennom trærne her, men den vises ikke på bildet

S0190
Men her er den. En imponerende bro, og selv om dette er en hengebru, er den utrolig stødig. Litt bratt kanskje, men det er lett å gå her.Det er også tredekke under nettingdekket, så det er mulig å ha med seg hund her. (små hunder bør kanskje bæres over)

S0200
Flott bru! Vannet her er regulert, så når det tappes ned er det bare en smal stripe med vann igjen under brua. På høyre side av brua heter det Nodlandsvannet, og på venstre side heter det Hyttevannet

S0210
Så er vi fremme ved Storlibu. Det er et flott sted, som alle kan bruke når de vil. Men store grupper bør ta kontakt med Dalane friluftsråd på forhånd for å booke stedet.

S0220
Det midterste rommet i hytta. Det henger utstyr på veggen til rådighet for dem som ønsker det. Men vask alt utstyr etter deg. Det er også et vedlager rett bak hytta til fritt bruk

S0230
Utedo har de også her.

S0240
Det er to slike soverom her. Men det finnes ikke madrasser så det må man medbringe selv om man ønsker å overnatte

S0241
Litt lenger ned mot Nodlandsvannet ligger det to slike gapahuker med soveplattform, og benker utenfor  med bålplass i midten

S0260
Helt nede ved Nodlandsvannet fant vi oss noen fine trestubber i sola hvor vi valgte å ta matpause. Her var det godt å sitte, og det var god ly for den sterke vinden som var denne dagen.

S0270
Det henger slike hytteregler flere steder. Her er det også opplyst kontaktnummer og epostadresse for kontakt ved bestilling til Dalane Friluftsråd:  90830869/post@friluftsrad-dalane.no

Stemningsfilm fra turen

kart1
Kart av ruta

imeseid

kart2
Kartutsnitt av turområdet. Kart fra norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Følg E39 forbi Vikeså til Helleland. Når du kommer til Helleland skal du til høyre mot Eia (Skilt: Eia 15km) Kjør over jernbanebroa og følg veien et lite stykke oppover. Ved skilt Drange 2km holder du til høyre og følger Drangeveien videre. Et stykke lenger inne deler veien seg i et T-kryss. Følg skilting Møgedalsveien til høyre. Følg veien et godt stykke til du kommer til Møgedal/Auglend. Det er asfaltvei oppover, men den er meget smal og svingete med få møteplasser, så her bør man ikke kjøre fort. Når man kommer til skilt med Kvednaflåt, Topptur og Auglend, ta av skrått ned til venstre her (se bilde lengst oppe her). I neste kryss står det skiltet til vendtre mot Kvednaflåt, og til høyre mot Imeseid og Tursti-P. Følg grusveien til høyre ned til parkeringsplassen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.