Tur til Valhest (313 moh)


Lengde: 9 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Røde T-er, nødlinger og tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 40/313 moh
Kommune: Tysvær, Rogaland


Denne turen er en forholdsvis enkel tur, men med et par relativt heftige stigninger føler vi at den må settes som en middels tur. Det står også skiltet at det er 3,5 km til toppen. Men vi målte med GPS at dette stemmer dårlig. Det er 4,5 km en vei. Men nok om det.

Vi startet turen ved Stakkestad, og første del av turen går på grusvei bort til gården innerst i veien, hvor den går over til traktorvei bak fjøset. Traktorveien følger vi et lite stykke, til vi kommer til en gjerdeklyver. Herfra er det terreng for alle penga. Det er ganske vått innover, men likevel ganske greit å gå tørrskodd de fleste plassene. Noe myr må man likevel gjennom.

Det er ganske flatt innover den første biten, men så kommer det en ganske bratt og forholdsvis lang stigning opp til en ny flate. Denne flaten går likevel jevnt oppover, men er lettgått. Ganske vått her oppe også. Etter å ha passert denne flaten kommer vi til nok ei kneik, hvor det er veldig bratt. Men den er ganske kort, så man er fort oppe, og på toppen av denne kommer man opp på barfjell. Herfra er det en fryd å gå innover til varden. Og til å være såpass lavt i lende, får man utrolig høyfjellsfølelse her oppe.

Og vel fremme ved varden på Valhest får man virkelig betaling for strevet. 360 graders panoramautsikt så det holder! Her er det bare å finne seg en fin plass å raste, og nyte utsikten! Filmen nederst innlegget viser mer av utsikten i alle retninger

Denne turen gikk vi i slutten av oktober 2017

VH0010
Når vi kommer til Stakkestad står det skilter som viser vei ned til parkeringen

VH0020
Og det er god plass å parkere

VH0030
Bak fjøset. Her skal vi gjennom en grind og over på traktorvei

VH0040Herfra er det terreng

VH0050Ganske vått enkelte steder

VH0060Der fremme ser vi den første stigningen

VH0070Et par steder er det laget bro

VH0080På vei opp den første stigningen

VH0090
Oppe på neste flate. Det stiger jevnt, men her er det lettere å gå. Det er likevel ganske vått noen steder videre mot neste kneik

VH0100
Rett før andre kneika kommer vi til disse skiltene

VH0110
Her er det bratt. Men det er ikke så langt opp til toppen av kneika

VH0120
Vel oppe er vi over på barfjell. Slik som dette er det hele veien til toppen av Valhest. Det er ca 1 km igjen til målet

VH0130
Den toppen til høyre langt der fremme er Valhest. Du kan skimte varden på toppen der.

VH0140A
Og her er vi fremme og skriver oss inn i boka. Nydelig utsikt herfra.

VH0150
Når vi kommer opp til barfjellet er det tett i tett med røde T-er. De er noe slitt og kunne med fordel vært oppfrisket. Men det er greit å ha noe å forholde seg til hvertfall

VH0160
Nødlinger er det også mange av

Stemningsfilm fra turen

kart1
Her er løypa

kart2
Kartutsnitt av turområdet. Kart fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: E-39 til Mortavika og ferge over til Arsvågen. Kjør til  Aksdal og ta til venstre mot Haugesund. Når du har kjørt gjennom Førretunnellen tar du til høyre mot Stakkestad. Følg veien til du er på Stakkestad. Det står turskilter ved innkjøringen til parkeringsplassen som viser når du er fremme.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.