Smørkamdalen med rundtur


Lengde: 4,4 km (rundtur)
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket, godt skiltet
Laveste/høyeste punkt: 370/502 moh
Totale høydemeter: Ca 220
Kommune: Bjerkreim, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Denne gangen har vi tatt turen til Lauperak i Bjerkreim. Her finnes det en forholdsvis ukjent og nymerket tur som virkelig «bjudar på», som det sies. Det er en kort og flott tur, men her kan man  fort få opp pulsen på mer enn en måte! Man starter med nesten 1 km  ganske bratt oppoverbakke, noe som merkes godt, selv om man går på traktorvei. Vel oppe skal vi forbi to små tjern, og rett til venstre etter dem. Det er godt skiltet og merket, så null problem å finne frem.

Nå er vi over på tydelig sti. Og denne stien byr på noen helt utrolige utsiktspunkter. Tre av dem er merket med severdighetsskilter, men ellers er det absolutt mulig å finne både det ene og andre utsiktspunktet, bare ved å gå noen få meter ut av stien. (Her snakker vi om  5-20 meter, max)

Det går litt opp og ned bortover, uten de store stigninger og nedstigninger, men det blir nok  noen ekstra høydemeter av det. Men ikke noe som burde være avskrekkende for noen.

For enkelte med høydeskrekk kan det muligens være litt eksponert her og der. De fleste eksponerte stedene kan man fint omgå, men det er et par korte plasser hvor stien er ganske smal og går gjennom rimelig bratt skråning. Takler du det, er ikke denne turen noe problem!

Vi hadde litt forhåpninger til denne turen, om fin utsikt. Men vi ble faktisk positivt overrasket, for her ligger «severdighetene» som perler på en snor! Når du har slitt deg opp den lange bratte bakken i starten, er det bare å NYTE turen. Bruk gjerne tid på de merkede utsiktspunktene hvertfall, det er absolutt verd det. Dette er ikke den turen man bare peiser på for å komme fortest mulig i mål! Her er det MYE spektakulært, nesten uten anstrengelser! PS: Det er nok lurt å passe ekstra godt på om man har med seg barn her. Det er fryktelig langt ned om man skulle ramle utfor.

Denne turen gikk vi 23. oktober 2021.

Vi parkerte rett nedenfor saueinngjerdingen, akkurat der hårnålssvingen begynner. Det er flere sånne små innhuk ved veien, så det skal være greit nok til å parkere 5-6 biler langs veien i allefall.
Turen starter ved ferista og går ca 1 km på traktorvei den første delen av løypa.
Det er meget godt skiltet. Skiltet sier 4 km rundtur. Men med avstikkerne til utsiktspunktene har vi målt 4,4 km.
De første 800 metrene går det ganske bratt oppover. Merker det godt i beina og kondisen nå når vi ikke får gått så ofte lenger.
Men så flater det ut.
Vi passerer et par idylliske tjern.
I enden av det andre tjernet viser skiltingen at nå skal vi ut av veien og over på sti.
Det er god og tydelig sti, med tydelig rødmerking.
Her har vi gått noen meter ut av løypa for å få med oss utsikten innover Ørsdalsvatnet.
Flott utsikt! Og bratt ned.
Utsikten andre veien, ned til Lauperak. Denne utsikten ser vi flere ganger i løpet av turen langs kanten av fjellene her.
Stien videre tar oss gjennom bratt bjørkeskog.
Et par plasser er det kjempebratt. Da er det godt å ha trær å holde seg i. Særlig når det er såpass vått som det er etter alt regnet som har vært. Da er bakken ganske sleip og glatt.
Ganske kaldt har det vært også, Det har lagt seg is på vannpyttene.
Her var det så fint at vi valgte å raste her.
Riktig idyllisk, og helt vindstille var det her.
Den neste av en lang rekke flotte utsiktspunkter. Man bør opptre varsomt når man går ut på kanten, det er fryktelig bratt og langt ned langs hele dette strekket.
Nyter utsikten.
Vi ser rett over til Dyrskog. En av flere gamle veiløse husmannsplasser langs Ørsdalsvatnet.
Her er en av de plassene hvor stien er ganske eksponert.
Som perler på en snor ligger den ene plassen etter den andre hvor utsikten nesten tar pusten fra oss!
Noen av stedene har blitt skiltet med «severdighet».
Her kikker vi rett ned i Ørsdalsvatnet på et av disse utsiktspunktene. Det ER bratt. Fjellet går mer eller mindre loddrett ned, enkelte steder går det tilogmed innover.
Må ta noen skrytebilder også da. Selv om det går rett ned, og det ser litt skummelt ut, står jeg minst en meter fra kanten. Men det er det jo ingen som ser!
Vi fortsetter mot neste severdighet.
Ja! Der oppe sto vi nettopp og kikket ned!
Og her er neste plass… ser kanskje ikke så skummelt ut herfra, men det er rimelig smalt der borte, så en med høydeskrekk burde nok kanskje droppe den der.
Sånn ser det ut rett foran det utspringet, som kanskje er 2 meter bredt.
Og like etterpå kommer flere utspring.
Og mer eksponert sti.
Her også. Det er sånne smale hyller vi går på.
I og med de eksponerte partiene på stien, tror vi nok at dette ikke er turen man går når det begynner å legge seg snø og is. Det kan skape farlige situasjoner. For glir man her, er det fryktelig langt ned! Disse hyllene gjør også at vi ikke anbefaler å ta med seg små barn her, selv om turen er kort. Da bør de i allefall være godt vandt med fjellturer og ha respekt for farene i naturen.
Dette platået er omtrent på størrelse med Preikestolen, og omtrent like bratt, bare uten de skarpe kantene. Nå er vi på Husafjellet, og her er siste fjelltopp og utsiktspunkt før vi skal runde fjellet og gå ned til bilen.
Flott, hva?
Og her ser vi nesten hele fjellkanten vi har fulgt på turen.
Gårdene på Lauperak.
Siste kikk over kanten før vi går ned fra fjellet. Det bratte fjellet til høyre er der vi akkurat kom ned fra.
Ups!! Selv om berget var tørt, var det glatt og sleip lav som jeg gled på. Fall i fjellet kan være farlige. Heldigvis gikk det bra!
Fin sti ned til veien.
Noen små bratte plasser, men lette å forsere.
Så er vi nesten nede. De siste 100 metrene går på asfalt.

Film fra turen med flotte dronesekvenser.

Løypa. Blå løype går på vei/traktorvei, grønt er i terreng. Severdighetsskiltene viser hvor det er skiltede utsiktsplasser.
Terrengkart
Utsnitt av turområdet.
Parkering rett forbi andre ferist etter avkjøringen til Skykula. Pass på å ikke parker i det innegjerdede området. Det er forbeholdt sauer!

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Vikeså til Bjerkreim. Kjør gjennom Bjerkreim sentrum og følg skilting til Lauperak. (Ca 20 minutter på smale svingete veier) Når du passerer innkjøringen til Skykula (Skiltet) skal du over 2 ferister. Parker ved hårnålssvingen etter andre ferist.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.