Salen (760 moh) via Kringlevasstølen


Lengde: 9 km rundtur
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Delvis rødmerket og nødlet. Stort sett tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 311/760 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX-fil: Tilgjengelig for nedlastning herVi har igjen tatt turen til Skrøylå i Forsand, og gått en flott tur derfra. Det er flere turmål som starter her, og denne turen er kanskje blant de mindre kjente, men absolutt blant de mest utsiktsrike fra dette utgangspunktet. Det er flere veier opp, og vi har nok antakelig valgt den lengste. Turen ned igjen er bare halvparten så lang som veien opp, men det er likevel denne nedstigningen som gjør dette til en krevende tur.

Vi starter på parkeringsplassen på Skrøylå, og begynner turen med knappe 3 km på traktorvei før vi kommer over på mer stølsvei/sti. i løpet av denne delen av turen skal vi over to elver, og etter perioder med mye regn/snøsmelting kan det nok være litt vanskelig å krysse disse uten å bli våt på beina. Men sommerstid eller etter tørre perioder går nok dette helt fint. Vi hadde med oss staver, noe som gjør kryssingen en god del enklere, i forhold til balanse når vi må hoppe fra stein til stein over elvene.

Vi følger veien oppover til vi kommer til den første store masten, ved en stor grusplass. Herfra går det en steinete stølsvei videre oppover, som vi følger ca 100 meter til den deler seg. Den venstre går videre mot Rundevatnet, mens den høyre fortsetter oppover til Kringlevatnet. Det er den høyre vi skal følge, og når vi er kommet til Kringlevasstølen er det slutt på vei. Herfra følger vi sti videre langs vatnet på høyre side av stølen. Det er flott terreng å gå i, og god og tydelig sti, så det er ikke noe problem å se hvor vi skal gå.

Når vi kommer til enden av vatnet, kommer vi til en elv som skal krysses. Finn den plassen som passer best for deg å krysse. Stien videre på andre siden går skrått oppover mot høyre. Vi følger denne stien til det begynner å gå nedover igjen. Her velger vi å gå rett oppover til venstre for å komme inn på en ny sti som går oppover mot toppen av denne åsen, som heter Klampen. (Vi skulle i henhold til kartet ha fulgt stien litt lenger ned og kommet inn på samme sti, men valgte å spare oss for de ekstra høydemetrene).

Oppe på toppen av Klampen får vi god utsikt i alle retninger, og begynner å se hvordan det ser ut der vi skal gå videre. Det er fremdeles flott sti videre, som vi følger oppover til vi kommer opp til et nytt vatn som vi er litt usikre på hva heter. Ved dette vatnet går det sti videre rett frem, men vi velger å holde oss til høyre for vatnet, og følge terrenget rett oppover mot Salen, da det ut fra kartet ikke er noen sti som går opp til toppen. Det viser seg å være delvis rett, men når vi kommer opp til foten av fjellet, ser vi at det er en sti/tråkk som følger en liten dal langs fjellet likevel.

Men videre opp på fjellet er det ikke noen sti. Vi går der det ser ut som det er best å gå, og finner oss en grei rute opp. Litt klyving er det, men ikke noe som gjør det vanskelig.  Og det er dessuten ikke så langt opp til toppen herfra.

Utsikten  som venter oss her oppe er utrolig flott. Vi er ganske nøyaktig rett over fjorden for Preikestolen, og har du kikkert eller et kamera med god zoom på, kan du fint se hvor mange som befinner seg der. I og med at vi er såpass høyt oppe har vi flott utsikt både utover og innover Lysefjorden. Det er endel vind her, men det er flere plasser på alle sider av dette fjellet hvor man kan finne ly for vinden når man skal finne frem nista 🙂

Når vi skal ned igjen, følger vi samme rute ned til foten av fjellet, men går nå videre langs stien som følger fjellsiden (til høyre når vi kommer ned). Vi runder fjellet og går videre rett ned til til Skrøylå på motsatt side av den vi gikk opp. Og bare så det er sagt: Her nedover er det bratt! Det dukker riktignok opp rødmerker her, noe som gjør at vi finner rett vei ned, men det er bratt og tungt å gå her, og ikke minst vått, noe som også gjør det ganske sleipt til tider. Det er også flere steder nedover hvor det er mange meter rett ned, og glir du og faller her, faller du langt. Et sted er det hengt opp tau som man kan bruke til å holde seg i.

Nå nevner vi ikke dette for å skremme folk fra å gå her, men det er greit å vite hva man går til. Man bør passe på hvor man setter beina nedover her. Rødmerkingen varer helt til vi kommer ned til et jorde som vi skal rundt på nedsiden, men så er det stopp. Vi ser jo hvor veien er, så det går greit. Men vi hadde nok ikke funnet rett vei oppover hvis vi skulle ha gått motsatt vei fra parkeringen. Noen burde ha vært litt mer konsekvente med merkingen, og kanskje ha skiltet løypa fra parkeringen.

Dette har vært en flott tur uansett, som vi ikke har noen problemer med å anbefale. Sjekk ut filmen nederst i innlegget med flotte droneinnslag.

Denne turen gikk vi 11. mai 2019.

01
Stor og god parkering ved Toklubben på Skrøylå. Den er inngjerdet, så grinda skal lukkes med mindre den er hektet av. Det gjelder forøvrig også andre grinder du passerer underveis på turen.

01a
Sauene her er tydeligvis veldig vant til folk.

02
Fra starten på turen, og ca 3 km oppover er det fin traktorvei å gå på. Det røde bygget på parkeringsplassen er forresten toalett, for de som trenger det.

03
Det er flott utsikt utover andre siden av Lysefjorden langs store deler av veien oppover.

06
Etter en drøy km kommer vi til et bittelite kraftverk.

07
Like forbi kraftverket kommer vi til et stiskille hvor man kan ta til venstre mot Sollifjellet og Griggelia. Vi har også gått den veien opp til Buskarknuten og Mulekosrinda.

08
Men vi fortsetter rett frem på veien.

08b
Flott vei å gå på, og vi ser rett tilbake på Preikestolen.

10
Vi må over et par elver, og da gjelder det å finne den beste plassen å passere. Her hadde vi god hjelp av staver når vi skulle balansere på steinene i elva.

10b
Elva dekker store deler av veien akkurat her.

11
Noen har laget en slags gapahuk langs veien videre oppover.

12
Fra elva går det oppover.

13
Vi følger veien til vi er oppe ved denne masta. Her er det laget til en stor grusplass.

14
Fra masta følger vi veien ca 100 meter, til vi kommer til dette stidelet, hvor vi holder til høyre oppover.

14a
Det er noe ulendt vei videre oppover, men veldig tydelig hvor vi skal gå.

16
Oppe ved veiens høyeste punkt. Her ser vi Salen rett vak oss, i midten av bildet. Den høyre toppen heter Knuten. Litt foran og til venstre for Salen har vi Klampen, som vi også skal over.

17a
Kringlevasstølen ligger ved enden av stølsveien vi har fulgt. Herfra skal vi til høyre, over på fin sti.

18
Dette er nok den gamle stølsbygningen, regner vi med. Den ser en god del eldre ut enn den som ligger nede ved vatnet.

20
Det er fin og tydelig sti langs Kringlevatnet.

20a
Ved enden av vatnet må vi krysse samme elven som vi krysset lenger nede på veien. Det er flere steder å krysse. Vi velger å gå over bak de store steinene ved vatnet. Stien videre på andre siden går bortover mot høyre.

22
Vi tar oss en liten pause etter å ha krysset elven. Det er masse fine steiner å sitte på her.

22a
Oversiktsbilde over Kringlevatnet. Vi kom opp veien og ned til stølen innerst i enden av vatnet, og fulgte stien videre langs vatnet, og rett forbi hytta midt på bildet.

23
Vi følger stien slakt oppover til den begynner å gå nedover igjen, da svinger vi rett oppover til venstre.

25
Etter å ha forlatt stien kommer vi fort inn på ny sti som følger kraftlinjene oppover Klampen.

26a
Fra toppen av Klampen ser vi tydelig hvor vi skal gå. Vi skal rett oppover mot mastene der fremme. Fjellet vi skal opp på  er den høyeste toppen der til høyre for mastene.

27
utsikt bakover når vi er nesten oppe ved mastene. Det er Kringlevatnet vi ser der fremme, og ser du godt nok etter, ser du Rundevatnet rett nedenfor fjellene til venstre i bildet.

29
Når vi kom opp til vatnet ved mastene, valgte vi å gå til høyre for vatnet, og opp den veien.

29a
Vi ser vatnet med mastene der nede.

30a
Det er ikke langt igjen til toppen nå. Rett bak den første steinryggen her går det en sti til venstre. Den skal vi følge når vi kommer ned igjen. Men først må vi finne oss en vei opp.

31
Vi følger noen gress/lyngkledde renner oppover der det ser greies ut å gå.

32
Det er ganske bratt oppover, men det går greit å komme seg opp, og det er ikke så veldig langt opp.

34
Det blir litt klyving, men det er heldigvis ikke vanskelig å komme seg opp.

35
Nesten oppe nå.

36
Vi ser rett over til Preikestolen på andre siden av Lysefjorden. (Midt i bildet)

37
Det står en liten varde på toppen. Vatnet til høyre bak i bildet er Stora Hellesvatnet.

38b
Flott på toppen. Her på utkikk etter en fin sitteplass i le for vinden. Det er mange fine plasser å sette seg her oppe.

38e
Det er bratt ned.

39
Utsikt fra toppen mot Kringlevatnet (til høyre) og Rundevatnet (til venstre)

40
Fantastisk farge på denne planten som klamrer seg fast i fjellveggen.

41
Vel nede ved foten av Salen kommer vi ned på sti som tar oss nedover på andre siden av fjellet.

42
Vi kommer først ned til Sadlatjørn.

42a
Der oppe var vi.

43
Så begynner vi på turen ned.

44
Først skal vi bort til denne moreneryggen.

44a
Så går det nedover. Ikke fryktelig bratt i starten, men det varer ikke så lenge.

47
Plutselig dukker det opp røde merker, og de varer helt til vi kommer ned.

48
Det blir stadig brattere. Og det er mye vått terreng nedover.

50
Enkelte steder er det godt å ha rødmerkingen å følge, for det er ikke alltid like tydelig hvor man skal gå nedover her.

50a
Noen steder følger stien gamle bekkeleier.

51a
Her er det skikkelig bratt ned. Det stuper mange meter rett ned, og den våte mosen gjør det ganske sleipt. Vi skal over steinen til høyre her, hvor det er hengt opp tau til å holde seg i.

52
Over steinen her og ned i kløfta bak den.

54
Så følger vi kanten nedenfor der tauet henger.

55
Tydeligere sti her, men ganske våt og full av røtter. Det er fryktelig lett å gli her, fikk vi begge erfare.

57
Til slutt, etter nesten 2 km nedover er vi nede, parkeringen ligger rett bak det jordet til høyre i bildet.

58
Når vi kommer hit, går stien til venstre og langs utsiden av gjerdet.

59
Her var det ikke mer rødmerking, men vi følger en slags sti/tråkk langs gjerdet.

60
Mye kratt å brøyte seg gjennom her. Men herfra er det ikke langt igjen til vi er tilbake på parkeringsplassen.

Film fra turen med flotte droneinnslag:

kart1
Løypa vi fulgte. Grønn strek er på traktorvei. 1: Kringlevasstølen, 2: Salen

terrengkart
Terrengkart.

kart2
Utsnitt av turområde.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Rett etter tunnelen svinger du av til høyre mot Fossmork. Følg veien til du er kommet forbi Eiane. Oppe i bakkene svinger du av til høyre mot Skrøylå og følger veien til endes (ca 20 min fra Lysefjordbroa) Her er stor god parkeringsplass. Husk å lukke porten etter deg. Og lukk alle grinder du går gjennom.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.