Aksla (693 moh) og Vardafjell (661 moh)


Lengde: 13,5 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Usedvanlig godt skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 79/700 moh
Kommune: Vindafjord, Rogaland
GPX-fil: Nei, desverre.


Vi har tatt turen til Vindafjord, og gått opp til to topper som ga oss nydelig utsikt og flott terreng å gå i. Riktignok går store deler av turen oppover på grus/traktorvei, men det følte vi ikke at gjorde så mye på denne turen, for resten av turen gjør det absolutt verd det!

Vi parkerte på øverste gården  i Aurdal, og fulgte grusveien videre oppover Aurdalsdalen. Her kan man velge flere alternativer. Vil man bare ha en lett tur, går man opp til Fjellgardsbakken, hvor det er satt frem benker og bord oppe ved Aurdalselva. Dette passer godt for småbarnsfamilier med barnevogn. Vil du ha en litt lengre tur, men ikke klyve helt til topps, kan du fortsette på grusvei opp til Sletthaug. Her står det ei lita hytte, hvor man kan gå inn om man vil. Her står det også benk og bord, og her får man nydelig utsikt med på kjøpet.

Men vår tur går videre. Herfra er det terreng som gjelder. Vi skal litt videre bortover, så ned noen høydemeter bort til Landastølen, hvor de bratteste stigningene starter. Og herfra er det bratt, virkelig bratt oppover. Et sted er det hengt opp tau til å dra seg opp med, og det trengs. Det hadde ikke vært lett å komme forbi uten tau.Vel oppe av tauet, kommer vi opp til Durmålstjørna, og her kan man velge å gå til venstre mot Aksla, eller høyre mot Vardafjell. Vi tar først til venstre. (Vi tar andre veien når vi kommer tilbake hit igjen)

Det stiger enda bratt oppover, men ikke så langt, så er man oppe, og det er utrolig flott her oppe. Den største varden står ytterst på kanten av fjellet, på 693 moh, men toppunktet er litt lenger inn, på 700 meter. Her er det flott landskap og ikke minst utsikt. Vi ser bl.a til Gråhorga ved Ølen, og rett over til Krakkanuten. Etter en matpause tar vi oss en runde mellom de forskjellige toppene her oppe før vi går ned til Durmålstjørna igjen. Her bestemmer vi oss for å ta med oss Vardafjell også når vi først er her oppe. Det er flott å gå opp dit, og ikke særlig langt. Det er samme storslagne utsikt her, så det angrer vi ikke på!

Etter nok en kafferast, går vi ned samme vei som vi kom opp, og vi merker godt at det er bratt her. Det kjennes i beina, så det å komme tilbake til grusveien var en lettelse, selv om det vanligvis er kjekkere å gå i terreng enn på vei.

Ta en titt på filmen med flotte droneinnslag nederst i innlegget for et innrykk av hvordan turen er å gå.

Denne turen gikk vi 4. mai 2019.

01
God plass å parkere ved geitefjøset på Aurdal.

01a
Det er godt skiltet!

01b
Disse søte damene ville mer enn gjerne bli kjent med oss 🙂

03
Det er flere slike veiskiller oppover grusveien. Vi holdt oss til venstre i alle sammen til vi kom opp til Fjellgardsbakken.

04a
Hvilebenk, eller busskur? Vi har ikke kommet så langt at det er nødvendig med en rast enda.

05a
Selv om det går oppover hele tiden, er det ikke noe tungt å gå her, det er slakt og fint oppover.

06
Vi følger en flott elv oppover fra Aurdal.

07a
Og så er vi kommet opp til Fjellgardsbakken. Her er det benker og bord, en vippehuske til de små, og tilogmed en liten kvisthytte som barna kan leke i. Hit er det fint å gå med barnevogn.

09
Vi skjønte ikke helt poenget med denne brua, for det er fint å krysse elva på betongbrua rett nedenfor, der vannet går i rør. Men det er kanskje ikke like lett hvis det er mye vann i elva?

10
Litt lenger oppe kommer vi til Tverrlia, her holder vi oss til høyre. Men det skal være en rasteplass innover til venstre, for de som ønsker det.

11
Det er mange bratte kneiker på veien videre oppover.

12
Midt i siste kneika kommer vi til Karatesteinane. De har sin egen historie med troll, som står fortalt på tavla ved steinene.

14
Og her oppe er vi ved hytta på Sletthaug. Hytta er åpen for alle, og man skal selvsagt vise hensyn når man er her. Det er gjestebok i hytta man kan skrive seg inn i. Stedet blir brukt som startpunkt for paraglidere som skal ut og fly. Flott plass å ta seg en rast før man fortsetter oppover. For de som ikke ønsker å gå videre er også dette et fint turmål.

15
God utsikt fra Sletthaug ned til Knapphus og utover Skjoldafjorden.

17
Sletthaug ligger 480 moh.

18
Flott inne i hytta! Gjesteboka ligger på bordet.

18a
Etter en kort pause her, fortsetter vi på tydelig og meget godt merket sti.

19
Vi sniker oss mellom noen digre steiner…

20
… og rett bak steinene står det en gammel utedo med utsikt ned mot Øvre Vats. Vi ser også over til Trollafjellet hvor vi har vært før.

21
Det går litt oppover i lett terreng.

22
Så går det nedover og bort til Landastølen. Herfra skal vi oppover igjen, veldig bratt.

23
Vi følger rødmerkene oppover fjellsiden.

23a
Og her er det såpass bratt at vi må bruke hendene til hjelp oppover, og ikke minst trærne.

23b
Vi nærmer oss det øverste bratteste partiet med tau.

25
Det er her, rett bak de store steinene midt i bildet. Det ser kanskje ikke så bratt ut, men det kan vi love at det er. Men tauet gjør ting mye enklere heldigvis.

25a
Først under her….

2019-05-05_09-31-09
… og så opp i tauet.

27
Etter å ha klatret opp det bratteste, må vi nyte utsikten litt.

29
Her er vi oppe ved Durmålstjørna, og som ellers på denne turen, er det usedvanlig godt merket og skiltet.

31a
Vi følger stien oppover mot Aksla.

31b
Og enda er det såpass bratt oppover at det er litt deilig å bruke den flotte utsikten som en unnskyldning for å hvile beina noen sekunder, hehe 🙂

33
Så er vi oppe!

34
Sjekk hvor flott det er her! Varden ytterst på tuppen av ei nibbe, og hele dalen åpner seg foran oss utover mot Skjoldafjorden. Vi ser rett over til Krakkanuten og Fuglen.

35a
Det blåste voldsomt her oppe, men vi fant en fin og lun plass å ta matpause på 🙂

36
Vi tusler bort til en annen liten varde, og bestemmer oss for å ta med resten av toppene her oppe i samme slengen.

37
Det er et lite tjern her oppe også.

38
Og her er fjellets høyeste punkt.

39
Den siste varden på toppen her, er like langt ute på kanten som den første, bare litt lenger nord. Vi ser rett bort til den første varden vi kom til, og Skjoldafjorden som strekker seg utover.

39b
Vi kan se rett ned til bilen fra toppen, så i luftlinje er ikke dette noen lang tur. Herfra er det over 600 meter ned.

40
Vi fortsetter over til Vardefjellet, og følger kammen oppover på fjellet.

40a
Det er flott å gå her.

42
Utsikten fra Vardafjell er like flott som på Aksla.

42a
Nok en kafferast på denne toppen!

42b
Nyter utsikten litt før vi går ned til bilen igjen.

Film fra turen med flotte droneinnslag:

 

kart1
Løypa vi gikk. Grønn strek er grusvei, blå er sti. 1: Fjellgardsbakken, 2: Sletthaug, 3: Aksla, 4: Vardafjell.

terrengkart
Terrengkart.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ferge fra Mortavika, følg E39 forbi Aksdal og videre til du er over på E134. Når du kommer til Knapphus, kjører du litt til, til du kommer til skilt mot Aurdal ved noen store drivhus. Ta av her, og følg veien oppover til siste gården på Aurdal. Parker ved tavla som står ved det store geitefjøset øverst oppe.

2 kommentarer

  1. Tusen takk for fantastiske bilder og beskrivelser av turene dere har gått på. Var på Aksla i dag. Super tur. Gleder meg til nye og flere turer. Hjertelig takk for inspirasjon. Mvh Marjatta Salmela

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.