Fossbrekka og Lanes


Lengde: 10,4 km t/r
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 203/313 moh
Kommune: Bjerkreim, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har gått en veldig fin tur i et flott landskap, som følger vassdraget mellom Birkelandsvatnet og Maudalsvatnet. Her ville et kraftselskap i 2017 bygge vannkraft gjennom  hele dalføret, noe som ville påvirket hele naturen her drastisk, men grunnet alt engasjementet rundt dette, ble dette heldigvis stoppet!

Vi beveger oss mellom bratte fjell, langs elv og fosser mellom Birkelandsvatnet og Maudalsvatnet. Naturen her er både mektig og frodig, og det føles til tider som å vandre gjennom nasjonalromantiske postkort!

Selv om store deler av turen går på grusvei, er ikke dette noen kjedelig tur, langt derifra. Det er så mye flott natur her at man rekker ikke å tenke på det engang. Vi følger grusveien opp til Fossbrekka i åpent landskap, og videre på gresskledd traktorvei et stykke, til  rødmerkingen plutselig tar oss over på smal sti gjennom skogkledd landskap langs Maudalsvatnet. Her må vi krysse flere bekker, som ikke byr på noen problemer, og en elv lenger inne, som var litt stor. Vi krysset denne lenger oppe på vei inn til Lanes, og nede ved vatnet på vei tilbake, da vi fant en kjepp å hjelpe til med da vi skulle over.

Da vi nærmet oss Lanes måtte vi krysse ei steinur, men det var veldig lettgått her også, så det bød ikke på noen problemer. Vel inne ved Lanes kom vi til en flott plass, med en flott restaurert laftehytte mellom tuftene av den gamle husmannsplassen fra midten av 1800-tallet.  Utrolig vakker plass, hvor det var en fryd å sette seg med nisten.

Stien går helt inn til Maudal, langs vannet. Det er ca 4,5 km ekstra hver vei, men er nok en ganske fantastisk tur. Man kan ha en bil i hver ende.

Denne turen gikk vi 8. september 2018.

01
På Espeland er det plass til 8-10 biler langs veien inn mot grinda der turen starter.

02
Det er ikke lov å kjøre inn her, så herfra må man ta beina fatt.

03
Selv om det begynner å bli høst, var det utrolig grønt og frodig innover, og masse fine blomster mellom gresset i enga.

04
Veien er fin og lett å gå på.

05Vi følger elva innover og kommer til en flott og kraftig foss. Her måtte vi stoppe litt og nyte synet.

06
Veien følger elva videre innover dalen.

07
Landskapet innover er idyllisk.

08
Ved Roaldsvatnet får vi øye på Fossbrekka i andre enden. Det er en mektig foss som renner der inne.

09
Her må vi gjennom en grind, den må lukkes for det går dyr på beite her.

10Bak Fossbrekka får vi øye på Trollakyrkja, hvor vi nylig var på  en annen tur. Det er et steinutspring som henger i fjellveggen flere hundre meter over Maudalsvatnet.

11
Veien videre inn til Fossbrekka går gjennom ei gammel steinur langs vatnet, som er ryddet for å ha vei her.

12
Når vi nærmer oss fossen, deler veien seg og vi holder oppover til venstre. Om man fortsetter rett frem her, kommer man bort til ei gress-slette nedenfor fossen, som er populær til teltturer.

13
Det buldrer godt i fossen.

14
Lenger inne bak  Fossbrekka er det nok en flott foss. Det er mye vann nå etter kraftig regnvær, så vi er heldige og får se fossene på sine flotteste! Det har nok ikke vært mye vann i dette vassdraget i sommer da det var så tørt.

15Etter å ha passert brua som går over fossen (vi skal ikke over brua) kommer vi til skilt som viser at det er 1,8 km til Lanes herfra. Veien videre er fremdeles vei et stykke, men litt mer traktorvei.

16
Flott å gå på denne gresskledde veien.

17
Vi passerer ei myr, og følger veien videre til vi er kommet opp en lang bakke, og litt nedover igjen.

19Der veien slutter å gå nedover igjen, viser røde påler og merker på trærne at nå skal vi ut av veien og over på sti.

20Vi får et glimt av utsikten over mot Maudal, og det grønne der fremme på venstre side, er Lanes, som ligger mellom Vinjakula på venstre side, og Trollakyrkja på høyre side av Maudalsvatnet.

21
Stien er fin og tydelig, og lett å gå.

22
Vi må over noen bekker, men de er lette å komme seg over.

23
Et stykke inne kommer vi til denne elva, her var det såpass dypt og langt mellom steinene i elva pga stor vannføring, at vi valgte å gå 1-200 meter lenger opp og krysse der, siden vi ikke hadde noe å støtte oss på.

24
Lenger oppe gikk kryssingen av elva som en lek. Det ser ut som to elver som møtes. Dette er den ene…

25
… og her er den andre. Det er nesten som det er laget en liten steinbru her.

26
På andre siden kom vi inn på den rødmerkede stien som kommer fra Veen/Vinjakula.

27
Det får vi bekreftet når vi kommer ned til disse skiltene.

28
Og så er det bare å sprade innover til Lanes.

29
Det er godt tilrettelagt sti gjennom steinura, så det er ikke vanskelig å krysse den.

30Ved porten til Lanes er det turpostkasse hvor man kan  skrive seg inn i turboka om man ønsker det.

31
Og så er vi fremme. Dette er en veldig flott plass, utrolig idyllisk!

32
Vi satte oss ned på tuftene av en gammel bygning og inntok litt niste og kaffe.  Til venstre i bildet kan vi se Trollakyrkja som henger der oppe i fjellveggen.

33
Veldig flott lita hytte som ligger her.

34
Vi følger stien et par hundre meter videre, og får utsikt helt inn til Maudal. Når vi ser hvordan fjellet stuper ned i vatnet, er det ganske utrolig å tenke på at det faktisk går sti langs hele venstre siden av vatnet!

35
Idet vi forlater svabergene, dukker regnbuen opp bak oss!

36
Så tar vi farvel med Lanes, og vandrer tilbake samme vei.

Film fra turen.

kart1
Løypa vi gikk. Grønn strek er grusvei, og blå strek er sti. 1: Den gamle husmansplassen på Fossbrekka. 2: Husmannsplassen Lanes

Lanes

kart2
Utsnitt av  turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 til Vikeså og ta til venstre ved Cirkle K inn på Fv 503. Denne går inn mot Byrkjedal. Kjør til du er forbi avkjøringen mot Stavtjørn og Austrumdalen, og videre til du kommer til Espeland. Når du er kommet til Espeland, passerer du over ei elv, og 2-3 meter etter elva skal du til høyre inn fra Gloppedalsvegen (skiltet med gateskilt til Gloppedalsvegen i veikanten) og følg denne langs elva et par hundre meter til du ser parkeringen til høyre like før den innerste gården.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.