Trollakyrkja (764 moh)


Lengde: 10,5 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Merket.
Laveste/høyeste punkt: 276/764 moh
Kommune: Gjesdal, Rogaland

GPX-fil: Tilgjengelig for nedlastning her.


Edit: Stien er nå blitt merket hele veien.

Nå har vi gått en tur vi lenge har syntes høres for krevende ut. For det er den, krevende! Her er det veldig bratt, og det finnes ingen merkinger, men om man har gått en del i fjellet og kan finne frem ved hjelp av kart, så går det bra. Vi brukte en sporlogg fra noen som har vært der før.

Første del av turen er veldig bratt, men her er det tydelig sti oppover, så det er ikke noe problem å finne veien opp på fjellet. Vi parkerte på Smihusbråtet, rett før brua over til Nedre Maudal. Herfra følger vi veien over brua og bort til busstoppet et stykke lenger inne i veien.  Ved busstoppet går vi gjennom grinda til utmarka, og følger steingarden til vi er like ved Bleiefossen.

Her starter den bratte stien oppover i skogen. Og den følger vi opp til ura over fossen. Vi krysser elva på noe som kan minne om ei steinbru, og følger elva på andre siden noen meter før stien svinger brått opp til høyre, og fortsetter minst like bratt oppover lia.. Nå holder stien seg langs kanten av fjellet, og etter et stykke kommer vi til en liten knaus med fantastisk utsikt utover Maudal. Et flott skue!

Enda et stykke lenger opp flater det litt mer ut, og vi kommer over tregrensa og over på mer myrete terreng.  Herfra går det sporadiske tråkk, men ingen tydelig sti. Men vi har sporloggen å følge, så vi finner frem. Terrenget er småkupert bortover til vi kommer til Nedre Bleiavatnet, herfra blir det tyngre å gå igjen, og mer kupert. Men etterhvert kommer vi over på bedre fjellterreng, med mer barfjell. Så selv om det går mye opp og ned, er det ikke like tungt å gå her.

Vi følger litt innenfor kanten av fjellet, for det går stupbratt ned i Maudalsvatnet, og det skråner godt ned mot kanten enkelte steder før vi kommer til varden. Så det frister ikke så mye å gå helt ut til kanten her, det er lett å gli når det er vått, og da er det langt ned!

Vel fremme ved varden tar vi oss tid til litt fotografering, før vi fortsetter ned mot selve Trollakyrkja, et utspring i fjellet som henger ca 400 meter over Maudalsvatnet. Vi må litt inn i fjellet og ut igjen for å komme dit. Men her er det lettgått, selv om vi skal nærmere 100 høydemeter ned for å komme dit. Det er også satt opp sporadiske små nødlinger mellom varden og utspringet (Steiner som helt tydelig er lagt oppå andre steiner), så om man følger med, kan man lett se hvor man skal gå.

Vel fremme ved «kyrkja» ser vi fort at det absolutt ikke er anbefalt å bevege seg ut på utspringet. Det er nok mulig, men vi fraråder det på det aller sterkeste, det er livsfarlig å prøve seg på å forsere sprekken mellom fjellet og utspringet!! Bare så det er sagt.

Denne turen gikk vi 26. august 2018.

01
Parkering ved Smihusbråtet, her er det plass til 2-3 biler.

02
Vi følger veien over brua og et godt og vel 100 meter innover til vi kommer til et busstopp og en strøm-trafo. Der går vi gjennom grinda og ut i utmarka.

03Vi følger kanten av utmarka langs steingjerdet til vi kommer bort til Bleiefossen

04
Så er det over på sti. Og stien er bratt, og stedvis mye løs stein i stien. Så her gjelder det å passe på hvor man trør. Særlig når man skal ned igjen. Det er fort gjort å gli.

05Det er frodig oppover, men stien er tydelig hele tiden.

06
Ved toppen av fossen finner vi dette skiltet, hvor det står «Kvilestokkjen». Det var godt å sette seg litt ja!

07
Fra stokken og bort til ura over fossen har noen laget flotte portaler bortover.

08
Vi trodde det ville være tungvint å krysse elva i ura, men her er det en flott steinsatt sti over elva, som det var en fryd å krysse over.

09Noen meter etter å ha krysset elva, starter en ny bratt stigning videre oppover i lia.

10
Og ca halvveis oppe i lia kommer vi til denne flotte utsiktsplassen.

11
Etter å ha forsert de tyngste bakkene, flater det mer ut og vi kommer over i mer myrlendt småkupert terreng.

12
Vi følger terrenget og gpx-sporet bort til Nedre Bleiavatnet. Her ligger det ei lita hytte innerst i vika.

13
Etter litt klyving  bortover langs vatnet, ser det nå ut til at terrenget blir litt snillere å gå i. Og det ble det, men ikke tro at det er mindre kupert for det. Vi skal enda mye opp og ned før vi er fremme.

14
Morsomme steinformasjoner langs ruta.

15
Som sagt, mye opp og ned. Men flott er det for det!

16Nå begynner utsikten virkelig å melde seg!

17
Siste delen bort til varden er heldigvis litt flatere. Og rundt om her oppe ligger det en del terningformede steiner. Ganske så spesielt!

18
Så er vi fremme ved turens høyeste punkt! Vi skal videre til utspringet, men når vi er tilbake her igjen smaker nisten veldig godt! Herfra ser vi også rett over til Vinjakula.

19
Her kommer vi ned mot utspringet. Den ser ikke så spektakulær ut herfra kanskje, men når man står like ved, føler man seg ganske liten! Vi ser rett ned mot Lanes

20
Og utsikten ned i Maudal er flott her også!

21
Når det er så bratt og langt ned, er det greit å legge seg ned for å ta bilder. Man vil jo ikke risikere å miste balansen, når det går 500 meter rett ned her!

22
Der ser vi «Trollakyrkja». Ganske utrolig at den henger fast i fjellet, 400 meter oppe i fjellveggen.

Film fra turen.

kart1
Løypa vi gikk. De grå strekene er den veien vi gikk tilbake. Der var det noe enklere å gå.
1: Varden, 2: Utspringet.

Trollakyrkja

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E39 forbi Ålgård  sentrum, og følg skilting mot Sirdal og Byrkjedal.
Denne veien følger man til man er forbi Dirdal og Gilja, og ved Byrkjedalstunet. Her svinger man til høyre mot Vikeså og rett til venstre igjen etter 5-10 meter, mot Maudal. Følg denne veien over toppen og ned til Maudal. Når man kommer ned til bunnen av veien tar man til høyre mot Nedre Maudal, og følger denne veien til man kommer til brua over elva. Parker i svingen like før brua.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.