Sulken (Vardafjell) (384 moh)


Lengde: 10 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket og skiltet. Meget tydelig merking hele veien til topps
Laveste/høyeste punkt: 109/384 moh
Kommune: Sandnes, Rogaland


Vi gikk til Sulken en kald og forblåst vinterdag. Det betyr at bakken var frosset. For oss var det bare bra, for vi mistenker at det stedvis her er temmelig vått og myrete på varmere dager. Så her er nok vanntette sko å foretrekke. Men uansett om det er frost eller ei, så er nok dette en fin og lettgått tur, sommer som vinter.

De første 2 km er det ganske flatt, langs Skjelbreidtjørna, og etter å ha passert myra i starten følger vi gresskledd traktorvei  videre til enden av vannet. Ved enden skjærer det oppover til høyre, herfra går det jevnt oppover, med litt flatere partier imellom.

Vi må over noen gjerdeklyvere, og flere myrete områder oppover, men det er åpent og fint her. Det er tilnærmet umulig å gå feil, for dette må være en av de best merkede og skiltede turene vi har gått. Og selv om vi skal opp 275 høydemeter pluss litt opp og ned her og der, så er det ingen bratte og vanskelige stigninger her.

Vi ble litt lurt av skiltet ved parkeringen som sa 4,4 km til toppen og trodde et par ganger at vi så rett topp, men det var litt lenger enn vi tenkte. Vi bruker kartappen til Kartverket, og velger å stole på målingene vi får på den, som fortalte at det var ca 5 km hver vei. Toppen så vi ikke før vi nesten var der.

Vel oppe var det storslått utsikt, men vi tilbrakte ikke særlig mye tid der, i den iskalde kraftige vinden som var denne dagen. Vi gikk nesten tilbake til Skjelbreidtjørna før vi kom såpass i ly for vinden til at det fristet å sette seg ned og ta kaffepause.

Denne turen gikk vi 24. februar 2018

01
Vi var tidlig ute og hadde parkeringen på Ur-Eikjeland for oss selv da vi kom frem.

02
Det er godt skiltet med turalternativer her. Det er også tre turforslag til på baksiden av skiltene.

03
Vi starter med å gå over brua og følge veien bort til gjerdeklyveren.

04
Her går vi over.

05Vi følger en gresskledd  og stedvis ganske myrete slette bort mot fjellet der fremme.

06
Så holder vi oss langs foten av fjellet ned mot vannet.

07
Etter å ha fulgt traktorveien og skiltene opp fra der vi tar av fra veien må vi over dette steingjerdet, og direkte over en gjerdeklyver bak gjerdet.

08Deretter følger vi traktorvei videre oppover.

09
Etter å ha kommet forbi disse skiltene er det over i mer terreng. Noe myr her også, og over en bekk, men så kommer vi opp til nytt stiskille som tar oss oppover i mer fjellterreng.

10
Vi ser Stemtjørna der nede.

11
Det var litt mer snø her oppe, men noen hadde tråkket vei oppover. Nå har vi målet i sikte der fremme.

12
Vi skal opp fra siden av fjellet og følge ryggen oppover, så ingen utfordrende stigninger her heller.

13
Dette er vel turens luftigste parti, like før vi kommer til toppen. Ikke noe problem å gå her.

14
Her er vi oppe og utsikten er super. Retning Sandnes.

15
Utsikt motsatt vei. Retning mot Lauvvik.

16
Flott varde, med postkasse og bok å skrive seg inn i.

17Vi måtte ta oss en tur bort til enden av toppen for å se etter en plass i ly for vinden, men det var ikke så lett å finne ly her oppe.

18
Utsikt i retning mot Ur-Eikjekand.

Stemningsfilm fra turen

kart1
Her er løypa vi gikk

sulkenTerrengkart

kart2
Kartutsnitt av turområdet

Hvordan komme hit: 

Fra Stavanger: Følg E-39 til enden av Bråsteinvannet og ta til venstre ved skilting Arboretet. Denne veien følges til endes til Sviland, og her svinger du til høyre opp Søredalen. Følg denne veien til du er kommer til skilt mot Ur-Eikeland på høyre side (du kommer til en bitteliten bro over elven) Rett før denne broen er det en parkeringsplass på venstre side, samt skiltene du ser øverst i innlegget
Man kan også svinge av E-39 mot Lauvvik og følge den veien gjennom tunnellen og til høyre ved gartneriet. Denne veien følges til skilting mot Sviland og Arboretet mot høyre. Herfra følger man veien gjennom Sviland og fortsetter videre uten å svinge av noe sted, til man er på Ur-Eikeland, ved parkeringen.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.