Storaberget (342 moh)


Lengde: 7,5 km rundtur
Vanskelighetsgrad: Middels (med enkelte krevende partier)
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 61/342 moh
Kommune: Sandnes, Rogaland


Turen til Storaberget er en flott tur, som gir både historiske opplevelser og utsikt så det holder! Vi startet turen fra Hogstad, og parkerte ved låven på gården, ved turtavla. Derfra starter det med en god bakke nedover til et sandtak, som vi går rundt.

Herfra følger vi en driftevei oppover, og et stykke opp i bakkene kommer vi til noe som ser ut som en bunkers. Dette er et gammelt vannverk, som tyskerne bygget under krigen for å sikre vannforsyningen til Sola Flyplass. Anlegget skulle forsyne så mye som 800000 kubikkmeter pr år.  Det ble påtenkt i 1941, men ikke bygget før 1943, og ble driftet helt frem til 1970.

Du kan lese mer om det her

Etter å ha kikket litt på  anlegget, som er fliselagt på innsiden og har to store vannbasseng innvendig, følger vi veien videre oppover. Vi kommer til et stiskille hvor vi kan velge raskeste vei opp til Storaberget, eller videre rett frem mot Grindavatnet. Vi velger det siste. Vi følger Stokkhammarskaret oppover, og etter et stykke kommer vi forbi en tunnellåpning på høyre side.  Denne tunnellen går helt opp til Grindavatnet og er en del av vannverksanlegget. (Grindavassdraget)

Oppe ved vannet tar vi en pause før vi går videre. Her er det laget en platting ute på vannet som man kan benytte. (Noen har vært uvørne og brukt engangsgriller oppå plattingen, noe som har resultert i stygge brennemerker. Dette er brannfarlig og bør absolutt ikke gjøres. Ingen ville vel satt en engangsgrill rett ned på tre-terrassen hjemme?)

Etter en liten strekk på beina rusler vi videre langs vannet et stykke, til vi blir ledet oppover i terrenget. Nå bærer det opp mot Grastofjellet. Vel oppe tar vi en avstikker fra den rødmerkede løypa bort til vardene på fjellet. Her finner vi oss også en plass å sitte, og nyter en god kopp kaffe før turen går videre til Storaberget. Vi skal først ned noen bratte svaberg ned mot Lomtjørna, før vi går opp på Storaberget. Her passerer vi en bygdeborg, som er datert til folkevandringstiden mot slutten av eldre jernalder. Når vi er kommet opp på flaten oppe på fjellet ser vi at vi ikke er helt oppe enda. Men her kan vi velge å gå rett frem, til en luftig og ganske krevende løype opp, eller å gå til venstre og ta den litt slakere løypa opp. Begge to er rødmerket. Vi gikk den bratte opp og slake ned.

Når vi kommer ned til Lomstjørna igjen skal vi følge langs kanten rundt vannet, og videre ned til enda et Lomstjørn litt lenger nede. Begge disse vannene er demmet opp, så vi må over minst to demninger på vei ned. Dette er også en del av Grindavassdraget. Etter siste demning skal vi bortover et stykke før veien plutselig går bratt nedover mot det krysset hvor vi kunne velge vei da vi gikk oppover. Derfra følger vi samme vei tilbake til bilen. Det må sies at veien er ganske steinete til tider.

Denne turen gikk vi 18 februar 2018

01
Det går an å parkere langs fjøset ved turtavla. Men ta hensyn når du parkerer, dette er privat grunn.
02
Turen starter ned denne bakken

03
Fra bunn av bakken følger vi gjerdet bortover langs sandtaket, og videre over på mer gresskledd vei lenger borte

04
I starten er veien god å gå på

05
Men det blir fort mer steinete

06
Vi er kommet opp til det nedlagte vannverket

07
Her er det skiltet stiskille. Vi fortsetter rett frem her

07a
Her er inngangen til tunnellen. Det er sperret med steiner foran inngangen, og det er nok en grunn til det. Her bør man absolutt ikke gå inn, av naturlige årsaker.

08
En liten hvil på toppen av bakkene

09
Dette skuret har sikkert også noe med vannverket å gjøre.

10
På plattingen på Grindavannet er det fint å sitte. Og sikkert supert som badeplatting om sommeren

11
Det lå litt is på vannet da vi var der.

12
Etter å ha gått et stykke langs vannkanten kommer vi til nok et stiskille. Her skal vi oppover i terrenget

13
Det er godt merket med rødmaling oppover

14
Vi får Grastofjellet i sikte der fremme til venstre

15
Det var ganske mye is oppover fjellet, men det gikk fint uten brodder denne dagen, da isen var ganske våt og porøs, nesten som slush.

16
På Grastofjellet ligger denne steinen og balanserer like ved toppen

17
Det er hele tre varder her oppe. Den tredje vises ikke på bildet her, den står litt lenger ned bak den borterste varden

18
Deilig å sette seg ned og hvile en kranglete rygg på toppen. Og kaffen smakte ypperlig!

19
Vi går videre nedover mot Lomtjørna. Storaberget ses bak vannet

20
Nedover disse svabergene kan det være glatt og sleipt, så her bør man passe på hvor man setter beina

21
Ved Lomtjørn er det flere skilter. Man er aldri i tvil om hvor man skal gå på denne turen

22
Etter å ha krysset en demning kommer vi til denne steinura som vi må passere

22a
Like oppi bakken kommer vi til denne gamle bygdeborgen, som er datert til slutten av eldre jernalder

23
Vi fortsetter oppover. Det er isete i stien, men det går helt fint å gå langs kanten, på gresset

23a
Herfra kan vi velge å gå til venstre for å slippe å klyve opp de bratte skrentene der fremme. Men vi føler oss tøffe nok til å ta den utfordrende veien i dag. Så da går vi rett frem og klyver oppover

23b
Det er bratt ned, så vi får litt sug i magen når vi ser nedover. Her er det ganske luftig. Kanskje lettere når det ikke er is eller snø her

24
Vel oppe skriver vi oss inn i boka som vi finner i postkassen på varden

25
Etter en liten rast går vi ned til Lomstjørna igjen, og følger kanten av vandet til andre enden

26
Her må vi over en liten demning.

27
Vi følger stien videre og kommer til nok en demning. Her var det litt glatt og skummelt å gå, men vi kom oss ned uten knall og fall. Så er det bare å gå over demningen og videre nedover

28
Etter å ha fulgt drifteveien bortover et stykke kommer vi til en ganske bratt og steinete bakke nedover. Denne følger vi ned til det første stiskillet vi passerte og går resten av veien tilbake til bilen på samme vei som vi kom opp

Stemningsfilm fra turen

kart1
Ruta vi gikk

kart2
Kartutsnitt av turområdet

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 og etter Sandnes tar du av mot Lauvvik og Hommersåk. Følg RV-13, rett frem gjennom rundkjøringen etter tunnellen. Etter Vatne følger du veien nesten til avkjøringen mot Li. Men ca 150-200 meter før avkjøringen passeres noen gårder på begge sider, og rett før et busstopp går det en vei ned mot høyre mot Hogstad (Det står et lite skilt ved denne veien, med 400-416 på) Her svinger du ned til høyre og følger veien til du kommer til den nederste gården, ved turtavla.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.