Rusletur på Fjøløy fort


Lengde: 2-4 km (Vi gikk en rundtur på ca 4 km)
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Skiltet, gode veier og stier
Laveste/høyeste punkt: 17/85 moh
Kommune: Stavanger (Rennesøy), Rogaland


Denne fastelavenssøndagen dro vi til Fjøløy og ruslet rundt på Fjøløy fort. Her er det flott tilrettelagt for publikum med gode turveier, stier og benker/border rundt om på området. Dette blir mer en anbefaling av et flott turområde, for her finnes det løyper for enhver smak. Noen vil kanskje bare ta seg en piknik, og benytte seg av den flotte nye grillhytta eller noen av benkene som står rundt på området, andre igjen vil kanskje utforske hele området og få seg en tur rundt på fortet.

Dette er et populært turområde, og er tilrettelagt med en stor parkeringsplass et par hundre meter før inngangen til området. Her parkerer man også om man vil besøke Fjøløy fyr. Det ligger bare få hundre meter fra fortet, og er vel verd et lite besøk det også. Det finnes også en egen parkeringsplass for bevegelseshemmede like ved inngangen.

Her er det en del historie, for de som ønsker å se hvordan det har vært her før området ble åpnet for publikum. Vil du vite litt mer kan du gå inn på hjemmesiden til Fjøløy Forts Venner og lese mer om det der.

Ønsker man enda en historisk opplevelse kan man også ta turen innom Utstein Kloster, som man passerer på vei ut til Fjøløy.

Vi gikk her den 11 februar 2018

01
Stor og god parkeringsplass

02
Det er skiltet fra parkeringen til de forskjellige turløypene. Vi fulgte skiltingen mot høyre

03
Ved inngangen til området er det egen parkering for bevegelseshemmede. Vil man til fyret følger man bare veien videre nedover til høyre her

04
Fine turveier innover. Det er også belysning langs turveiene, så man kan godt gå seg en kveldstur her uten problemer

05
Det er fint tilrettelagt med koselige sitteplasser rundt om. Det finnes også mange trebenker på hele området

06De har laget til en flott grillplass her, med grill som står like til høyre for bildet her. Her finnes det også toaletter for de som måtte behøve det.

07
Det er mange gamle kanonstillinger her. Denne er den eneste som fortsatt har en kanon. Sikkert veldig spennende for barn å se en ekte kanon fra krigens dager!

08
Det er skiltet forskjellige løyper. Vi la ikke merke til noen fargemerking i løypene, men stedet er såpass lite at det uansett ikke er særlig behov for merkede løyper

09
Oppi bakken etter skiltene ligger det gamle ammunisjonslageret inne i fjellet. Det er stengt for publikum

10
Vi fortsatte oppover bakken

11Ved toppen er det nok en inngang til noe inne i fjellet. Her stopper denne grusveien. Man kan velge å snu her, eller gå til venstre på sti opp til toppen av fjellet, eller fortsette rett frem på sti langs fjellsiden. Vi fortsetter rett frem

12
Denne stien tar deg rett opp mot toppen…

13
… mens vi går nedover på denne stien som går rett forbi det som kalles for Borgen

14
Inne i Borgen har de laget til enda et fint sitteområde med en liten bål-grue

15
Vi følger stien videre og skal gjennom grinda der fremme

16
Ved grinda snur vi oss og ser starten på en sti som går bratt oppover langs fjellsiden

17
Når du går gjennom grinder er det viktig å lukke dem etter seg. Det går masse sau på beite her store deler av året. Her går vi også ut av det som er laget til som turområde, og inn på kulturbeite som nok er i privat eie.

18
Vi fortsetter på smalere sti/tråkk i et litt mer myrete område langs sjøen

19
Her er det såpass vått at de har lagt ut en klopp å gå på

20
Vi velger å gå oppover den gule delen av terrenget her, mot høyre siden av bildet. Der oppe skimter vi Fjøløy Turisthytte

21
I toppen av gressbakken kommer vi til et gjerde som vi går gjennom, deretter følger vi gjerdet oppover mot venstre, mot turisthytta

22
Vi møter på et nytt gjerde. Det er en port her, men den var låst. Lenger nede var det en åpning i gjerdet som vi valgte å gå gjennom. Det er åpent for publikum på hele området, så det er ikke forbudt å gå her. Man kan eventuelt velge å følge gjerdet til man kommer til en port som er åpen lenger nede, og gå tilbake igjen til toppen. Når vi er på andre siden av gjerdet er vi kommet inn på turområdet igjen

23
På toppen står den gamle signalstasjonen like ovenfor turisthytta

24
Vi trodde først det var folk der inne, men det viste seg å være utstillingsdukker

25
Like nedenfor signalstasjonen fant vi oss en fin plass å sette oss ned med litt kaffe, og nyte utsikten

26
Herfra fulgte vi stien nedover

27
Det er sikkert fint å søke tilflukt i denne kanonstillingen hvis været skulle vise seg fra en litt våtere side

28
Litt lenger nede fant vi nok en sti som vi ville undersøke

29
Herfra kunne vi se rett ned på Borgen, som vi gikk forbi tidligere på turen

30
Og vi fant også ut hvor den bratte stien fra grinda vi gikk gjennom endte opp. Her er det en bratt lang trapp, med kjettinger til å holde seg i.

31
Vi er kommet ned fra toppen og kan her velge å gå ned mot der vi startet turen, eller å gå opp bakken mot den lille toppen der oppe. Vi valgte det siste.

32
Det er fint på denne lille toppen også. Vi har vært her noen ganger før, men stort sett bare når det er mørkt. Greit å se hvordan den ser ut i dagslys. Et par ganger når vi har vært her har vi vært så heldige å se nordlyset danse på himmelen! Det er det ikke ofte vi gjør på disse breddegrader!

33
Vel nede på veien igjen fortsetter vi over her..

34
… og nedover denne bakken til vi er nede på veien  mot parkeringsplassen igjen.

35
Lenger ute ser vi Fjøløy fort

Stemningsfilm fra Fjøløy Fort Turområde

kart1
Kart over Fjøløy fort. Her viser vi hvor vi gikk. Men her finnes  mange løyper og stier, så vår løype blir vel mer for spesielt interesserte. Den røde streken markerer skillet mellom turområdet og kulturbeite i privat eie

kart2
Utsnitt av turområdet

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 gjennom den første av Rennfast tunnellene. Etter å ha passert den gamle bomstasjonen og Askjesundbrua tar vi til høyre, og følger skilting mot Fjøløy fort og Fjøløy fyr. Det er godt skiltet, så man følger skiltingen og veien til man kommer til den store parkeringsplassen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.