Lakkaknuten (616 moh) og Himleknuten (611 moh)


Lengde: 8,2 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: En slags rødmerking, gode tråkk/stier
Laveste/høyeste punkt: 478/616 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har vært på tur i Lyngsheia igjen, sannsynligvis årets siste før snøen kommer. Dette er  blandt våre aller største favoritter når det kommer til turterreng. Man føler virkelig at her er man på høyfjellet, og terrenget er fantastisk flott å gå i her oppe.

Målet denne gangen var Lakkaknuten og Himleknuten, to topper som ligger like bak Beinskjervatnet ved Folkehjelpshytta. Her er det lettgått terreng det aller meste av turen, bort sett fra et par bratte og steinete skråninger.Terrenget er åpent og oversiktig, så det er ikke vanskelig å finne frem her. Når det i tillegg er gode tråkk å følge på store deler av turen, gjør jo det turen enda enklere. (edit: det er nå merket løyper her, men merkingen er veldig forvirrende, røde og oransje merker om enannen i alle retninger. Følg gjerne vårt gpx spor)

Vi har satt turen til middels, og det er ene og alene pga turens lengde, og fordi det er et par korte partier som er litt kronglete å gå. ellers ville vi nok satt den til lett.  Utsikten på toppene er kjempeflott. Vi ser ut over Årdal og Boknafjorden til Bokn, innover Viglesdalen, og vi ser stort sett hele Lyngsheia og mer til.

Denne turen gikk vi 7. oktober 2018.

01
Vi parkerte ved Folkehjelpshytta, hvor det er laget ca 1/2 km lang ekstra bred veiskulder til å parkere på. Plass til mange biler, med andre ord!

02
Ca 20 meter forbi hytta svinger vi inn på en grusvei som vi følger helt til endes. Det er sikkert mulig å kjøre helt inn, men vi anbefaler det ikke, da det ligger kjetting  i starten av grusveien, som kan settes opp og låses uten varsel. Man risikerer dermed å bli låst inne. Det er dessuten fint å gå her og få beina igang i starten av turen.

03
Ca halvveis innover veien krysser vi brua over Ullestadåna. Fjellet til venstre her er Høgehei, hvor vi har vært på tur tidligere.

04
Nesten innerst i veien passerer vi denne flotte hytta.Vi ser nå rett bort på Lakkaknuten.

04a
På andre siden av Beinskjervatnet ser vi rett inn i Sandvassjuvet, som vi tok nærmere i syne da vi gikk tur rundt Jamnarheia (til venstre i bildet)

05
Ved enden av gjerdet her kommer vi over i terrenget.

06
Vi følger andre siden av gjerdet et lite stykke før vi går over på tydelig tråkk/sti som følger fjellsiden oppover. Vi kunne også gått rett over myra og så skrådd oppover, men det var noe vått der.

07
Det er ganske steinete og litt bratt akkurat her, men det varer ikke lenge.

08
Før vi skal opp på selve Lakkaknuten tar vi en tur opp på toppen av det lille fjellet til venstre for denne. Der oppefra er det flott utsikt, og det er ikke mange meter ekstra å gå.

09
Ikke rare toppen, men det er fint her oppe for det.

10
Etter å ha beundret utsikten på den første lille toppen går vi videre opp mot Lakkaknuten. Terrenget her er veldig lettgått.

11
Så er vi oppe. Vi har god utsikt ut over Boknafjorden herfra.

12
Det går stupbratt ned på andre siden. Så vi må gå et stykke til venstre og følge en liten hylle nedover for å komme oss videre til Himleknuten som vi ser rett der fremme.

13
Her er det noe ulendt å komme seg ned, men det går fint. Bare følg med hvor du setter beina.

14
Så skal vi over ei myr.

15
Ved foten av Himleknuten ser vi nesten helt ned til Rykanfossen. Vi ser ikke selve fossen, men ser godt elva, og vi ser tydelig at det ryker av fossen der nede.

16
Vi følger et dyretråkk oppover fjellryggen, og det tar ikke lange stunden før vi er oppe.

18
Her ser vi innover til Hiafossen og  Viglesdalen. Husene der nede ligger på Åse

19
Utsikten på toppen av Himleknuten er også langstrakt. Vi skimter Bokn i det fjerne. Øvre Tysdalsvatnet  og Årdal ser vi også rett der nede.

DSC00073
Fra Himleknuten kan vi se Svarthølgjuvet og Brendeknuten lengst borte til venstre.

Film fra turen:

kart1
Løypa vi gikk. Grønt går på vei og blått er i terreng.
1: Lakkaknuten, 2: Himleknuten

Himlaknuten

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Følg Rv13 mot Sauda og Hjelmeland til like før Årdal. Her følger man skilting mot Songesand og Lyngsheia. Et like stykke innover denne veien skal man nok en gang følge skilting til de samme plassene. Denne veien følger man til man er oppe på Lyngsheia, og etter en slette og over en bakketopp, får man en lang lang parkeringsplass langs veien nedover mot Folkehjelpshytta. Vi parkerer like ved hytta (som ligger på venstre siden), like ved det røde toalettbygget på høyresiden av veien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.