Rundtur i Jamnarheia (744 moh)


Lengde: 5,9 km
Vanskelighetsgrad: Lett
Merking: Ingen, men tydelige stier
Laveste/høyeste punkt: 615/744 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland


Denne turen går like ved grensen mellom Hjelmeland og Forsand. Men vi holder oss på Hjelmelandssiden. Vi følger veien fra Årdal mot Songesand, og på bakketoppen rett før Sandvatn finner vi plass å parkere. Det er mulig dette er en privat parkering, for det henger en kjetting med hengelås på en stein der, men det ser ikke ut til å ha vært i bruk på en stund. Det ser også ut som folk også parkerer på andre siden av veien, på en møteplass der.

Vi ser med en gang vi parkerer at det går tydelige stier ut fra parkeringsplassen, og følger den venstre stien som går bortover langs fjellet like ovenfor vannet. Det er tydelig sti hele tiden, så mangelen på merking gjør ingenting. På denne turen skal du ikke gå langt før du får følelsen av å gå på skikkelige høyfjellsvidder. Vi følger denne stien langs hele baksiden av fjellet, helt til vi er forbi en liten rullesteinsstrand og kommer til ei elv med bro over. Ved denne broa skrår vi oppover til høyre i stedet for å krysse den.

Etter at vi har gått på denne nye stien et par hundre meter, velger vi å holde oss mot venstre i stedet for å følge stien oppover bakken. Vi har nemlig sett at den elven vi ikke krysset renner inn i et juv lenger borte og bestemmer oss for å ta en kikk ned i dette juvet. Det er flott, og litt spesielt kan man si, og ikke noen lang avstikker. Bare 2-300 meter ekstra. Elven stopper nemlig helt plutselig et lite stykke inn i juvet, og dukker plutselig opp igjen på andre siden av fjellet, nesten nede ved veien vi kom kjørende da vi skulle hit.  Vi så nesten ikke snurten av elven, med andre ord, men vi kunne høre at den var der. Men det er flott og spennende. Vel verd en kikk.

Ønsker du ikke å ta denne avstikkeren kan du bare følge stien rett frem. Vi kom inn på stien igjen på toppen av bakken og fulgte denne til et stiskille like nedenfor der det begynner å gå nedover mot veien igjen. Der gikk vi til høyre langs en bitteliten rygg, og fulgte denne stien til vi var på toppen av fjellet. Vel oppe fulgte vi ryggen bort til varden, og gikk litt videre nedover til vi fant en fin plass å sette oss ned og raste.

Etter å ha kost oss med niste og kaffe, fulgte vi fjellet litt tilbake igjen. Vi holdt oss da på skrå mot høyre, og fulgte denne retningen nedover skråningen til vi møtte en sti som gikk videre nedover fjellsiden, motsatt vei, altså mot parkeringsplassen. Denne stien fulgte en liten rygg nedover til vi sto rett ovenfor parkeringen. Derfra gikk stien rett ned mot bilen.  Skulle du ha vansker med å finne stien her, er det ikke noe problem. Du ser hele tiden parkeringsplassen herfra, og terrenget er lettgått, så du kan godt improvisere litt her om du vil.

Denne turen gikk vi midt i september 2017.

j020
Her parkerte vi. Det sto flere biler her da vi kom hit, så vi er litt usikre på om det er privat eller om det er beregnet at folk kan parkere her.

j030
Det er tydelig sti fra starten av. Det går to stier ut fra parkeringen. Den venstre går langs fjellet, mens den høyre går i en mer direkte rute opp til varden og går ganske kort og bratt oppover

j040
Det er fint å gå her, og stien er god og tydelig

j060
Et par plasser i starten er det litt mer vegetasjon, men det varer ikke lenge

j070
Vi lurte litt på om stien ville ta slutt etter at vi passerte denne hytta. Her er det også litt vått og myrete noen meter

j074
Men stien fortsatte, og vi følger den videre langs foten av fjellet

j075
Så åpner terrenget seg og det er slutt på trær

j080Nydelig landskap å gå ij090
Innerst i bukta finner vi en flott liten rullesteinsstrand med et sammenrast lite båthus. Fjellet i bakgrunnen er det vi skal opp på etterpå.

j100Vi følger stien videre, og når vi kommer til denne broa, svinger vi oppover mot fjellet i stedet for å gå over broaj110
Også her går det tydelig sti oppover

j120Når vi ser til venstre fra stien ser vi Sandvassjuvet som elven renner inn i og bestemmer oss for å gå bort og ta en kikk. Vi går ut mot venstre litt lenger oppe der der ser tørrest ut, så vi slipper å vasse i myra langs elva

j130
Når vi ser ned over kanten, er plutselig elven borte, selv om vi hører den godt. Vi velger å følge kanten et lite stykke til for å se hvor elva ble av. Vi går nesten bort til en lille høyden bakerst i bildet der. Derfra skrår vi til høyre og går mot stien vi forlot for å ta denne avstikkeren

j140
Lenger borte kan vi se at elven kommer rennende, men den stopper bare plutselig. Hvor den renner henne vet vi ikke. Det er ikke noen liten bekk akkurat, og den er heller ingen liten bekk når den dukker opp lenger nede mot veien

j150
Etter å ha kommet inn på stien vi kom fra, følger vi denne til vi kommer hit, der det begynner å gå nedover igjen. Vi skal holde oss på stien mot høyre, som går på en liten rygg nedenfor myra vi akkurat har passert.

j155
Herfra går det forholdsvis slakt oppover mot toppen til vi er oppe. Det er veldig lett å gå her, så vi ble ikke anpustne engang.

j160
Fremdeles lett å finne frem, stien er svært tydelig, selv om vi nok ikke hadde hatt problemer med å finne frem uten sti heller

j170
Her er vi oppe på «vidda» på toppen, Vi skal følge terrenget bortover til vi er ved varden

j180
Det går tydelige stier her oppe også

j190
Så er vi der. Fjellet som lyser opp i bakgrunnen er i Viglesdalen

j200
Sandvatn ibakgrunnen

j205
Vi ser over til Store Vongsen, hvor vi gikk for noen uker siden. Den ligger i Forsand kommune

j210
Det var deilig å sette seg ned og raste her. Og storslagen utsikt til maten er ikke feil

j220
Disse runde steinene som ligger rundt på fjelltoppene er et ganske artig fenomen egentlig, som er ganske unikt for Rogaland egentlig. Det er nok rester fra istiden, hvor steinene har blitt slipt og dradd med av isen, og blitt liggende igjen da isen smeltet. På andre siden av vannet, mellom Store og Lille Vongsen og Vongsatjørnene, ligger det ei diger slette full av sånne store rullesteiner.

j230
Etter maten går vi litt tilbake langs fjellet igjen, men holder oss skrått nedover mot høyre og nedover fjellsiden

j240
Etter å ha truffet stien lenger nede følger vi den i retning parkeringen igjen, langs en liten rygg nede i fjellsiden, før stien tar oss rett ned bakken til parkeringen.


Se smakebiter fra hele turen i film og bilder nedenfor ( 3 minutter og 29 sekunder).

jamnarheia
Ruten vi gikk. Den helt venstre utstikkeren i løypa var avstikkeren til Sandvassjuvet. Det går an å følge den røde stiplede ruta på kartet her hvis man ikke vil ta denne lille avstikkeren.

kart2
Kartutsnitt fra turområdet. Kart fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk, videre til Tau. Følg Rv13 mot Sand/Sauda til du er like ved Årdal. Her tar du til høyre i krysset mot Songesand og Lyngsheia. Følg videre skilting mot Songesand. Etter å ha passert Folkehjelpshytta på venstre side av veien følger du veien et stykke til, til du ser Sandvatn rett foran deg. (se bildet øverst. Her finner du en parkeringsplass på høyre side, eller du kan evt parkere på den lange møteplassen på andre side av veien)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.