Tjørnastølfjellet (775 moh) og Fjellstølfjellet (839 moh)


Lengde: 10 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Umerket, stedvis sti/tråkk
Laveste/høyeste punkt: 587/839 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland


Dette er en tur man bør kunne lese både kart og terreng for å gå. Turen var både kjekk og flott, og med nydelig utsikt. Men her finnes ikke skilter, merker, nødlinger eller stier. Her og der dukker det opp litt sti/tråkk, men de forsvinner like fort som de dukket opp. Men stedvis er det litt sti vi kan følge, noe som gjør det litt lettere  gå enn i lyngterrenget uten sti. Et lite stykke av rundturen har rødmerking.

Vi kjørte til demningen ved Lyngsvannet i Lyngsheia og parkerte på parkeringsplassen helt øverst der. Derfra fortsatte vi på grusvei videre innover mot neste lille demning. Der man kommer ned mot et lite vann med en hytte innunder fjellet, holder vi oss mot venstre og følger stien til en bro som vi går over. Herfra måtte vi stole på våre kartkunnskaper og evnen til å lese terrenget.

Vi fant det som for oss virket som den greieste veien oppover, og fulgte den til toppen av Tjørnastølsfjellet, hvor vi finner en flott varde. Derfra måtte vi nedover mot Lyngsvannet et stykke for å komme oss videre over til neste fjell. Det går stupbratt ned  i en slags kløft ned langs Tjørnastølsfjellet, men et stykke ned mot vannet går det bra å komme seg over. Etter å ha kommet ned her, er det lett å gå videre bort til Fjellstølfjellet. Etter å ha kommet til toppen her, hvor det forøvrig ikke er noen varder, fortsatte vi videre over toppen og nedover mot Svartavatnet lenger nede. Det står avmerket på kartet at det er en fjellstøl (heller) der nede, så vi vil se om vi finner den. Det er fremdeles lettgått. Vel nede ved vannet innser vi at det nok ikke er noen fjellstøl her. Hvertfall ikke som vi kan se. Men det ligger en liten plastikkbåt inntil fjellet. Godt merket av tidens tann.

Vi er nå ved foten av Låghei, og bestemmer oss for å gå rundt dette fjellet, ned til Åsestølen som vi så lenger nede i dalen fra toppen av Fjellstølfjellet. Lage en slags rundtur av det. Vi finner en sti rundt fjellet, og denne er ganske tydelig hele veien, og faktisk rødmerket helt ned til Åsestølen. Stedvis nedover her er stien ganske smal i den bratte lia, men det går fint å gå her også. Vi følger Uverslia til vi er nede ved stølen. Herfra går vi ned til bekken nedenfor stølen, og finner en sti vi følger oppover myra og videre oppover mot fjellene igjen. Vi har nå rundet Låghei, og etterhvert tar stien oss opp mot høyre, og vi følger stien oppover skaret langs Tjørnastølsfjellet til vi er nesten oppe, der velger vi å gå opp til venstre og følge ryggen av denne åsen til vi er tilbake der vi klatret ned fra Tjørnastølsfjellet. Herfra følger vi samme rute som vi kom fra, tilbake til bilen.

Denne turen gikk vi i slutten av september 2017

tf010
Godt med plass å parkere ved demningen

tf011
I stedet for å g over demningen følger vi grusveien motsatt vei mot en liten demning lenger borte

tf020
Her nede ved vannet holder vi oss til venstre i stedet for å gå mot hytta. (Det går fint an å gå rundt med hytta og opp i skaret bak den, og videre opp til Tjørnastølsfjellet den veien også. Gå den veien du selv syns passer deg)

tf030
Stien tar oss bort til broa her, hvor vi går over og holder oss mot høyre etter å ha krysset den

tf040
Et stykke opp i bakkene tar vi oss en liten pust i bakken og beundrer utsikten.

tf050
Rett før vi kommer til varden på toppen, utsikt bakover mot demningen . Vi ser Store Vongsen i bakgrunnen, og helt til høyre i bildet ser vi foten av Jamnarheia

tf060
Det står en liten varde på toppen. Lenger nede ser vi Lyngsvannet med Store Vongsen og Sandvatn i bakgrunnen

tg070
Like nedenfor varden. Her har vi tjørnene på Tjørnastølsfjellet

tg080
Her er vi kommet ned i kløfta mellom fjellene

tg090
Det er god utsikt innover Lyngsvatnet herfra

tg100
På vei opp mot toppen av Fjellstølfjellet

tg105
Toppen av Fjellstølfjellet. Her er det ingen varde

tg110Det er god utsikt herfra

tg112
Vi ser ned mot Svartavatnet. I bakgrunnen ser vi fjellene i Viglesdalen

tg120
Utsikt utover Lyngsvannet fra toppen av Fjellstølfjellet

tg130
Vi ser over Svartavatnet til Martaknuten og Rundeknuten bakerst i bildet

tg135Det kommer en foss ned i Svartavatnet. Elva kommer fra Klubbatjørnene

tg140
Vi tar en liten kafferast like nedenfor toppen, i ly for vinden

tg150
Så går vi nedover fjellet på andre siden av der vi kom opp. Her går det et tråkk vi følger nedover

tg160Fargene begynner å vise seg i fjellet nå. Det er mye fin rød lyng i fjellet i september

tg165
Vi går ned i dette skaret, ned mot vannet. Derfra følger vi vannkanten til enden av vannet

tg170
Det er fint her nede ved vannet

tg180
Her er vi kommet inn på den delen av turen som går på rødmerket sti.  Uverslia på høyre side av dalen vi følger nrdover. Vi er nå på baksiden av Låghei

tg190
Her ser vi Åsestølen. Vi følger stien dit, og går rett ned mot elven (mot venstre) etter å ha rundet hytta

tg200
Etter å ha krysset elven følger vi en grei sti opppver myra og opp i fjellene igjen

tg210
Vi følger stien/tråkket oppover langs ura, og nesten på toppen her oppe går vi opp til venstre og følger ryggen i stedet. Det er litt lettere  gå oppe på ryggen

tg220
Nesten oppe på toppen av ryggen. Derfra går vi ned til der vi kom ned fra Tjørnastølsfjellet, og følger samme rute tilbake til bilen som vi kom opp.


Smakebiter i film og bilder fra hele turen får du  nedenfor ( 4 minutter og 7 sekunder).

Fjellstølfjellet
Løypa vi gikk. Skriv gjerne ut kartet og ha med som referanse. Det greieste er nok å finne den ruta som passer best for deg, men trenger du å ha en rute å forholde deg til kan dette være greit å ha med i sekken.

kart2
Kartutsnitt av turområdet. Kart fra norgeskart.no

Hvordan komme hit: 

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk, videre til Tau. Følg Rv13 i retning Hjelmeland og Sauda til skilting mot Lyngshei og Songesand like før Årdal. Her tar du til høyre. Ta til høyre igjen ved neste skilting mot Songesand, og følg denne veien ca 8,9 km (eller ca 3 km forbi Folkehjelpshytta). Her går det en vei inn til venstre.  Denne veien går opp til demningen ved Lyngsvatnet, hvor vi parkerer på den store plassen helt oppe ved demningen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.