Tre-topptur til Tverrfjellet, Midhei og Verahei på Lyngsheia i Hjelmeland (686/758/782 moh).


Lengde: 8 km
Vanskelighetsgrad: Middels/krevende
Merking: Ingen merking
Laveste/høyeste punkt: 457/782 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland


Vi er på tur i Lyngsheia igjen, og denne gangen har vi tenkt oss opp på Tverrfjellet 690 moh, som ligger på andre siden av veien for Fjellsenden. Vi starter omtrent på samme sted, ved Hyttesteinen, bare på andre siden av veien. Herfra følger vi veien litt tilbake den veien vi kom fra, bort til første møteplass på venstre side av veien (når vi går mot Årdal). Fra denne møteplassen går det et tråkk som vi følger til det går over en liten bekk. I stedet for å gå over bekken, følger vi bekken oppover litt til vi kommer bort til fjellet. Her skrår vi oppover mot høyre til vi kommer opp til blankskurte svaberg som går oppover.

Det er ingen god ide å gå på berget, det er sleipt og glatt, i tillegg til at det er bratt. I stedet finner vi en slags gresskledd renne oppover som vi følger. Den går stort sett rett oppover, så den er lett å følge. Etter hvert som vi kommer oppover fjellet, leder denne gressrenna oss mot høyre, og det er rett vei i forhold til toppen. Ca halvveis oppe velger vi å klyve over på høyre side av fjellet, hvor barfjellet ikke ser like vått og glatt ut. Her blir det betydelig lettere å gå når vi kan følge svaberget oppover. Her og der skvetter det opp paniske ryper foran oss, men de er for kjappe til at vi får fanget dem på bilder. Det varer ikke lenge før vi er på toppen og finner varden.

Vi tar en liten rast her og forbereder oss på å gå ned på baksiden, ned mot Svartatjønna lenger nede for å få en rundtur ut av det. Men så er det disse fjellene bak Tverrfjellet da. De ser unektelig flotte ut å gå i, og vi har jo god tid. Vi prøver å få med oss enda en topp!

Som sagt så gjort. Vi finner en vei ned på baksiden som ser lett ut. På høyre side av skaret mellom fjellene går det en stor kløft ned mot høyre. Men vi finner det høyeste punktet mellom fjellene og går over der. Deretter klyver vi opp på det neste, som heter Midhei. Dette fjellet er 758 moh, så selv om vi må litt ned først, blir det ikke allverdens med høydemeter å klatre opp igjen. Kanskje 100 meter opp eller noe. Det er skikkelig flott her oppe! Her ligger det store rullesteiner som vitner om at det har vært en istid her for mange mange år siden. Men dette fjellet har ingen varde, selv om det er høyere enn det forrige. Vi tar en kafferast her også.

Men så er det enda et fjell bak dette da, Verahei 782 moh. Det er jo ikke SÅ langt dit. Vi velger å gå dit også. Vi må lete litt for å finne en plass å komme oss ned mellom disse fjellene. Men til slutt finner vi en liten nødling på en stein som viser oss at her er det noen som har gått ned før. Så da kommer vi oss ned, og trasker videre mot neste fjell. Vel oppe på dette finner vi en varde og minst like flott utsikt som på de andre to toppene. Her ser vi i alle retninger, noe vi ikke gjorde på de to andre fjellene. En siste kafferast her før vi bestemmer oss for å gå ned til vannet mellom de to siste fjellene og følge dalen som går nedover langs alle disse tre fjellene.

Vi går bort til andre enden av vannet og får med oss enda en liten topp i den enden, før vi finner et tråkk som vi følger nedover fjellsiden. Vi kommer ned til en krøllete bjørkeskog, og følger den ned mot en myr lenger nede. Fra toppen av bjørkeskogen la vi merke til en hytte nede ved myra, og vi velger å gå i retning hytta. Nede ved myra finner vi en sti som vi følger i retning hytta. Det går en sti mer mot venstre også, nedover ei ur mellom fjellene, som sikkert er flott å følge. Dette heter Kubbvassjuvet og ser ganske spennende ut. Men vi velger å gå mot hytta. Når vi kommer dit, kommer vi ut på en fin gresskledd grusvei som vi følger ned til veien. Vi kommer ut akkurat der som folkehjelpshytta står, og derfra er det bare 4-500 meter igjen til bilen, som vi parkerte på toppen av parkeringen langs veien. Det ble en flott tur!

Denne turen gikk vi siste uke i september 2017

v010
Vi parkerer ved toppen av bakken over Folkehjelpshytta. Her er det tilrettelagt for mange biler å parkere. Herfra går vi nedover i den retningen bilen peker.

v120
Etter å ha passert Hyttesteinen der borte på venstre side, finner vi et tråkk inn fra denne møteplassen som vi følger

20170924_112008
Her er fjellet vi skal opp på. Det ser veldig lett ut å gå der, men vi fant ut at det var ikke så enkelt å gå opp denne siden som det ser ut. Kanskje derfor vi ikke har funnet beskrivelse av denne turen noen steder?

v130
Det er mye stein nederst i fjellet før vi kommer til svabergene

v165
Der borte ved trærne er en slags renne. Den følger vi oppover til vi kommer så langt opp at berget på andre siden av renna er mye tørrere, før vi går over på den siden

v135
Vi velger å følge gresset oppover. Der får vi fotfeste

v140
Det ser fristende ut å gå på berget, men vi fant fort ut at det ikke gikk. Det er så glatt at vi kunne brukt det som rutsjebane. Sikkert fordi det er konstant vått og fullt av alger.

v160
Utsikten kommer fort på vei opp

v170
Vel oppe får vi en fantastisk utsikt ned mot Årdal og Ryfylke. Vi ser nederste del av Øvre Tysdalsvannet der nede

v180
Her ser vi at det er et fjell til lenger bak som frister

v190
Og da må vi selvfølgelig dit!

v200
Utsikt nedover mellom de to fjellene, ned mot Grasdalstjørna

v210
Så er det bare å klyve oppover neste fjell

v220
Nesten oppe. Flott utsikt bakover mot Årdal og Ryfylke!

v230
Ingen varde her men masse store steiner.

v250
Neste fjell lenger bak… vi må jo bare får med oss det også når vi først er igang. Det ser flatt ut her, men det går en høy og bratt skrent ned herfra som vi må finne veien ned av.

v260
Og vi fant veien ned

v265
Det var litt bratt ned, men det gikk greit

v270
Så bar det opp på dagens siste fjell

v280
Nydelig her oppe!

v285
Varde her hvertfall!

v290
Tindafjellet i bakgrunnen har noen flotte flog hvor det helt tydelig har gått et stort ras en gang. Aller bakerst (nærmest varden) ser vi toppen av Reinaknuten.

v300
Sandvatn, Store Vongsen midt i bildet, og Jamnarheia nærmest

v310
Sandvatn og Jamnarheia

20170924_152147
Vi gikk bort til denne lille toppen i andre enden av vannet for der vi gikk opp. Selvfølgelig måtte vi få med oss denne toppen også, selv om den var liten. Så vi fikk 3 1/2 topp denne dagen 🙂

v320
Derfra fant vi et tråkk som vi fulgte et stykke nedover

v330
Gjennom bjørkeskogen måtte vi finne vår egen vei. Vi har valgt å holde retning hytta vi så lenger oppe. Den ligger omtrent midt i bildet, bak bjørkene og er ikke synlig akkurat herfra.

v350
Vel nede på myra, her må vi enten velge å gå nedover Kubbvassjuvet, eller videre over myra bort til hytta. Vi velger det siste. Om man går ned juvet kommer man rett tilbake til der vi startet turen startet fra.

v360
Det er ganske deilig å kunne gå på myk gresskledd grusvei i stedet for terreng den siste biten nedover


Smakebiter i film og bilder fra hele turen får du  nedenfor ( 3 minutter og 50 sekunder).

Liten stemningsfilm fra turen

Verahei
Her er ruta vi fulgte. Skriv gjerne ut ruta og ha med deg om du trenger å ha litt referansepunkter å gå etter.

kart2
Kartutsnitt av turområdet. Kart fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbak, videre til Tau. Følg Rv13 mot Hjelmeland og Sauda. Like før Årdal tar du til høyre ved skilting Lyngsheia og Songesand. Ved neste kryss følger du samme skilting mot høyre, og denne veien følger du til du får Folkehjelpshytta på venstre side. Her er det en lang parkering langs veien helt fra bakketoppen og ned til hytta. Vi parkerte på toppen av bakken

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.