Lengde: 19,7 km t/r (18,2 t/r til toppunktet)
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Umerket, men stort sett god og tydelig sti.
Laveste/høyeste punkt: 177/771 moh (total stigning på turen ca 1250 m)
Kommune: Hjelmeland, Rogaland
GPX-fil: Tilgjengelig for nedlastning her
Nok en gang har vi tatt turen til Hjelmeland kommune, en av våre favoritter når det kommer til turer i fjellet. Her er det utrolig mange flotte fjell, og terrenget er stort sett utrolig flott å gå i. Denne turen er intet unntak!
Dessverre ble første del av denne turen noe amputert for vår del. Det var meldt solskinn og fint vær, men dessverre hadde vi tjukk tåke til vi var et godt stykke nede av fjellet igjen, før den lettet. Derfor har vi jukset litt på bildene denne gangen, mange av dem er tatt på vei ned igjen selv om det ser ut som vi er på vei opp. Vi kan jo ikke vise frem en tur med BARE tåke. Utsikt må til om turen skal friste. Litt synd at vi ikke har noen utsiktsbilder fra toppen da, men det får så være. Vi har vært på andre fjell i nærheten, og vet hvor flott utsikten er der. Sjekk ut f.eks denne turen, som ligger bare rett på andre siden av en liten dal (Nystøldalen) fra toppen av denne turen.
Turen har vi merket som krevende, både pga stigning og lengde på turen. Den starter med nesten 500 høydemeter stigning i løpet av de første 3,5 km. Det går på grusvei, men jammen kjenner man det i beina! Her må man bare ta pauser når man føler for det, så man ikke sliter seg helt ut på vei opp. Når man når toppen av veien, kommer man over i et mer behagelig viddelandskap, som er adskillig lettere å gå i, selv om det stedvis er mye stein i stien.
Her er det lite stigning , selv om det er litt småkupert, helt til vi når foten av fjellet vi skal opp på. Vi har enda et par hundre høydemeter i forskjell fra foten av fjellet til toppen, pluss det som kommer i tillegg i det kuperte landskapet. Det går litt opp og ned der oppe. Og toppen ligger et godt stykke inn på fjellet. Totalt gikk vi ca 1250 høydemeter oppover på denne turen (t/r).
Selv om tåka ødela for oss, fikk vi med oss masse flott utsikt på vei ned igjen, så vi anser ikke turen som helt bomskudd uansett. Det er en utrolig fin tur å gå, men du bør nok være vant til å gå litt i fjellet for å gå her, bare så det er sagt.
Ta en titt på filmen med flotte droneinnslag, nederst i innlegget, for et bedre inntrykk av turen
Denne turen gikk vi 13. juli 2019.
Det er ikke tilrettelagt parkering for denne turen, men ca 150 meter nærmere Årdal, er det en liten plass hvor man kan parkere. Vis hensyn og parker slik at grunneier lett kan komme forbi med traktor.
Vi starter altså turen med å gå ca 150 meter i retning Tau, på asfalt.
Etter å ha svingt inn på grusveien går vi mot høyre, og videre innover forbi kjettingen.
Vi oppdager at det er rødmerket her. Men det varer ikke lenge, for rødmerkede tilhører en tur i Kodejakta, og går en helt annen vei enn der vi skal gå.
Rødmerkingen for vår del ender her, hvor vi tar til høyre, mens Kodejakta skiltes til venstre.
Etterhvert blir det ganske bratt, mye brattere enn vi klarer å vise på bilder, og i de bratteste partiene er det lagt ut pukk på veien, sikkert for å hindre at veien vaskes vekk i dårlig vær. Det er også satt opp skilt hvor det advares mot å kjøre her med annet enn 4WD, med lavgir. Det gjelder nok de som har nøkkel til kjettingen.
Endelig på toppen av veien, og over på sti i et mer behagelig landskap å gå i.
Vi ser Svarefjellstjørna her fremme. Det skal vi følge et stykke lang høyre side.
Vi tar av fra stien, nedover mot Svarefjellstjørna.
Venavatn bak til høyre, Hildravatnet foran til høyre, og Krokavatnet til venstre.
Om du er usikker på hvor stiskillet er, så står det altså skilter der. Det ene leder mot Venavatnet og det andre mot Hildravatn. Vi skal mot Hildravatn.
Nede ved Svarefjellstjørna krysser vi bekken og følger venstre siden av denne kollen.
Her kan det sikkert være sleipt på steiner og berg når det er vått.
Stien er ikke fullt så tydelig her, men likevel kommer den frem ofte nok til at vi klarer å følge den uten problemer.
Det er veldig masse stein over dette fjellpartiet.
Når vi er kommet over på andre siden av kollen svinger vi til venstre i et passe synlig stiskille. Det ser ut som to stier som krysser akkurat her. Den stien vi kommer inn på nå er litt mer synlig igjen, og herfra er det i tillegg nødlet. Nå skal vi runde Svarefjellet langs Larsgsardtjørna, og videre oppover i Steinskardet.
Flott utsikt ned mot Krokavatnet.
Vi går langs Krokavatnet og Larsgardtjørna før vi svinger av stien mot venstre oppover mot Steinskardet.
Larsgardtjørna. Like bortenfor her skal vi ta av mot venstre.
På vei mot Steinskardet snur vi oss og ser mot Larsgrdtjørna. Flott, hva?
Vi skal bare rett forbi Steinskardtjørna og så skal vi rett til høyre mot Tindafjellet.
På vei mot foten av fjellet.
Vi starter oppstigningen mot dagens mål.
Første del av oppstigningen er bratt, men det går sti her så det går greit å finne veien opp.
Greit å gå på svabergene oppover.
Vi tar oss en rast oppe på den første toppen, og venter og håper på at tåka skal forsvinne. Vi ser ikke bæret rundt oss, så vi er nødt til å stole på kartet når vi skal videre.
Et lite håp om at tåka skal lette så vi får se hvordan det ser ut rundt oss…
Vi fortsetter, enda med et håp om at det letter. Det var jo meldt solskinn, og vi har sett flere ganger at sola har prøvd å komme gjennom tåka.
Vi følger kanten på et par små vatn her oppe, før vi går opp mot toppen.
Det er ingen problemer å gå her oppe, bart og fint.
Et øyeblikk letter det litt, noe som får opp håpet om at tåka skal forsvinne.
På toppunktet står det en stor og flott varde.
Vi fortsatte forbi toppen mot Nystøldalen, i håp om litt mer utsikt. Men den gang ei. Her får vi øye på en fjellformasjon som minner om et ansikt i profil. Det er da noe.
Men tåka blir tykkere og tykkere… dessverre.
Føles litt rart å stille seg opp for et sånne bilder når utsikten mangler.
Vi får små glimt ned mot Nystøldalen.
Men nå gir vi opp, og går ned igjen. Tilbake i Steinskardet lettet faktisk tåka helt, og været ble slik de hadde lovet, men da orket vi ikke å gå helt opp igjen for å ta spektakulære bilder. Vil du se det som vi ikke fikk se, må du nok ta turen selv 😉
Film fra turen med flotte droneinnslag:
Ruta vi gikk. Grønn strek markerer grusvei. 1: Slutten på veien, 2: Toppunktet på Tindafjellet.
Nærmeste mulighet for parkering.
Terrengkart.
Utsnitt av turområdet.
Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau, følg RV13 mot Hjelmeland. Akkurat der veien begynner å gå nedover mot Årdal (se kartet), er det en avkjøring med grusvei til høyre på det høyeste punktet på veien. Turen starter her, men man må 150 meter videre for å parkere ved en liten grusvei på venstre side av veien. Vis hensyn og parker slik at grunneier kan komme forbi med traktor.