Brendeknuten (815 moh)


Lengde: 12,5 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Nei, men tydelig sti mesteparten av turen (Skal visst være skiltet og rødmerket fra mai 2018. Men som rundtur)
Laveste/høyeste punkt: 420/815 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland


Denne turen er en forholdsvis lett tur, men grunnet lengden, og stigning og mangel på sti de siste ca 500 metrene, må vi klassifisere den som middels.

En fin og tørr sommerdag er nok denne turen ganske fantastisk å gå, når det ikke er så vått som det var da vi gikk her i midten av oktober. Man får litt fjellviddefølelse her, og stort sett hele turen er vi ikke i tvil om hvor vi skal gå.

Vi parkerte på parkeringsplassen ved Bjødnabu, og startet turen med et stykke på grusvei til vi kom inn til hyttene lenger inne på veien. Når man kommer dit, fortsetter man rett frem og over på gammel driftevei/sti. Herfra går det oppover et stykke, til vi kommer opp på en stor slette. I enden av denne sletta kommer man til en kløft med en del stein. Kløften starter ved en forfallen innhegning. Det er ganske enkelt å gå opp her.

Vel oppe går det litt nedover igjen og vi får Kaldavatnet foran oss, men vi går ikke ned dit. I stedet følger vi stien mot venstre gjennom en dal til vi er nede ved Svartatjørna. Her skal vi over en bekk før stien tar oss videre oppover mot nok en slags kløft. Ved denne bekken går det en rødmerket løype opp mot venstre, men vi skal altså ikke følge disse merkene.

Like etter at vi har kommet oss over bekken, er det ganske mye overvann som renner nedover langs stien, og plutselig hopper det en liten ørret over stien foran oss! Ganske spesiell opplevelse kan man si!

Vi fortsetter videre oppover, og når vi når toppen av denne stigningen kommer vi til et tydelig stiskille ved en stor stein. Det går en sti ut til høyre foran  denne store steinen, men vi skal fortsette rett frem på den stien som går forbi denne steinen (se bilde lenger ned) Etter å ha kommet et stykke lenger opp, kommer vi til et nytt flatt parti. Når det begynner å gå svakt nedover fra dette flate partiet får man nok en innhegning på venstre side, tett inntil fjellsiden. Her er det viktig å gå tett opp til innhegningen og IKKE følge den tydelige stien som man har fulgt hittil.

Når man har følger gjerdet på innhegningen, dukker det opp en svak sti, som etterhvert blir ganske tydelig langs fjellsiden videre. Det er denne stien vi skal følge rundt dette fjellet et stykke. Vi følger den fra SØR-siden av fjellet, og ca til ØST-siden (altså ca 1/4 rundt fjellet). Når vi er kommet rundt til østsiden blir stien svakere og svakere og tilsynelatende helt borte når man nærmer seg en samling med einerbusker og trær. Herfra går vi rett opp til venstre opp mot fjellet. Og det som i venstre ende av fjellet ser ut som den høyeste toppen, er IKKE målet, det ligger nesten i andre enden av fjellet, lenger inne, og er enda høyere, men ikke synlig nedenfra. Finn den veien som passer best for deg oppover mot fjellet, men sikt deg inn på den kløften/dalen som vi har markert med rød pil på bildene, så går det bra å komme seg opp.

Denne turen gikk vi i oktober 2017

BK001
Det er flott parkeringsplass ved Bjødnabu.

BK002
Vi følger grusveien som blir mer gressvei når vi nærmer oss hyttene på Bjødnabu. Ved hyttene går veien mer over til driftevei/sti

BK003
Det er endel stein men det er lett å gå her for det.

BK004
Når man har forsert denne første stigningen er den største delen av stigningen bort mot Brendeknuten unnagjort

BK005
Vi passerer et par bekker underveis

BK006
Oppe på toppen av den første stigningen er det en fin plass til venstre med god utsikt i retning Hjelmelandsvågen, hvor det er fint å ta seg en liten pause.

DSC03225
Her oppe er det flatt og fint å gå, med tydelig sti hele veien . Vi skal bort til den kløften vi ser der fremme

BK009
I kløften er det en del stein, men det er greit å gå her for det

BK010
Videre over toppen her får vi Kaldavatnet i syne langt der nede. Stien tar oss mot venstre gjennom en dal

BK011
Stien er fortsatt veldig tydelig

BK012
Etter at vi er kommet gjennom dalen kommer vi ned til Svartatjørna

BK013
Vi skal over denne bekken, og IKKE følge rødmerkingen som går opp til venstre fra stien før vi krysser bekken

BK014
Her prøver jeg å filme fisken som plutselig hoppet over stien foran meg, men den gjemte seg under noen gresstuer og ville ikke komme frem igjen. Som du ser er det mye overvann som renner nedover stien nå etter alt regnet som har vært den siste tiden

BK015
Akkurat den første delen  etter Svartatjørna er det litt ulendt, men det gir seg ganske fort

BK016Der nede ligger Svartatjørana, og vi er straks oppe av kløfta
DSC03248
Her ved denne steinen går det en tydelig sti ut til høyre, men vi skal følge stien rett fram i stedet, selv om den andre kanskje ser tørrere og tydeligere ut.

BK017Her oppe er det også ganske masse vann, men noen har lagt steiner å tråkke på i vannet så det  byr ikke på store problemer.

BK018Når vi er kommet hit, må man begynne  følge med. Ved fjellsiden til venstre der fremme, står det en innhegning som er viktig å finne.

BK019
Vi satte opp en liten varde som du ser til venstre i bildet her. Innhegningen er rett bak den lille haugen foran oss, og du kommer rett på den hvis du følger varden. Det går nemlig sti videre nedover mot høyre her som går skrått nedover og bort fra løypa vi følger. Men om du går forbi her og ser innhegningen når du kommer forbi haugen, er det lett nok å gå opp til innhegningen derfra også.

BK020
Følg langs gjerdet og langs fjellsiden et stykke, så blir stien veldig tydelig igjen

BK021Det er veldig lett å gå her

BK022
Når vi nærmer oss denne treklynga og einerkrattene har vi stort sett mistet stien, selv om det ser ut på kartet som om det går sti videre bortover her. Herfra går vi rett opp til venstre mot fjellet vi har gått rundt

BK023
Det er ingen sti oppover her, så finn den veien som passer best for deg, men sikt deg inn på dette lille skaret. Du skal opp langs skaret, og følge ryggen av fjellet oppover derfra

BK024
Vi valgte å gå rett opp mot fjellet et stykke før vi vendte mot høyre og gikk bortover langs foten av fjellet mot skaret der bortet

BK025
Oppe i fjellsiden satte vi oss ned litt

BK026
Litt lenger oppe i fjellsiden på vei oppover

BK027
Og her når vi toppen. Ved siden av varden der ser du taket på ei lita bu som står der oppe. Den heter Brendebu. Hva slags funksjon den har vet vi ikke

BK028
Det er en flott varde de har laget der oppe

BK029
Og utsikten er nok ganske storslagen her oppe, men den blir nok litt avkortet for vår del da det er en del tåke og dis rundt om i fjellene.

BK030
Vi vurderte å gå ned fjellet på baksiden etter ha sett en sporlogg på Ut.no. Men det viste seg å være helt umulig. Her går det rett ned fryktelig mange meter, så det er livsfarlig å prøve seg ned her uten skikkelig klatreutstyr, for man må rapellere for å komme ned på denne siden. Så vi gikk samme vei tilbake som vi gikk opp. Det er nok det tryggeste!

Stemningsfilm fra turen

brendeknuten
Ruta vi fulgte fra Bjødnabu til Brendeknuten.

kart2
Kartutsnitt fra turområdet. Kart fra Norgeskart.no

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau, følg RV13 til Hjelmeland. Følg skilting videre mot Vormedal. Denne veien følger du til rett før den første tunnellen du kommer til. Før tunnellen følger du skilting til høyre mot Husstøl og Bjødnabu. Følg denne veien ca 5 km, til du får en tydelig skiltet parkeringsplass på venstre side. Denne vises veldig godt, og har godt oppmerkede parkeringsplasser til mange biler. Turen starter på grusveien rett over feristen i nederste enden av parkeringen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.