Kyrkjefjellet (517 moh) med rundtur

 


Lengde: 8,2 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking :Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 240/517 moh
Kommune: Bjerkreim, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har tatt turen til Birkeland , såvidt inne i Bjerkreim kommune, og gått opp på Kyrkjefjellet. Dette er en fin tur, som ikke krever det helt store. Naturen er fin og frodig her, og det er stort sett lett å gå og finne frem.

Vi parkerte på Birkeland, litt lenger inn enn parkeringsplasen, da det var ganske fullt på parkeringen da vi kom. Ikke av biler, men allslags gårdsutstyr. Men vi kjørte litt lenger opp, og rett før ferista var det fint å parkere på høyre side av veien. Ikke lenge etter at vi har begynt å gå kommer vi til nok en ferist. Her står det skilt med Kyrkjefjellet på, opp mot venstre. Om man har lyst på en kort men veldig bratt tur opp til toppen, kan man ta opp her. Vi valgte å fortsette på veien og gå rundturen i stedet. Så kommer vi ned fra toppen på dette punktet.

Herfra går det slakt oppover på grusvei opp til Stølsvatnet. Dette vatnet er drikkevann, og oppdemmet. Veien går videre gjennom ei grind (som må lukkes), og fortsetter langs vatnet, og vi følger veien til vi kommer til en rasteplass, hvor vi tar oss 5 minutter med litt mat før vi går videre. Like etter rasteplassen kommer vi til nye skilter som viser oss vei ut til venstre og inn i skogen.

Det går enda på vei, men nå er den gresskledd. Vi kommer til Ytretjørn, på venstre side, og følger dette til endes, før veien går over til å bli sti. Nå følger vi sti og rødmerking videre til målet. Det er greit å finne frem her, siden det er rødmerking på både trær og steiner. Men stien kan nok være litt overgrodd av gress her og der. Bare følg rødmerking så går det helt bra.

Ved Hestafjellet kommer vi til nye skilter. Her velger vi å følge ryggen oppom toppen på dette fjellet før vi følger skiltene videre mot Kyrkjefjellet som er dagens mål. Vi skal ned av Hestafjellet og over ei myr før oppstigningen mot målet starter. Og her kommer turens eneste virkelig bratte stigning. Her er det bratt, og vi må til tider klyve litt. Men det varer heldigvis ikke lenge. Det er korte kneiker med et par hvileskjær underveis.

Vel oppe kommer vi til en bitteliten varde, og tilhørende postkasse med bok til å skrive navnet sitt i. Vi finner oss en plass å ta en kopp kaffe før vi forter oss videre. Været er ikke med oss, og vi er etterhvert blitt temmelig våte av alt regnet vi har fått underveis. Turen videre går langs siden av fjellet ned mot ei myr, og et bratt skogholt som vi skal følge ned til veien vi gikk oppover, og så er det bare å følge veien tilbake til bilen. Stedvis er det ganske bratt å gå ned her, men det går bra når man holder tunga rett i munnen.

Vær obs på at når det er vått, kan det være ganske sleipt å gå på steiner og berg her.

Denne turen gikk vi 6. oktober 2018.

01
Her tok vi sjansen på å parkere da det var dårlig med plass på parkeringsplassen noen hundre meter tilbake. Det sto ingen skilter noen plass som sa at det ikke var lov. Men det er nok meningen at man skal parkere lenger nede, der turtavla står på venstresiden av veien.

02
Vi hadde publikum med oss på tur oppover.

03
Veien går slakt oppover hele tiden, akkurat slakt nok til at det ikke er tungt å gå her.

04
Vi nærmer oss Stølsvatnet, som er en oppdemmet drikkevannskilde.

05
Det er tydelig skilting her. Veien går videre langs vatnet, og grinda MÅ lukkes.

06
Her er det helt flatt og deilig å gå.

07
Etter et stykke langs vatnet finner vi en benk, og får i oss litt mat før vi går videre.

08
Like forbi rasteplassen går turen ut til venstre.

09
Det er tydelig skiltet så man kan ikke ta feil.

10
Veien er gresskledd og fin å gå på.

11
Vi følger veien til endes, langs Ytretjørn.

12
Nå er veien gått over til sti, som vi følger gjennom bjørkeskogen.

12a
Stien blir mindre og mindre tydelig, og mer og mer kupert.  Men det er tydelig rødmerking, så det er ikke vanskelig å finne frem.

13
Når vi er ute av skogen, åpner terrenget ser mer og mer, og blir mer oversiktig.

14
Like der fremme kommer vi til nok et stiskille med skilter.

14a
Her er skiltene. Vi skal videre mot Kyrkjefjellet, men velger å gå innom toppen av dette fjellet, før vi fortsetter.

15
Varden på Hestafjellet er faktisk større og finere enn den på Kyrkjefjellet. Kyrkjefjellet er det som vi ser rett frem foran varden her.

15a
Vi kommer oss ned av Hestafjellet…

16
…over myra mellom fjellene…

17
…og begynner oppstigningen.

18
Stedvis er det ganske bratt oppover.

19
Men det går fort å komme seg opp .

20
Ikke lenge etter står vi på toppen.

21
Det er temmelig bratt ned mot Birkeland.

22
Etter en kjapp kaffepause skynder vi oss videre. Turen går langs kanten av fjellet ned til ei myr og videre i bratt skogsterreng. Her ser vi Birkelandsvatnet, og skimter litt av Faureknuten til høyre for vatnet.

23
Vi kommer ned til skogen.

24
Så er det bare å følge stien ned til veien.

25
Og ikke lenge etter er vi nede ved der som vi så det første skiltet mot Kyrkjefjellet, og følger veien tilbake til bilen igjen.

Film fra turen:

kart1
Grønn løype går på vei og blå på sti.
1: Rasteplass med benk og bord.
2: Hestafjellet
3: Kyrkjefjellet

kyrkjefjellet

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger. Følg E-39 forbi Ålgård til du kommer til Søilandskiosken. Her tar du av til venstre mot Nedrebø. Denne veien følger du til endes. Hold venstre mot Birkeland, når veien deler seg i en Y.  Følg deretter veien til du kommer til Birkeland, og kjør videre gjennom den siste gården og inn på grusvei som du følger til du får turtavla på venstre side.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.