Lanes, fra Nedre Maudal


Lengde: 8,3 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels, med enkelte krevende partier
Merking: Blåmerket, tydelig sti
Laveste/høyeste punkt: 270/280 moh (total stigning t/r: 383 m)
Kommune: Gjesdal/Bjerkreim, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har vært på Lanes før, men da gikk vi fra Espeland, som er i helt motsatt ende. Denne gangen gikk vi fra Nedre Maudal, på nyrestaurert og nymerka sti langs hele Maudalsvatnet, under stupbratte fjell og flog. En utrolig flott, men stedvis litt tung tur å gå.

Foreningen for stølsliv og friluftsliv i indre Gjesdal har gjort en formidabel jobb, både på denne, og på 20-30 andre gamle støls/drifteveier og stier i hele Gjesdal kommune, noe alle vi turentusiaster har stor glede av! Det er den gamle kirkeveien mellom Maudal og Espeland vi skal følge. Noen steder er den gamle veien veldig tydelig, andre steder er den nokså gjengrodd eller skjult av stein etter ras, og noen steder har veien rast ut i vannet. Men nå er det ryddet og kloppet etter beste evne, takket være overnevnte forening! All honnør til dem!

Vi starter turen fra en stor flott nylaget parkeringsplass, rett over brua i Nedre Maudal. Vi går tilbake over brua, og følger skilting mot venstre, mot Lanes. Først på traktorvei, så over beitemark, deretter på ny traktorvei og forbi et jorde og mer utmark til vi er kommet til Maudalsvatnet.  Og her starter den spennende delen av turen. Herfra skal vi følge vannkanten stort sett langs hele vatnet, og fjellene her stuper mer eller mindre rett ned i vannet.

Vi er sjelden noe særlig mer enn kanskje 5-6 meter over vannet, høyeste punkt på turen er ca 10 meter over vannkanten. Hele turen ligger omtrent midt mellom løypene til Vinjakula og Trollakyrkja.

Etter å ha gått her tenker vi at det kan være litt risikabelt å gå her vinter/tidlig vår, når det kan være snø og is som løsner fra de stupbratte fjellsidene.

Denne turen gikk vi 4.august 2021.

Flott nyopprettet parkeringsplass i Nedre Maudal. Herfra kan man velge å gå til Lanes, eller til Trollakyrkja.
Tydelig skiltet hvor vi skal gå.
Vi følger elva nedover.
Herfra starter blåmerkingen, vi følger pålene på sti gjennom utmarka.
Vi må over et par gjerdeklyvere.
Tydelig sti og merking, og det er lett å se hvor vi skal.
Et lite stykke vei å gå på.
Stedvis er stien veldig tilgrodd av høyt gress som legger seg over stien. Når det i tillegge er masse stein i stien, er det greit å passe godt på hvor man setter beina.
Etter en drøy kilometer kommer vi til Maudalsvatnet.
Herfra ser det ganske ufremkommelig ut lenger fremme, men det går god sti der.
Som du ser, det går sti her.
Forbi denne ura…
… og så kommer vi til den første kloppingen. Her har de lagt stien litt ut fra fjellet. Kanskje fordi det lett kan rase is og snø om vinteren og våren og ødelegge stien?
Det kan nok ikke ha vært lett å komme seg forbi her til fots i riktig gamle dager, før de lødde opp steinsti. Den gamle stien ser ut til å ha ligget litt lenger inn mot fjellet, vi ser rester av den i vannet når vi går over kloppingen.
Etter kloppinga skal vi over en liten høyde og ned igjen…
… og så er det ny sti i vannet. Denne gangen helt inntil berget. Lettere sånn antakelig, siden det er så grunt vann her.
De har nok slitt litt, de som har båret stein. Det er et godt stykke sti som er lødd opp under floget.
Her skal vi gjennom et stykke ur med kampesteiner. Denne biten er ganske krevende, siden vi må klyve litt, både rundt og over steiner. Og merkingen gjennom ura ikke er like lett å få øye på som de blå merkene. Men det er godt nødlet gjennom ura hvor det er best å gå. Det gjelder bare å få øye på alle nødlingene.
Etter ura er vi plutselig over på rene motorveien! Her er den gamle drifteveien veldig synlig. Mye stein, men adskillig lettere å gå på enn i ura!
I skogen er merkepålene byttet ut med dinglende merkinger i trærne.
Den gamle drifteveien er virkelig flott tillaget, selv om endel av steinene er litt løse og vipper lett under beina.
Stedvis er det ganske fin sti å gå på. Selv om det mange steder er mye røtter og lyng som ligger over stien.
Vi fant oss en nydelig plass å ta kaffepause. Her har vi flott utsikt begge veier!
Speilblankt, skikkelig malerisk!
Videre på steinsatt sti mot Lanes.
Så enda en klopping langs fjellveggen.
Det er ganske lett å forsere disse fine kloppingene.
De har tilogmed fraktet materialer, først med traktor og videre med båt, og bygget en bru her!
Siste biten inn mot Lanes, som vi ser der fremme.
Dronebilde av den siste biten av den gamle drifteveien.
Så kommer vi til Lanes.
Her borte er det fint å sitte på svabergene og kose seg med nistematen og kaffen. Fikk plukket et lite spann med blå bær også! Riktignok mikkelsbær/blokkebær. Men kun fordi det er mindre grisete, og lettere å plukke enn blåbær, som det også var flusst av her! (Ble veldig god saft av det, blandet med rips!)
Lanes. Det restaurerte huset og de gamle restene etter husmannsplassen her ligger like nedenfor fjellet til høyre i bildet. Huset her er i privat eie. Rett til venstre for det bakerste fjellet ligger Fossbrekka.
Her har det bodd folk. Nå er det geitebukker som regjerer her på Lanes. Men de gjemte seg da vi kom. Sannsynligvis ble de skremt av dronen vår.
Noe så vakkert!
Dronebilde av hele Lanes.


Film fra turen

Løypa vi gikk.
Kartutsnitt av turområde.
Her er det parkering. God plass til 8-10 biler her.
Terrengkart av løypa.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Kjør til Ålgård og videre inn mot Oltedal og Sirdal. Denne veien føger du til Byrkjedalstunet. Her svinger du av til høyre mot Gloppedalsura og Maudal, og rett til venstre igjen mot Maudal bare 2-3 meter etterpå.. Følg denne veien over fjellet og helt ned til Nedre Maudal. Når du kommer helt ned, kjører du over brua og parkerer på den flotte nye parkeringsplassen. Det står skilt med oppfordring om frivillig betaling av kr 50 for parkering der, for opparbeiding og vedlikehold av parkeringsplassen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.