Vinjakula (907 moh), fra østsiden


Lengde: 13,5 km t/r  inkl avstikker til utsiktspunkt
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Ingen, men tydelig sti og nødlinger
Laveste/høyeste punkt: 438/907 moh
Kommuner: Gjesdal/Bjerkreim, Rogaland


Vi har vært ute på en tur vi lenge har snakket om å gå. Siden det har vært tørt lenge, og været var så flott, fikk vi en utrolig fin tur, uten å bli våt på beina. Sannsynligvis er det nok enkelte myrete og gjørmete partier her etter regnfulle perioder. Og bare så det er sagt, på denne turen går man totalt over 1000 høydemeter, bare oppover.

Vi parkerte midt mellom Byrkjedal og Maudal, oppe på toppunktet av veien. Der er det en stor og god parkeringsplass. Turen starter på sti rett over veien for parkeringen, og leder oss et lite stykke nedover mot Byrkjedal før oppstigningen starter. Og de første 350 høydemetrene kjennes i beina. Her går det oppover hele tiden, så ta gjerne tiden til hjelp og stopp når det trengs. Et stykke oppi bakken, kommer vi til Middagsknuten, hvor man kan velge om man vi gå ut langs kanten eller bare rett oppover. Ute på kanten er det flott utsikt over Byrkjedal, Dirdalen og mot Hunnedalen. Og vi ser også over til  Vallresknuten på andre siden av dalen.

Men enda er det mange høydemeter igjen. Vi fortsetter oppover, og kommer etterhvert opp til en liten mobilmast lenger oppe på Smånibbane. Herfra flater det tidvis litt mer ut, og blir mer kupert. Det går stort sett hele tiden opp eller ned på denne turen. Vi følger terrenget mellom Nonsknuten og Vedbranden. Herfra skal vi ned en del høydemeter igjen til vi kommer ned til Flådalstjørna. Her er det utrolig idyllisk! Videre oppover Flådalen et lite stykke, før vi fortsetter mot høyre og rundt Flådalsknuten. Herfra kan vi se Vinjakula trone foran oss. Vi kan også se en liten rund fjellknaus med en slags nibbe på. Dit skal vi innom på turen.

Det går fortsatt oppover i terrenget, men mye lettere å gå her oppe på Flæene, som det heter, da det er mer barfjell, og flatere. Vi passerer en del små tjørn langs veien, veldig fint her oppe! Nå nærmer vi oss dagens mål. Et stykke oppe på Flæene kommer vi til en litt større nødling, nesten som en varde, som skiller seg fra de andre nødlingene oppover. Her tar vi avstikkeren ned til utkikkspunktet. Vi går på skrå ned mot høyre, og holder oss på nedsiden av det første tjernet vi passerer, ned mot kanten av fjellet. (se kartet nederst i innlegget). Ved denne knausen er det flere utsiktspunkter, men her er det bratt! Det går ca 500 meter rett ned, så dette er ikke plassen å ta med seg barn, eller for folk med høydeskrekk!

Vi følger samme vei opp til nødlingene igjen og følger disse videre oppover. Når toppunktet skal nås, må man klyve litt for å komme seg opp, og det er flere veier opp hit. Vi holdt til høyre ved innsteget på vei opp, og valgte en annen vei ned, gjennom ura ned igjen (nødlet begge veier). Varden ligger et stykke inn på toppen, så vi så den ikke med det samme, men plutselig var den der, stor og majestetisk! For dette er en flott varde, det må man si. Og herfra ser vi det meste av Rogaland, og ut over havet, og innover i Agderfylkene andre veien. Etter en god pause fulgte vi samme vei tilbake, bortsett fra utsiktspunktet da.

Denne turen gikk vi 26 mai 2018.

20180526_093750
Fra parkeringsplassen er det lett å få øye på stien på andre siden av veien

02Det starter lett og ganske flatt, men det varer ikke så lenge.

03Vi skal først et lite stykke nedover langs foten av fjellet.

04
Men så starter bakkene. Og herfra stiger det oppover og oppover.

05
Utsikten kommer fort når det går oppover. Her ser vi innover Støladalen

DSC07546
Her kan vi velge å gå rett frem rundt knausen eller rett opp til venstre.

DSC07547
Vi velger å gå rundt knausen og ser utover Dirdalen.

DSC07549
Vi ser rett ned på Byrjedalstunet fra utsiden av knausen.

06
Vi nærmer oss toppen av første kneika. Herfra blir det mer kupert, det er lite flatt terreng opp til Vinjakula.

07
Det ligger litt snø igjen etter vinteren flere steder, men det er egentlig bare forfriskende i varmen.

08
Her er vi kommet til Flådalstjørna, nederst i Flådalen.

09
Vi følger Flådalen oppover et lite stykke, før vi runder fjellet til høyre her og opp på baksiden av det.

10
På vei opp på baksiden av fjellet på forrige bilde.

11
Det var masse små bekker fra snøen som lå igjen. Og det passet godt å stoppe her og der og fylle vannflaskene med iskaldt smeltevann!

12
Her ser vi Vinjakula der fremme. Den lavere toppen (midt i bildet) til høyre for kula har en slags klump på seg, det er der utsiktspunktet ned mot Gloppedalen er.

13Her ser vi det nærmere. Det er den «kulen» til venstre for tjernet der nede vi skal til. Langs den sprekken  som deler kulen i to på langs, er det flere utsiktspunkter. Noen lettere tilgjengelig enn andre. Men alle er like farlige. Ikke gå for nær kanten der ute!

14
Omtrent her gikk vi ut av stien til utsiktspunktet. Det står også en større varde like før man kommer til denne, så det er lett å se når man kommer dit.

15
Her er den ene siden av «kulen» som er lettest tilgjengelig.

16
Det er flott utsikt herfra

17
Man ser rett ned i Gloppedalsura…

18
…ned til Indra Vinjavatnet…

19
…og til Gloppedalsvatnet og innover Hunnedalen.

20
Etter å ha beundret utsikten litt, fortsetter vi mot målet.

21
Det ser ganske utilgjengelig ut.

22
Vi er litt usikre på hvordan man kommer seg opp men fortsetter å følge nødlingene.

23
Vi finner veien opp.

24
Det går mye opp og ned her oppe.

25
Bratt opp..

26
Men så er vi der! Og her er det flott!

27
Etter å ha knipset utsikten, tar vi en velfortjent pause.

28
Her ser vi rett over Maudalen mot Trollakyrkja. Vi ser milevis i alle retninger!

29
Når vi skal ned velger vi å følge nødlingen som går ned på andre siden av kula.

30
Det er like bratt ned som opp.

31
Og ura er full av løse steiner, så pass på hvor du setter beina.

32
På vei ned mot Middagsknuten igjen fikk vi et flott skue med alle blånene utover Dirdalen og Høgsfjord!

Film fra turen. Anbefales for et bedre inntrykk av turen.

kart1
Løypa vi gikk. Punkt 1 er Utkikkspunktet over Gloppedalen, og punkt 2 er Vinjakula.

vinjakulaTerrengkart.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fta Stavanger: Følg E39 forbi Ålgård  sentrum, og følg skilting mot Sirdal og Byrkjedal.
Denne veien følger man til man er forbi Diral og Gilja, og ved Byrkjedalstunet. Her svingger man til høyre mot Vikeså og rett til venstre igjen etter 5-10 meter, mot Maudal. Følg denne veien til toppunktet og parker der.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.