Storehornåsen (475 moh) og Grimsåsen (575 moh)


Lengde: 6,5 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 376/575 moh
Kommune: Strand, Rogaland
GPX-fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Denne gangen har vi tatt turen til Holtaheia igjen. Her har vi vært mange ganger før, det er mange fjelltopper å velge i her oppe! Etter denne turen har vi vært på de aller fleste, mangler bare 2-3 småtopper.

Vi starter med å kjøre opp til parkeringen på Takli i Holtaheia. Dette er startpunktet for alle turene her oppe, da veien videre innover er stengt med kjetting.  Vi skulle egentlig bare gå til Grimsåsen denne gangen, men Storehornåsen har stått og fristet ved flere anledninger der den står rett i glaningen fra parkeringen, og nå når vi skulle rett forbi, valgte vi å ta med oss denne toppen også. Det er ikke noen stor og høy topp dette, men den er smal og bratt, og vises veldig godt igjen i terrenget, der den stikker opp som en pyramide.

Turen starter  på lettgått sti rett mot Storehornåsen. Like før vi kommer dit, kommer vi til et skiltet stikryss. Vi velger å ikke holde høyre mot Grimåsen, men heller gå mot Moldhest og Ormakam. Vi følger denne stien bare noen meter, og i stedet for å følge den videre når den begynner å svinge mot venstre forbi Storehornåsen, fortsetter vi bare på en litt svakere sti rett opp mot toppen. Stien oppover blir fort tydeligere, og lett å følge. (Opp mot toppen er det ikke rødmerket, men du ser lett hvor du skal gå.) Det er ganske bratt oppover, og flere steder må vi neste klyve for å komme frem. Men når vi kommer til toppen er det jammen verd det! Utsikten er utrolig flott der oppe. Og stien oppover får det til å kile litt i magen.

Etter å ha knipset litt bilder på toppen, fortsetter vi ned på andre siden, og tar sikte på Buåstjørna der nede mot venstre. Vi følger tråkk/sti ned mot tjerna, og vel nede følger vi sti til høyre langs tjerna. Når stien begynner å svinge mot høyre og tilbake rundt Storehornåsen tar vi en avstikker fra stien og følger terrenget rett frem ned mot Krokavatnet. Lenger ned mot vatnet treffer vi på den rødmerkede stien mot Grimsåsen igjen. Denne følger vi innover langs vatnet, til vi er kommet til enden av vatnet. Der skal vi over en bekk og holde mot venstre (skiltet mot Grimsåsen) oppover dalen. Herfra er det veldig tydelig rødmerking hele veien opp.

Nå stiger det godt oppover til vi kommer opp til ei stor myr. Der finner vi nok et skilt mot Grimsåsen som viser oss vei over myra, til foten av  fjellet. Herfra er bratt oppover, men det er heldigvis ikke så langt som det ser ut, for denne stigningen føles ganske dryg.

Når vi kommer til toppen, står det hele 2 1/2 varder her oppe, og utsikten er storslagen. Det er bare Lauvåsen som ruver høyere enn denne toppen i Holtaheia, så det er ikke mye som sperrer for utsikten her! Etter litt fotografering og en god matpause i ly for vinden litt nedenfor toppen, tar vi samme vei tilbake, til vi kommer til foten av Storehornåsen. Men i stedet for å klyve over denne igjen, velger vi å fortsetter rett frem mot parkeringen langs foten av fjellet heller. For de som ikke ønsker å ta med seg de ca 500 metrene ekstra på turen som Storehornåsen utgjør, kan man bare følge skilting og rødmerking mot Grimsåsen direkte fra parkeringen. (Men vi anbefaler å ta den ekstra omveien!)

Se filmen nederst i innlegget for et bedre inntrykk av hvordan turen er å gå, og for flotte utsiktsbilder fra drone.

Denne turen gikk vi 2. mars 2019.

01
Stor og god parkeringsplass på Takli, på toppen av bakkene opp til Holtaheia. Midt i bildet ser vi rett på Storehornåsen.

02
Det er tydelig skiltet hvor man skal.

03
Fin sti fra starten.

04
Når vi kommer over brua, bestemmer vi oss for at denne gangen skal vi opp på Storehornåsen. Den er jo uansett i samme retning som vi skal.

05
I dette første stiskillet går veien til Grimsåsen på den høyre stien, vi holder til venstre til vi er ved foten av fjellet.

06a
Så er det bare å klyve oppover. Det er ganske bratt her.

06
Og enda brattere når vi nærmer oss toppen.

08
Men se den flotte utsikten! Vi ser helt hjem til Hillevåg herfra.

09
Vi fortsetter ned på andre siden av fjellet, ned til Buåstjørna…

10
…og holder høyre langs tjerna.

11
Etter å ha kommet ned på den rødmerkede stien følger vi denne videre mot Grimsåsen.

12
Ved denne bekken står det skiltet til Grimsåsen mot venstre. (Det går en sti mot høyre også, men der skal ikke vi)

13
Vi følger stien oppover i terrenget.

13a
Det er blitt hugget ned masse trær og kratt i hele Holtaheia, og stedvis lå mye av dette over stien. (Vi fjernet det som lå i veien for oss, men det spørs hvor lenge det holder hvis det begynner å blåse litt kraftig)

14
Oppe av bakkene, når vi kommer til myra, viser skiltet at vi skal til høyre over myra her.

15
Stien er tydelig, og overraskende tørr til å være over ei myr. Målet er like bak den venstre toppen foran oss.

16
Så er det på´an igjen med klyving. Det er ganske bratt oppover her også.

17
Vi kommer opp på nok en flate, før det kommer enda et klyveparti. Men dette er siste stigning.

18
Det er som du ser ganske bratt oppover her også.

19Og så er vi oppe! Det er disig, med snøbyger  imellom, så det er nok ikke like stor utsikt som det kan være på en klar dag. Men det er uansett storslagent! Til venstre ser vi mot minnesmerket etter flystyrten i Holtaheia, like over det is/snølagte vatnet der nede.

20
Kaffen nytes med utsikt rett mot Ormakam.

20a
Vakre Ryfylke!

21
På vei tilbake holder vi oss langs foten av Storehornåsen i stedet for å gå over igjen.

22
Straks tilbake ved bilen. Vi ser Lauvåsen til høyre i bakgrunnen av bildet.

Film med droneinnslag:

kart1
Løypa vi gikk. 1: Storehornåsen 2: Grimsåsen

Terrengkartkart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Fra Tau kjører man mot Bjørheimsbygd. Like før man kommer dit står det et skilt mot Holta inn til venstre. Her svinger man opp og følger veien litt over 2 km til man kommer opp til skilt mot Holtaheia. Her deler veien seg og her må man følger skiltingen innover til man kommer til en gård. Her er det en port man må gjennom og over på grusvei. Husk å lukke porten etter deg. Følg grusveien oppover og gjennom noen hårnålsvinger til man kommer til toppen av bakken og opp til parkeringsplassen på venstre side. Veien videre innover er stengt med kjetting.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.