Skjørbu (561 moh) og Gramsfjell (505 moh) med rundtur


Lengde: 7,2 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 311/561 moh
Kommune: Strand, Rogaland


Denne første dagen i mai var vi veldig usikre på om vi ville ut på tur i det hele tatt, siden det var meldt regn over hele linja. Men vi lot oss ikke stoppe, så vi dro avgårde med friskt mot og håpte på opphold hvertfall deler av turen. Vi tok ferga til Tau og kjørte til Bjørheimsbygd, hvor vi tok av veien og fortsatte oppover til Bjørheimsheia.

Vi parkerte på samme sted som turen til Reinaknuten, og fulgte samme løype i starten. Men ikke mange hundre meter innover løypa, svinger vi opp til venstre, og begynner oppstigningen til Skjørbu. Dette er merket som en lett løype, antakelig pga lengden på turen. Noe som forresten ikke stemmer helt overens med skiltene. Den står skiltet til 3,1 km èn vei. Men t/r opp dit er ikke mer enn 2,6 km.

Fra vi tar av stien opp til fjellet, er det bare en ting som gjelder: Oppover, og brattere og brattere. Stedvis må vi nesten klyve, så denne delen av turen er absolutt en middels tur selv om den er kort. På denne delen av turen er det ingen skam å ta seg en pust eller to i bakken! Men vi kom oss greit opp og tok oss en velfortjent kopp kaffe på toppen. På toppen er det dessuten fabelaktig utsikt! Vi kunne se milevis i alle retninger.

Så gikk vi ned igjen samme vei, noe ekkelt å gå ned når det er så bratt, men det gikk bra. Vi fulgte stien tilbake et stykke mot parkeringen til vi kom til skiltene mot Gramsfjell og Gramsfjell rundt mot venstre og tok av her. Etter å ha fulgt denne stien noen hundre meter kom et nytt skilt som ledet oss bratt oppover mot høyre, mot toppen av dette fjellet. Men her er det ikke like bratt som opp mot Skjørbu. Et absolutt snillere fjell å bestige.

Oppe på toppen sto en liten varde, og like forbi den fant vi oss en plass å spise nisten vår. Herfra kunne vi se helt hjem til Stavanger. Det var nesten som vi følte for å vinke for å se om noen vinket tilbake til oss fra terrassen hjemme!

Etter en kort pause gikk vi nedover mot midten av fjellet igjen, men i stedet for å følge samme sti ned som vi kom opp, fulgte vi en annen rødmerking over resten av fjellet, og gikk ned et stykke lenger borte. Vel nede kom vi inn på samme sti som vi hadde begynt turen på. Vi fulgte den mot høyre, og kom snart til ny skilting som viste at Gramsfjellet rundt var den løypa som holdt mot høyre. Vi vurderte å fortsette rett frem mot Langbergdalen, men det får bli en annen tur.

Resten av løypa følger fjellsiden rundt hele fjellet, og her er det rene sjarmøretappen. Det går nesten ikke oppover eller nedover på denne etappen. Stort sett bare beine veien. En flott rundtur som er meget lettgått. Om man vil gå bare denne delen av turen, er det absolutt en lett tur, på 4 km. Tar man med seg turen opp på Gramsfjell får man en tur på ca 5 km. Men med turen til Skjørbu må vi sette den som middels, dels pg av lengden på turen, og også fordi turen opp dette fjellet kan føles tildels krevende fordi den er så bratt.

Alt i alt hadde vi en kjempeflott tur med masse utsikt, som ga mye utsikt for ganske lite strev.

Denne turen gikk vi 1 mai 2018

01
Stor og god parkering på Bjørheimsheia. Vi ser Skjørbu rett frem her.

02
Det er godt skiltet både i starten og videre på turen. Men de har nok blingset litt på Skjørbuskiltet. Det står 3,1 km, men da vi kom opp hadde vi kun gått 1,3 km.

03
Det er tydelig sti stort sett hele turen. Ingen problem å se hvor man skal gå.

04
Ved dette stiskillet kan man velge å gå mot Gramsfjell. Vi fortsatte videre på stien vi kom på, for å ta Skjørbu først.

05
Her er det skiltet opp mot Skjørbu, så vi går oppover her. Det er ikke langt, og det ser ikke så bratt ut herfra. Men bare vent. Halvveis oppover blir det veldig bratt!

06
Det er behagelig terreng å gå i.

07
Nå merker vi at det går oppover.

08
Stedvis må vi nesten klyve oppover.

09a
Men vi kommer oss opp, og får en fantastisk utsikt innover Tysdalsvatnet!

10Ikke verdens flotteste varde, men den duger.

11
På vei nedover igjen. Her ser vi over på Gramsfjell. Vi skal opp i skaret i midten og bortover til toppen på høyre side. Etterpå skal vi tilbake over resten av fjellet og rett nedover på denne siden av fjellet like til venstre for  floget midt på bildet. Da kommer vi ned et stykke til høyre for tjernet vi ser der nede.

12Vi har kommet over på stien mot Gramsfjell.

13
Ved skiltet her tar vi til høyre opp fjellsiden.

14
Det er litt enklere å gå opp dette fjellet.

15
Fin og tydelig sti hele veien opp.

16
Oppe av skaret går det slakt opp mot toppen. Ikke mange meter opp dit.

17
Liten varde men veldig god utsikt herfra.

18
Vi er på vei over fjellet for å gå ned på andre siden.

18a
Et par litt bratte partier på vei ned, men ikke særlig vanskelig å forsere

19Vi følger fjellsiden litt frem og tilbake, så det er ikke spesielt bratt nedover.

20
Her er vi nede på stien rundt fjellet igjen.

21
Herfra kan vi fortsette rett frem mot Langbergdalen, men vi følger løypa rundt fjellet.

22Stien er tydelig og lettgått resten av veien. Noen steder kan det være litt vått, men ikke mer enn at man helt greit kan gå med joggesko uten å bli våt på beina.

23
Vi nærmer oss Regnarvatnet.

24
Her var det fint å sette seg ned litt.

25Vi fortsetter rundturen.

26
I enden av Regnarvatnet er det skiltet mot Leite. Det går tydeligvis an å starte denne turen derfra også.

27
Deilig underlag å gå på! Like ved denne stien kommer man forbi et minnesmerke etter en flyulykke i 1953, hvor en 25 år gammel mann omkom.

28
Her kan vi velge grind eller gjerdeklyver.

29
Vi er kommet ut til veien. Herfra er det bare 2-300 meter igjen til parkeringsplassen.

Film fra turen

kart1
Løypa vi gikk. Punkt nr 1 er Skjørbu, 561 moh. Punkt nr 2 er Gramsfjell, 503 moh.

sjørbuTerrengkart.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme dit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Følg veien videre til Bjørheimsbygd. Her tar man til høyre ved Anders Lakkeringsverksted. Litt usynlig i innkjøringen står også et skilt med Bjørheimsheia på. Men det klarte ikke vi å se før etter at vi svingte av her. Det er mer som et gatenavnskilt i stedet for de vanlige veiskiltene som står  før de fleste avkjøringer og kryss. Følg veien et stykke oppover, ca 4 km tror jeg det er. Da ser man et turskilt mot Reinaknuten som leder oss av veien mot venstre for å komme opp til parkeringen. Denne veien følger vi til endes til en stor parkeringsplass.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.