Himakånå (357 moh) og Stølanuten (578 moh)


Lengde: 10 km t/r 
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Skiltet og rødmerket
Laveste/høyeste punkt: 3/578 moh
Kommune: Tysvær, Rogaland


 

PS: Stien som vi har beskrevet er blitt endret. Det er nå grusvei nesten helt opp til Himakånå. Ønskes det å gå på sti, anbefales da å starte turen fra Gurigjerdet. Stien videre opp til Stølanuten er som før.

Denne turen er en av de mer spektakulære turene vi har gått. Foruten Himakånå med sine nibber som henger ut fra fjellet, høyt over dalen lenger nede (Rogalands svar på Trolltunga kalles det visst), så skal vi gå helt ytterst på en egg videre opp til Stølanuten et godt stykke, hvor det går stupbratt ned flere hundre meter. Her er  det også fantastisk utsikt i alle retninger!

Ønsker du å gå bare Himakånå, blir lengden ca 6 km t/r, og bare Stølanuten er ca 8,5 km t/r

Vi startet ved Joker-butikken og kirken i Hindaråvåg like før Nedstrand. Her er det satt opp skilt som viser parkering for Himakånå. Når man parkerer der anmodes det på et skilt om å vippse 100 kr for parkeringen, for vedlikehold og tilrettelegging av turen.

Fra kirken starter turen med 700 meter på gang/sykkelsti. Det er malt røde piler med jevne mellomrom til man skal over på turveien. Og når man kommer til turveien, starter også motbakkene. Her oppover er det tungt å gå, for det er fryktelig bratt oppover.  Kun et par plasser opp til stien deler seg mot Himakånå og Stølanuten er det litt slakere partier. Det går først på kjerrevei et stykke, deretter gjennom skog med masse røtter og steiner som kan være sleipe tråkke på. Etterhvert kommer man ut av skogen og over på beitemark, som er ganske våt og myrete, før man skal opp nok en veldig bratt bakke. På toppen av denne bakken deler veien seg, og vi følger skiltet til venstre mot Himakånå.

Herfra er det ikke så bratt. Vi skal ca 800 meter utover til målet. Og her er det lagt ut plastrister å gå på, bortimot 2/3 av turen videre ut til selve nibba. Noe skjemmende, men sikkert ganske praktisk.

Ute ved Himakånå vil nok enkelte få kjenne litt på høydeskrekken om de sliter med sånt, for her er det stupbratt ned, og selve «kånå» og noen nibber til henger nesten i løse lufta over dalen nedenfor. Dette er nok ikke en tur man har med seg små barn på, for å si det sånn. Da vi var her, var det overskyet og tildels tåke, så utsikten var nok ikke like god som den kan være på finværsdager. Men det er en veldig populær tur, selv på dager som denne. Vi måtte vente på tur en god stund på å få tatt bilder her. Det er også mange som synes det er tøft å gå ut på sånne steder og hoppe og gjøre seg til for kamera. Det frarådes på det sterkeste, for det skal bare et bittelite feilsteg til før man er uheldig. Og det er LANGT ned, og stupbratt!

Vi fant en plass like bortenfor «kånå» hvor vi tok en kopp kaffe før vi gikk tilbake til stiskillet og fortsatte oppover bakkene mot Stølanuten. Herfra er det 1,7 km opp til toppen. Og godt over 200 høydemeter.

Det er tydelig sti hele veien til toppen, og de røde merkene står så tett at man ikke kan gå feil. Ca halvveis herfra kommer man til det mest spektakulære partiet på denne delen av turen. Her følger man en egg helt ytterst på kanten nesten hele veien opp til toppen. Det er til tider veldig eksponert, så man kjenner litt på suget i magen når man ser ned over kanten. Det går stupbratt ned mange hundre meter, så det gjelder å ha tunga beint i munnen når man går her. Vær forsiktig for steingrunnen kan være ganske sleip og glatt på dager hvor det er vått, så her lønner det seg å gå når det er tørt.

Vel oppe på toppen står det en flott varde, og like nedenfor er det tilogmed laget benker å sitte på. Dette er tydeligvis også en populær plass å gå, men den mest populære ruten går nok fra et annet sted, for det dukket opp mange folk da vi var der, og det var nesten ingen av dem som kom samme vei som oss. Etter en rast her oppe gikk vi samme vei tilbake.

Vi gikk denne turen 5. mai 2018.

01Fin parkering ved Jokerbutikken.

02
De har forklart godt hvor man skal gå.

03
Opp bakken der borte og et stykke forbi svingen kommer man til turens startpunkt.

04
Underveis er det godt merket med piler på fortauet.

05
Ved dette skuret og skiltene starter turen. Og herfra er det bratt!

06
Øverst i den første delen av bakken må man gjennom ei grind, som selvfølgelig skal lukkes.

07
Etter å ha fulgt veien et stykke opp skal vi her oppover til venstre . Det er bare å følge de røde merkene, som står tett i tett gjennom hele turen.

08
Det fortsetter videre bratt oppover.

09Like her fremme skal vi gjennom nok en grind. Den sto åpen og fastbundet da vi var her, men om den er lukket skal den lukkes etter deg.

10Nå går det over på bratt sti.

11
Her er turens første «hvileskjær». Noen meter hvor det flater litt ut og ikke er like bratt.

12
Men det varer ikke lenge.

13 Like her fremme flater det også ut et lite stykke så man kan hvile beina litt.

14
Nå begynner man å se utsikten ut over Nedstrandfjorden og Boknafjorden.

15Etter å ha passert stykket med myrete beitemark kommer man til nok en bratt bakke. I toppen av denne bakken kommer man til stiskillet.

16
Herfra er det ikke lenger så bratt. Man skal bortover til kanten av fjellet, hvor Himakånå henger ut over dalen.

17
Store deler av stien herfra er kloppet med slike plastrister.

18
Her fremme ser vi  målet, ved furutrærne der fremme.

19
Det var folksomt da vi var der, og alle disse utenlandske turistene sto i kø for å ta bilder. Noen av dem var så vågale at vi ikke turde å se på dem.

20
Til slutt fikk vi også tatt våre bilder. Tenk for en fantastisk utsikt det må være her på en klarværsdag!

21Litt bak «kånå» fant vi en fin plass å nyte kaffen.

22
Tilbake ved stiskillet fulgte vi veien videre til endes…

23
…og over på tydelig og rødmerket sti.

24
Ved disse sammenraste skiltene gikk vi en avstikker på 3-4 meter bratt ned til venstre.

25
Her nede ligger Utborshula. Det var ikke en skikkelig hule. Mer som en heller mellom store steiner.

26
Vi fortsetter oppover. Og utsikten blir bare bedre og bedre jo høyere vi kommer.

27
Stien går mye over slike bergflekker som du ser lengre der fremme. Når det er vått er de ganske sleipe. Men de fleste stedene går det greit å gå utenom.

27a
Vi fant nok en nibbe på vei opp.

28Her ser vi varden, og her går stien, stort sett hele veien opp, langs kanten av eggen.

29
Slik som dette

30
Det er ganske fantastisk å følge eggen på den måten, men det er litt skummelt noen steder.

32
Vi kommer til toppen.

33
Flott varde ytterst på kanten.

34
Og her var det fint å spise nista!

Film fra turen

kart1
Løypa vi fulgte. Punkt 1 er Himakånå, og punkt 2 er Stølanuten

himakånåTerrengkart

kart2_himakånå
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ta ferga over Boknafjorden og kjør til Aksdal. Her tar du til høyre og følger E-39 til  rundkjøring og avkjørsel mot Skjoldastraumen og Nedstrand. Denne veien følger du mot Nedstrand i nesten 1/2 time. Når du er kommet til Hindaråvåg, tar du til høyre i rundkjøringen og parkerer utenfor Joker.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.