Trollgarden med rundtur rundt Kvivatnet


Lengde: 23,8 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Rødmerket og nødling store deler av turen
Laveste/høyeste punkt: 346/816 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland


Her har vi vært på en tur som lenge har stått på ønskelista vår. Vi har vært litt skeptiske pga at den er såpass lang. Det tar både tid og krefter å gå en sånn tur, så dette er ikke noe for nybegynnere i fjellet, bare så det er sagt. Når man bor i Stavanger som oss, tar det minst to timer bare å komme seg til parkeringsplassen, så denne turen bør planlegges godt, og startes grytidlig om morgenen. Og for all del: Ha med masse å drikke! Vi var heldige å kunne fylle vannflaskene med smeltevann underveis, men det ligger nok ikke snøklatter som smelter gjennom hele sommeren. Ved Kvivatnet er det mulig å fylle flaskene i elva/bekken.

Vi kjørte til Fundingland og parkerte på opparbeidet parkeringsplass. Derfra går det ca 600 meter på asfalt videre inn til siste gården, og på grusvei derfra en snau km. Siste del av grusveien går veldig bratt oppover. Øverst står det en gjerdeklyver, og herfra går man på sti. Man bør holde seg umiddelbart til høyre og gå litt nedover i dalen de første metrene, for her er ikke noen merking. Men litt nedover treffer man på sti med både røde T-merker og nødlinger. Og disse følger vi nesten helt frem til Trollgarden.

Vi følger stien mot Kaldavatnet, og et stykke langs vannet, før merkingen tar oss oppover Kaldvasslia. Det er skogsterreng helt fra toppen av veien og til vi er oppe ved Reitlebrotet som ligger øverst i bakkene. Det er stedvis ganske bratt oppover her, og vi skal opp ca 300 høydemeter. Men etter dette er også de verste høydemetrene unnagjort. Det passet godt med en liten pause da vi kom opp hit.

Vi skal enda opp endel høydemeter til, men i mye lettere terreng, og etterhvert flater det mer ut og vi beveger oss i småkupert høyfjellsterreng. Det går endel opp og ned store deler av turen, så selv om høydeforskjellen ikke er mer enn ca 450 meter, så går vi faktisk ca 1200 høydemeter oppover i løpet av hele turen.

Vi følger rødmerkingen til vi får øye på Kvivatnet nede til venstre, og går nedover mot vannet her. Det er lett å gå ned der, for det meste, men når vi nærmer oss vannet er det endel kratt å brøyte seg gjennom. Mulig vi burde ha fulgt stien litt til før vi tok av ned mot vannet. (Redigert: Vi har fått høre at det nå er skiltet til Trollgarden. Gå videre til det er skiltet avstikker fra stien)

Den merkede løypa fortsetter mot Nordre, Midtre og Søre Brendeknutene, og Eidavatn/Grasdalen, så Trollgarden er å regne som en avstikker fra denne løypa.

Vi kom oss uansett ned dit uten problemer, og tok oss en god pause her. Videre fortsatte vi rundt Kvivannet og litt utover langs kanten av fjellene til vi fikk utsikt utover Jøsenfjorden. Denne veien er det ganske kupert, med mange kløfter som må forseres.  Det er nødlinger her, men du må finne dem først. Etter å ha kommet oss dit vi kunne se utover Jøsenfjorden, skrånet vi over terrenget i retning stien vi kom på vei opp. Etter å ha kommet tilbake til den, fulgte vi samme sti tilbake til bilen igjen. Man kan også velge å gå samme vei tilbake fra Trollgarden for å slippe unna alle kløftene på andre siden av Kvivatnet. Man sparer nok litt tid og krefter på det.

Denne turen gikk vi 2. juni 2018

01
Stor og god parkeringsplass.

02
Det er skilt på parkeringsplassen, men kun der.  Det står også en tavle med opplysninger og turkart

03
5-6 meter før asfalten tar slutt kommer vi over på grusvei mot høyre. Denne følger vi til endes uten å ta av på noen av avstikkeren som kun fører inn i plantefelt for juletrær eller noe.

04
Her ser vi opp til enden av veien, og derfra er det skogsterreng med sti som gjelder.

05
Det er satt opp gjerdeklyver øverst i veien.

06Etter noen hundre meter på sti krysser vi over elva. Nok av steiner å trø på her, så man blir ikke våt på beina.

07
Vi følger Kaldavatnet et stykke.

08
Så bærer det oppover i skogen.

09
Et stykke oppe i bakken kommer vi til en heller. Ser nesten ut som det har vært en Rema-butikk eller noe.

10
Enkelte steder oppover er det ganske bratt.

11
Litt deilig å komme ut av skogen og over i et åpent terreng.

12
Vi tar en liten rast ved Taklitjørnene.

13
Så bærer det videre oppover, men i mye enklere terreng.

14
Noen steder er det enda litt bratt, men det byr ikke på noen problemer.

15
Nødlingene er lette å følge, og det er også godt merket med røde T-er

16
Etterhvert flater det mer ut og landskapet er åpent og oversiktig.

17
Vi passerer en liten hytte oppe på Kyrkjegardsheia.

18
Og ikke lenge etter passerer stien denne varden som markerer høyeste punktet på turen, Verkvelvheia, like etter Kyrkjegardsheia. 816 moh. Det er forøvrig også det høyeste punktet på vår tur også.

19
Selv om det ser flatt og fint ut, er terrenget overraskende mye mer kupert en forventet. Det går opp og ned hele tiden.

20
Her får vi øye på de tre Brendenutene bakerst midt i bildet.  Foran dem ser vi opp mot det som på kartet står som høyde 870.

21
Vi er ved høyde 804 når vi går ut av den merkede løypa. Der nede ser vi Kvivatnet. Hvis man fortsetter videre et stykke herfra i stedet for å svinge av her, er det nå kommet opp skilt fra turistforeningen (og antagelig rødmerking) som viser vei til Trollgarden.

22
Vi har gått nedover mot vannet i lettgått svabergterreng, men må rundt denne «fjordarmen» for å komme oss bort til Trollgarden, som ligger fra vannkanten til venstre i bildet og oppover på baksiden av snøskavlene. Der nede ser vi også at det står en slags bod eller noe litt ovenfor vannet.

23
Vi lurte litt på om det var en utedo, men når vi kikket inn i den viser det seg å være en slags redningsbu eller noe, hvor folk kan søke ly i dårlig vær.

24
Det er ikke enkelt få til et godt bilde av hele Trollgarden, som slynger seg innover i heia fra Kvivatnet. At folk fra gammelt av har kalt det to kilometer lange beltet for Trollgarden er kanskje ikke så underlig. Den er en gigantisk sidemorene fra et bréframstøt for ca 10000 år siden. Det ser nesten ut som et kjempemessig steingjerde, opptil 5-7 meter høyt, hvem andre enn troll kunne bygget noe slikt?

Flyfoto
Her er  satelittkart som viser deler av Trollgarden. Det er et mektig syn!

25
Vi blir små  i forhold!

26
Vi fortsetter langs Kvivatnet og må over den flateste elven vi har vært borti.

27
Nede ved vannet ligger et overvannsutløp. Vi er usikre på hva det brukes til.

28
Vi holdt på å trø på en liten fugl som flakset bortover langs bakken og så skadet ut. Her var grunnen til det. Hun ville nok ikke at vi skulle oppdage reiret hennes!

29
Vi er på vei utover mot Jøsenfjorden.

30
Det er mange kløfter vi må gjennom. Ikke alle er så små som denne.

31
Det gjorde godt med et fotbad i varmen!

32
Flere kløfter forseres.

33
Men så får vi øye på Jøsenfjorden langt der nede! Herfra skråner vi mot venstre og sikter på stien vi kom opp på.

34
Og der fremme på andre siden av vannet, er ringen sluttet! Så er det bare å følge samme vei ned til bilen som vi kom opp.

En smakebit av turen i film og bilder

kart1
Løypa vi gikk. Grønn løype er asfaltvei. Nr1 er varden på Verkvelvheia. Nr2 og grå linje er Trollgarden.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Fra Tau følger man veien til Hjelmeland. I Hjelmeland kjører man gjennom sentrum og følger skilting til høyre  mot Vormedal. Etter en ganske lang stund på denne veien kommer man til skilting mot høyre til Fundingland. Ta av her og følg veien nesten helt til endes, og parker på parkeringsplassen på høyre side ved broen over elva.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.