Leidet (502 moh)


Lengde: 6 km (rundtur)
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Ingen, men sporadiske nødlinger
Laveste/høyeste punkt: 183/502 moh
Total stigning: 460 meter
Kommune: Lund, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har prøvd oss på en umerket  tur, som vi tror de færreste har hørt om. Vi kom tilfeldigvis over noen bilder derfra, og synes det så ganske spennende ut. Og spennende ble det! Dette er en veldig krevende tur, og noen vil nok synes denne turen er i overkant spennende. Her klatrer vi nesten loddrett opp fjellvegger, går på smale hyller i de mer eller mindre loddrette veggene, og lårer oss ned stupbratte  skrenter med bare en tynn vaier å holde oss i. LITT mer spennende enn vi så for oss på forhånd. (Det er forøvrig satt opp skilt at her går du på eget ansvar)

Men når det er sagt, så var dette en veldig kjekk tur, og ikke minst var det veldig fint når vi kom oss opp på fjellet! Og dette skal også være sagt: Vi er ikke akkurat de mest atletiske fjellgåerne!

Vi kjørte til Heskestad, akkurat like forbi brua med hesten Roxy, som har blitt så kjent i det siste. Ved busstoppene rett etter brua ligger det en stor plass å parkere på, på venstre side av veien, like før tunnellen. (retning sørover)

Herfra starter turen ganske så bratt oppover en gresskledd grusvei som tar oss nesten halvparten av høydemetrene opp mot toppen av Leidet, som er fjellet vi skal opp på. (Det står skilt om privat vei i starten av turen, men vi spurte en av de lokale, og fikk høre at det var bare å gå der. Antar at skiltet gjelder kjøring) Pass på å stenge alle grinder du går gjennom. Det går masse dyr på beite her.

Like ved toppen av denne grusveien, starter klyvingen. Vi skal først opp en fin tretrapp, så til venstre langs en smal fjellhylle og bort til en stige. Det er et gammelt rekkverk langs hylla, men pass på hvor du setter beina, gresset vokser høyt her, og legger seg inn over stien over hylla.

Like etter første stigen, kommer vi til et stykke nærmest loddrett fjellvegg, med 4 stiger ovenfor hverandre. Her er det virkelig bratt, men stigene er festet så godt til fjellet at det føltes ikke utrygt på noe vis. Vi så også at det er festet masse jernbolter i fjellet oppover. Kanskje har det bare vært disse å klatre opp i før stigene ble montert her.

Vel oppe kom vi over i flott fjellterreng, og fant oss en knaus å sitte på en liten stund før vi fortsatte. Videre opp til toppen av Klumpen (som er første toppen på dette fjellet) er det satt opp nødlinger med jevne mellomrom, så det er ganske greit å finne riktig vei opp. Etter å ha kommet opp på Klumpen, er det ganske god sti videre. Vi tok oss en ny pause da vi kom opp på den høyeste toppen.  Flott utsikt i alle retninger!

Videre fulgte vi stien ned til Mattisvatnet, hvor det ligger to hytter langs vatnet. Vi gikk via den ene, og videre oppover en liten dal oppover igjen fra vatnet, til vi var oppe i toppen av dalen. Herfra gikk det nedover, og stedvis temmelig bratt. Flere steder er det hengt opp vaier å holde seg i, da det er så bratt at man MÅ holde seg fast for ikke å ramle eller skli ned.

Når vi nærmer oss bunnen av fjellsiden er det laget en slags sti med kjettinggjerder tvers over et bratt flog. Spennende! Nederste biten av stien er vi litt usikre på. Den delte seg, og vi tok den som så lettest ut å gå, men antakelig var det den andre vi skulle gått. Vi gikk til høyre inn i granskog med fin skogbunn å gå i, men da vi var vel nede, oppdaget vi en stige et stykke lenger borte, som antakeligvis er enden på den stien vi ikke tok. . Det var ikke mange metrene i forskjell, så antakelig er det hipp som happ hvor man går her.

Siste biten gikk langs et jorde, videre på traktorvei tilbake til brua som Roxy pleier å stå på.  (Vi fikk hilst på Roxy også, hun sto like ved brua da vi kom). Men herfra er vi litt usikre på hvor man egentlig bør gå. Ved brua er det en grind med en port i som vi gikk gjennom, men vi fant ikke noen god vei som er å anbefale noen. (det er strømgjerde rundt denne enga) Vi fant en plass der vi kom oss over gjerdet, men derfra, langs skråningen ned til veien, var det ikke spesielt enkelt å gå, vi måtte gjennom endel høyt kratt nedover. Så antakelig er det beste å bare gå over brua, og følge traktorveien ned til ned til veien derfra. Da kommer du ned ved busstoppet på andre siden av veien, og må krysse veien derfra. Vær obs på at bilene kommer kjørende i stor fart her, så pass godt på før du krysser veien!

Denne turen gikk vi 21. august 2021

Et etterhvert ganske kjent og populært fotomotiv på Heskestad. Rett etter denne brua skal vi svinge av og parkere.
Her ved busstoppene skal vi svinge av.
Det er god plass å parkere her. Og vi ser tydelig hvor vi skal starte turen.
Det starter ganske bratt.
Vi kikker ned på hvor vi startet fra. Høydemetrene spises raskt på denne turen.
Måtte bare ta med et bilde fra andre siden av tunnellen. Her er altså fjellet vi skal opp på, og veggen vi skal klyve opp starter sånn ca midt i bildet og følger den grønne smale renna oppover.
Ved enden av traktorveien kommer vi til disse trappene.
Og på toppen av trappene finner vi denne advarselen.
Vel oppe av trappa skal vi over her og opp første stigen.
Det er ganske bratt herfra og videre oppover fjellsiden.
Dronebilde av stigene.
Bratt og langt opp!
Mye gress rundt de øverste stigene.
Fra toppen av stigene kunne man faktisk ikke se stigene nedover pga gresset, men det var jammen god utsikt herfra ned mot Heskestadvatnet!
Vi skal videre mot høyre i bildet, men tar en liten rast på knausen til venstre først.
Flott utsikt herfra.
Vi skal videre opp til toppen. Denne toppen heter Klumpen.
Ganske brat videre oppover også, så det er greit med en liten pust i bakken.
Nesten oppe på Klumpen. Herfra er det ganske synlig sti mesteparten av turen.
Denne lille tassen forfulgte oss store deler av turen.
Noen av sauene er ganske vennlige og kom for å hilse på.
Dette er toppen av Klumpen.
Her ser vi toppene av Leidet på rekke og rad bortover.
Topp nr 2. Vi hadde tilskuere her, da vi spiste nista vår.
Videre mot topp nr 3.
Litt klyving her også.
Dette er fra den høyeste toppen. Utsikten er flott nedover mot Ualand.
Vi fortsetter turen, og skal nå ned mot Mattisvatnet.
Stien er noe utydelig her, men vi kommer oss nedover mot vatnet.
Her ligger det ei flott hytte nede ved vannkanten.
Midt i bildet skimtes noe gult mellom trærne. Det er Mattisbu, den andre hytta litt lenger borte.
Idyllisk her ved Mattisvatnet.
Vi følger stien videre oppover dalen.
Nesten helt øverst i dalen passerer vi dette idylliske lille tjernet.
Det er stedvis noe vått oppover denne dalen, men de våteste partiene er kloppet med trestammer, så vi slapp å bli våte på beina.
Så begynner turen nedover mot Heskestad.
Tilskuere her også.
Det går ganske bratt nedover.
Og brattere skal det bli. Her har de satt opp gjerde så ikke sauene skal ramle utfor.
Og her er grunnen til det. Svabergene her er litt våte og sleipe , så man må ha noe å holde seg fast i. For her er det virkelig bratt. Det er flere sånne nedover.
Som du ser. Ganske bratt!
Så kom vi over på litt bedre sti. Fremdeles er det veldig bratt, men lettere når stien går mer på langs enn rett nedover.
Her har de laget kjettingsti tvers over floget.
Gikk greit å gå her, siden de har bygget opp sti med stein og stokker, og kjetting å holde seg i.
Nederste biten av stien havnet vi her i skogen, hvor det var fint underlag å gå på, selv om det antakeligvis ikke var her vi skulle gått. Men vi kom ned like ved enden av stien likevel.
Her er det nok vi egentlig skulle ha kommet ned.
Så er det bare å følge kanten av jordet…
… over på traktorvei…
…gjerdeklyver…
…og ned til Roxy sin bru.
Vi valgte å gå over enga, men det var vanskelig å finne en lett vei over strømgjerdet og ned fra enga herfra. Så antakelig er det best å bare følge traktorveien over brua.

Løypa vi gikk. 1: Stigene, 2: Toppunktet på turen, 3: Kjettingstien over floget.
Terrengkart av løypa
Kartutsnitt av turområdet
Parkering,

Hvordan komme hit:
Fra stavanger: Følg E39 til du er forbi Ualand og kommer til Heskestad. Når du har passert brua som går over veien, og kommer til busstoppene på begge sidene av veien (før du kommer til tunnellen), svinger du av til venstre inn på en stor plass og parkerer der. Vis hensyn og ikke parker slik at du kan stå i veien for noe.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.