Kjedleknuten (632 moh)


Lengde: 8,5 km (rundtur)
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Rødmerket, delvis skiltet
Laveste/høyeste punkt: 358/632 moh
Total stigning: 553 meter
Kommune: Lund, Rogaland
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har tatt turen til Sætra, et stykke innenfor Moi, og gått opp til Kjedleknuten, som er en av de høyeste toppene i området. Vi har tidligere gått til Hestheia, som ligger like ved, med samme startpunkt.

Turen starter ganske enkelt og følger lysløypa fra skytebanen et godt stykke oppover. Men selv om det er ganske enkelt å gå her, er det likevel litt tungt, for bakkene er ganske bratte, og høydemetrene spises fort oppover. I løpet av de første 1,8 km av turen stiger det over 100 høydemeter pr km. Men bort sett fra noen små korte partier, går mesteparten av dette stykket på fin skogsvei. Vi har satt denne turen til krevende, da turen er skiltet som krevende.

Når vi kommer til Gauksåmknuten, er det slutt på skogsveien, og vi er over på merket løype/sti. Denne turen er merket med både blå og røde merker. Grunnen til det er at en del av løypa går over Kjedleknuten, mens den andre går langs det samme fjellet. Vi velger å følge de røde merkene over fjellet, siden det er dette som er dagens mål. Og det sier seg vel selv at det er litt mer krevende å gå over ett fjell enn å gå langs det. Løypene kommer sammen igjen i andre enden, ved bunnen av fjellet. Men etter vårt synspunkt er denne turen mer middels pluss, enn krevende.

I starten av turen er skiltingen noe forvirrende. Det er ikke skiltet til Kjedleknuten overalt, men løypa som går langs fjellet, til Ytre Sandstøl, er skiltet, så vi følger den skiltingen til løypene skiller lag. Vær også oppmerksom på at helt i starten av løypa, rett forbi skytterhytta, er det et skilt til venstre som viser vei til Ytre sandstøl. Det går vi bare forbi. Vi skal videre opp til skytebanen, til høyre og videre over toppen av bakken og til venstre rundt skogholtet og over bekken. Derfra er merkingen og skiltingen ganske bra, selv om det er littegranne forvirrende akkurat rundt skytebanen. I starten er det bare blåmerket, men etterhvert er den også rødmerket i tillegg.

Etter at vi er kommet til enden av skogsveien, kommer vi over i et overraskende fint terreng, og det er veldig flott å gå her! Vi tas oss god tid til å nyte naturen rundt oss, og har det ikke travelt i det hele tatt. Etterhvert kommer vi til stiskillet der løypene skiller lag. Vi skal da følge skiltingen mot Kjedleknuten til venstre, og den første toppen vi skal opp på heter Åsefjell. Derfra skal vi ned i et lite skar, før klyvingen opp på Kjedleknuten begynner. Her følger vi stien til venstre helt ytterst på kanten av fjellet, og det er såpass bratt her at vi må klyve deler av løypa opp. Denne biten kan nok være litt luftig om man har høydeskrekk, men det ser for oss ut som at det skal gå helt fint å gå til høyre og på skrå opp på fjellet den veien, for den som måtte ønske en litt mindre luftig opppstigning. Det virker mindre bratt ut fra det vi så.

På toppen av Kjedleknuten er det satt opp en varde akkurat der vi kommer opp, og et stykke lenger borte ligger toppunktet. Der er det ikke noen varde, men en stor stein med turpostkasse. Vi tar oss en liten matpause like forbi toppunktet, og nyter utsikten nedover til Sætra mens vi spiser. Det er flott her oppe, og eneste skåret i gleden må være at i nesten alle retninger skuer vi masse vindmøller. Riktignok langt borte fra der vi sitter, men etterhvert har det blitt flere og flere turer hvor vindmøllene overtar fokuset i utsikten. Det er virkelig synd at naturen blir mer og mer ødelagt av disse monstrene. Men nok om det.

Videre tar vi oss ned i Rauneskaret og så opp på Resefjellan, som er den siste toppen her oppe. Herfra går det nedover og nedover, ganske bratt etterhvert. Når vi er helt nede, skal vi over en liten myr, og kommer over på ny sti med skilting mot Sætra og mot Ytre Sandstøl. Vi holder oss mot Sætra, og følger blåmerkingen rundt en søt liten hytte på Eineråsen, og videre ned i dalen som vi følger ned til Langelandstjørna. Det siste stykket ned mot tjørna går over en myr, og bærer tydelig preg av at her er det masse dyr på beite. Stien over myra er skikkelig opptråkket, og når det er mye regnvær, er nok denne biten ganske gjørmete, selv om det er kloppet på de verste plassene.

Vel over myra er vi litt i tvil om hvor vi skal gå. På kartet er det avmerket sti til høyre for tjørna, mens vi ser at det er fin grusvei til venstre. Vi ser også blåmerker til venstre, så her kan man velge selv. Til høyre går det sti, til venstre vei. De kommer sammen et stykke nedenfor tjørna. Vi valgte å ta grusveien nedover. Herfra følger vi grusveien ned til et slags lagerbygg, hvor vi kom ut på veien på Sætra, og følger denne videre tilbake til bilen. Alt i alt var dette en flott tur, og absolutt å anbefale!

Denne turen gikk vi 28.august 2021.

Her, rett før Moi, svinger vi av fra E39
Etter et stykke kommer vi til skilt som viser vei opp til Sætra. Her svinger vi av.
Vi parkerer ved veien på Sætra, like nedenfor skytterhuset og lysløypa. God plass til mange biler her.
Det er tydelig skiltet hvor vi skal gå herfra. (antall km tar vi med en klype salt. Vår GPS viste 8,5 km, og vi forholder oss til dette. Ofte er turer merket ut fra målinger på kart, og får ikke med seg alle kriker og kroker på turen)
Det går oppover helt fra starten, og det fortsetter det med stort sett hele tiden til vi er oppe på den toppen vi ser foran oss, Gauksåmknuten.
Her er vi ved skytebanen. Ikke så lett å se at det er en skytebane herfra da, men det er visstnok det. Her holder vi oss til høyre.
Vi går ca 100 meter oppover, like forbi trærne på venstre siden. Her svinger vi rett tilbake mot venstre…
… og noen meter ned hit. Her skal vi opp til høyre gjennom skogen.
Denne stien følger vi opp til vi er på veien igjen.
Et stykke oppover er det tydelige skilter som viser vei.
Det går oppover og oppover gjennom skogen, og høydemetrene spises raskt.
Så er det en ny snarvei gjennom skogen. Det går an å følge veien rundt hvis man vil.
Vi nærmer oss slutten på skogsveien, og kommer opp i mer åpent terreng.
Disse skiltene her sier ingenting om Kjedleknuten. Men vi følger skiltingen mot Sandstøl.
Rett her borte skal vi over på sti. Vi skal opp på den lille toppen der fremme før turen går videre.
Det er tydelig at høsten nærmer seg.
Flott utsikt ned mot Sætra.
Vi fortsetter mot Åsefjell, som er neste topp på turen.
Stien er veldig godt merket, og det er den gjennom hele turen.
Her ved foten av Åsefjell er det igjen skiltet mot Kjedleknuten. Herfra kan man om ønskelig fortsette på blåmerket løype mot Sandstøl. Det er en litt lenger tur, som ikke går innom noen fjelltopper. Vi svinger til venstre og følger de røde merkene oppover.
Denne løypa er nok ganske nymerket. De røde flekkene så ganske nymalte ut.
Liten pust i bakken.
Vi fortsetter mot Kjedleknuten, som vi ser kneiser der fremme.
Vi skal følge ytterkanten av fjellet oppover. Her kan det nok være litt luftig hvis man har høydeskrekk. Det er ganske bratt ned herfra.
Men som du ser her, kan man antagelig gå på skrått oppover til høyre på fjellet, og gå opp fra andre siden, som ikke ser like bratt ut. (Uten at vi kan si det HELT sikkert, siden vi ikke har gått der)
Først må vi ned en bratt skrent.
Nydelig lite tjern med masse vannliljeblader mellom de to toppene. Det er nok et vakkert skue tidligere på sommeren når de blomstrer.
Vi ser rett ned på Sætra og over til Hestheia fra skaret.
Så skal vi opp på Kjedleknuten.
Det er ganske bratt og luftig et par plasser oppover.
Som sagt…
Her er det greit å holde tunga beint i munnen.
Når vi kommer opp står det en liten varde og ønsker oss velkommen opp.
Herfra ser vi milevis rundt oss!
Varden er ikke toppunktet, det er denne steinen. Her er det postkasse, og forhåpentligvis en bok å skrive seg inn i for den som vil.
Rett til høyre for den øverste av de to steinene, skimter vi Krokvassheia, hvor vi nylig gikk, og Rogleheia, som vi gikk rundt.
Vi fortsetter bortover mot høyre i bildet. Herfra skal vi ned i Rauneskar før vi går opp på Resefjellan.
Vi kan ikke annet enn å nyte den flotte utsikten.
Enn så lenge er utsikten flott, men i bakgrunnen her lurer vindmøller på nesten alle kanter. (Zoomer du inn på bildet, ser du dem sikkert)
Nedover mot Rauneskaret.
Ned, og opp igjen på den andre siden.
Her går vi opp til Resefjellan.
Og så var vi oppe på turens siste topp.
Vi skal følge nesten ute ved kanten av fjellet et stykke.
De har lagt løypa over en bitteliten rygg.
Så bærer det nedover i skogen igjen. Stedvis er det ganske bratt, men det er masse trær å støtte seg på nedover.
Her kommer vi til nytt stiskille. Herfra går vi til venstre mot Sætra, mens mot høyre kan vi velge å forlenge turen med en runde rundt Sandstølvatnet.
Lykkelig uvitende om at han nettopp nesten tråkket på en huggorm. (Som jeg klokelig holdt god avstand til der den forsvant gjennom lyngen)
Nedover hele denne dalen skal vi gå, og littegranne til.
Fremdeles godt merket, men nå er merkingen blå.
Et stykke nedover passerer vi denne steinformasjonen.Det er mulig at det er dette de kaller Sirihola.
Vi nærmer oss Langelandstjørna. Her skal vi over ei myr. Den er kloppet på de våteste stedene, men det er nok ganske gjørmete over myra når det er mye regnvær. Det er veldig opptråkka av storfe her.
Så er vi over myra. Her velger vi å gå mot venstre og følge veien videre. Går man mot høyre herfra følges en sti langs høyre side av vatnet.
Fin grusvei her. Den er ikke så gammel, den var der ikke i 2015 hvertfall, da en kjenning av oss gikk der.
Her kommer stien som går på andre siden av vatnet inn på veien.
Så kommer vi ned til sivilisasjonen.
Og herfra går siste biten av turen på asfalt.


Her er film fra turen

Løypa vi gikk. Grønn strek går på vei. De første ca 1,5 km går også delvis på vei, men det er skogsvei, og ikke kjørevei.
Terrengkart.
Utsnitt av turområde.
Parkering.

 

 

 

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Følg E39 nesten til Moi. Ved skilt mot Bjørnestad og Hovsherad svinger du av til venstre. Følg denne veien til du kommer til skilt mot Sætra. Her svinger du av til høyre og følger veien helt til du kommer til et stort skiltstativ oppe på Sætra. Her parkerer du.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.