Jettegrytene i Rullestad rundtur (369 moh)


Lengde: 5,5 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Skiltet og rødmerket opp, umerket ned
Laveste/høyeste punkt: 112/369 moh
Kommune: Etne, Vestland (Hordaland)
GPX-fil: Nei


På denne turen får man oppleve mye på ganske kort avstand! Vi parkerer ved det gamle sagbruket på Kleivane i Rullestad. Det ligger like nedenfor åpningen til Rullestadtunnellen. Herfra starter vi med noen få hundre meter på asfalt, til vi er forbi husene, og i svingen lenger oppe står det ei grind med skilt mot Simlebu. Vi går gjennom denne, og ned til den gamle postvegen som følger elva. Alternativt kan man gå et lite stykke tilbake fra parkeringen og gå inn på gamle postvegen fra busstoppet ved det røde fjøset. Det står skilt med Postvegen her.

Vi følger Postvegen over Persbru og oppover Rullestadjuvet langs stupbratte fjellsider, og det er flott å gå her. Ved Juvbru kommer vi tilbake på asfaltvei igjen, som vi følger til vi kommer til svingen lenger oppe (Bordal). Her oppe er det tilrettelagt parkering for de som vil ha en kortere tur bare langs fossene og opp til jettegrytene. Det finnes enda en parkering lenger oppe på Skrumme for de som vil korte ned turen enda mer og ønsker mindre stigning.

Vi går over Bordalsbrua og følger den gamle postvegen og elva videre opp til Skrommsbøen, hvor vi skal ta av fra postveien og bratt opp til venstre. Herfra er det betraktelig mer krevende å gå, selv om det ikke er langt. Skiltene sier 800 meter til jettegrytene. Og turen videre går opp langs bratte svaberg og stier. Det er nok ikke enkelt å gå her når det er vått vil vi tro.

Etter å ha kommet oss til topps, innser vi fort at dette ikke var toppen likevel. Vi må ned til Fulltjødna, og opp, og ned i enda et lite dalsøkk, og opp igjen før vi er fremme. (Dette lille dalsøkket er der vi går ut av løypa på vei ned, for å gå rundturen) Det er ikke lange kneikene, men de er bratte.

Vi er ganske alene her oppe, så vi velger å gå ned til Jettegrytene med en gang, slik at vi kan få brukt dronen til å filme litt før det kommer flere folk. Og herfra er det virkelig bratt ned. Det står et skilt som viser at det er 0,1 km til grytene, og det er de bratteste 100 metrene vi noensinne har gått. Her er det heldigvis satt inn jernsteg i fjellet, og stålvaier til å holde seg i. Har du høydeskrekk kan nok dette være litt vel utfordrende.

Det er mange jettegryter her nede, vi gikk bare til de 3-4 øverste og syns det var mer enn nok. Men det går jernsteg både den ene og andre veien videre herfra for de som ønsker å utforske mer. Vær obs på at endel av grytene er fyllt med vann, så det er ikke alle det er lurt å gå inn i.  Vi vil også advare mot å gå ned her når det er vått. Fjellet kan være veldig sleipt på våte dager, og så bratt som det er her, er det lett å miste fotfestet, og det er langt ned!

Jettegrytene ble formet under siste istid. Det er runde groper i fjellet som ble laget da isen smeltet. Vannet stupte ned mot berget, og førte med seg is, sand og stein som formet gryter eller potter der fjellet var mykest. Disse jettegrytene er blant de største i Nord-Europa.

Vel oppe igjen går vi forbi varden på Jettegrytnuten og finner oss en fin plass med utsikt hvor vi setter oss ned og spiser nista. Det har kommet flere folk, og vi ønsker ikke å være i veien. Etter maten går vi tilbake til det første lille dalsøkket vi kommer til, og går ut av stien her. Vi følger dalsøkket nedover, på umerket, men ganske tydelig sti. Det går bratt nedover, vi skal ca 250-300 meter ned på veldig kort avstand. Men så lenge du tar det litt forsiktig nedover så går dette helt fint. Vel nede av denne stien, er vi plutselig rett ved åpningen til Rullestadtunnellen, og herfra kommer vi inn på grusvei som vi følger videre ned til parkeringen.

Turen i seg selv er egentlig en forholdsvis kort og enkel tur, men pga noe klyving, bratte og svært luftige/eksponerte partier, samt deler av turen på umerket sti, setter vi dette som en krevende tur.

Vi fikk noen flotte dronebilder fra juvet og  jettegrytene, så ta gjerne en kikk på filmen nederst i innlegget!

Denne turen gikk vi 20. april 2019

01
Vi parkerer ved det gamle sagbruket på Kleivane, like ved brua over Kvernhuselva.

02a
Etter å ha fulgt veien noen hundre meter oppover kommer vi til denne grinda, med skilt mot Simlebu. Her går vi ut av veien og følger stien ned til Gamle Postvegen.

03a
Vi går over elva på Persbru.

05
Så følger vi veien oppover. Det er fint å gå her.

06
2-3 plasser oppover er det satt ut benker å hvile seg på.

06a
Det går bratt opp og ned på begge sider, men det er fin sti å følge oppover langs elva.

08a
Like før vi kommer opp til Juvbru, er det rast ut et stykke av stien. Det går likevel fint å komme seg forbi her, og det er hengt opp stålvaier å holde seg i.

09
På de bratteste partiene er det også laget gangbru å gå på.

10
Rett før brua er det rast ut store steinblokker. De har nok ligget her en stund ser det ut til.

11
Her er det også hengt opp stålvaier og laget trebru å gå på før vi kommer opp på asfaltveien ved Juvbru.

12
Fra Juvbru følger vi asfaltveien opp til svingen lenger oppe.

13
Ved svingen skal vi ut av veien og følge den gamle postveien enda et stykke på andre siden av elva. Bak oss, på andre side av veien er det parkeringsplass, for de som ønsker å starte turen her.

15
Vi krysser elva på Bordalsbrua, som går over et lite fossefall i juvet.

15a
Deretter fortsetter vi oppover på fin sti. Det stiger slakt i terrenget her.

16
Stien fortsetter å følge elva oppover mot flere fosser.

18
Stedvis har de lagt et godt stykke arbeid i denne gamle veien.

19
Oppe ved Skrommsbøen står det nok en benk, med utsikt til Skrommsfossen.

20
Like ovenfor benken skal vi ut av postvegen. Den fortsetter videre langs elva, mens vi skal opp til venstre her. Herfra er det ca 800 meter til toppen.

20a
Det stiger bratt i terrenget her, på sti og blankskurte svaberg.

22
Tydelig sti oppover.

23
Straks oppe på første toppen.

24
På toppen er det tydelig skiltet hvor vi skal videre.

25
Vi skal over svabergene og ned i et dalsøkk ved Fulltjødna som ligger der nede, før vi skal over neste lille topp.

26
Det kan være glatt på svabergene når det er vått, så pass på hvor du setter beina.

27
Her er første dalsøkk, vi skal opp og over den lille toppen der fremme, og videre til toppen som skimtes bak de øverste trærne.

28a
Fremdeles tydelig, men bratt sti.

29
Siste biten opp til toppen går på svaberg.

30
Og så er vi oppe. Det er god utsikt ned til Rullestad. Skiltet til høyre i bildet forteller at det er 0,1 km ned til Jettegrytene.

31
Stien ned til grytene starter greit.

32
Men det blir fort brattere.

33a
Og enda brattere.

33c
Det er satt inn jernsteg, og vaier til å holde seg i.

33d
Og det trengs, for det er virkelig bratt her.

33e
Her er vi fremme ved de øverste grytene. Ved den første gryta man kommer ned til er det hengt opp vaier og satt opp sånne grep som klatrere bruker i klatrevegger, for å komme opp til disse. Man må balansere langs den første for å komme seg bort til den neste. Det er flere meter ned i disse grytene, så pass på! Det ser kanskje ikke så bratt ut, sett ovenfra, men det er kjempebratt, og smalt å gå her. Disse grytene er også fulle av rustvann i bunnen.

33h
Godt å ha noe å holde seg i på disse glattskurte bergene når man skal opp og ned her.

33i
Det er mange jettegryter rundt om i fjellet her, og det er satt opp jernsteg og vaier til mange, om ikke alle av dem. De er veldig store, vi har markert med en rød ring hvor vi står på dette bildet. Vi er som små maur midt inne i ringen, noe som indikerer hvor store disse jettegrytene egentlig er.

33j
Her ser du noen av grytene på litt nærmere hold. og du kan skimte oss ved den gryta midt i bildet.

36
Disse grepene er rett ved den første gryta man kommer ned til, og lett tilgjengelige. Men vær forsiktig når du ferdes her nede. Det er langt ned om du skulle falle!

37
Veien opp går samme vei som vi kom ned. Ca 100 meter til toppen, og bortimot like mange høydemeter.

38
Utsikten fra Jernstegene er flott!

39
Så er vi oppe ved varden.

39b
Vi finner oss en flott plass ved andre enden av toppen.

39c
Det smaker alltid godt med niste og kaffe når man har nådd en topp! Og med så flott utsikt smaker det ekstra godt.

40
På vei ned følger vi det første lille dalsøkket vi kommer til, nedover til venstre.

41
Vi har ikke gått mange meter før det begynner å bli bratt.

41b
Det går bratt nedover nesten hele veien ned, og vi må også forsere en liten steinur.

42
Men her og der er det litt mindre bratt.

43
Noen steder går stien på tvers av de bratteste partiene.

43a
Men stort sett går det nedover.

45
Vel nede er vi rett ved åpningen av Rullestadtunnellen.

47
Og her kommer vi over på grusvei.

48
Vi følger grusveien de siste 5-600 metrene ned til bilen.

Film med flotte droneinnslag fra turen:

kart1
Ruta vi gikk. Grønn strek er på vei, blå er på sti. Lilla strek er første del av den gamle postvegen, og alternativ start på ruta til der vi gikk. 1: Jettegrytene, 2: Varden på Jettegrytnuten.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme seg hit:

Fra Stavanger: Ferge fra Mortavika til Arsvågen. Følg E-39 og videre E-134 forbi Etne til du kommer til Rullestad. Ved Rullestad Camping tar du av inn på gamleveien som går over Rullestadjuvet. (skiltet) Følg den gamle veien oppover langs den nye veien, til du kommer til brua over Kvernhuselva (Veien svinger skarpt til høyre rett over brua). Her står det et gammelt forfallent sagbruk på venstre side rett før brua. Du kan parkere ved sagbruket, men pass på så du ikke sperrer adgangen opp til saga.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.