Homsknuten (611 moh)


Lengde: 7,8 km rundtur
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Skiltet og rødmerket. (Siste del kunne trengt en oppfrisking av merking)
Laveste/høyeste punkt: 275/611 moh
Kommune: Strand
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Her har vi en fin tur som kan gåes frem og tilbake samme vei, eller gjøre en rundtur av det, slik vi valgte. Mulig vi kunne funnet en lettere vei ned fra fjellet, det så ikke ut som stien var særlig mye brukt, merkingen ned Homskaret var også så som så, og vi skjønner hvorfor. Den veien var ganske heftig, gjennom ei bratt ur med endel løse steiner og mye kratt. Men det ER merket løype nedover der. Den er merket som krevende, altså rød merking. Bare at en del av merkene er så slitt at de nesten er borte. Vi klarte imidlertid å se hvor løypa gikk ut fra sti og terreng. Så det er likevel mulig å gå der, om man holder tunga beint i munnen og følger godt med etter merking.

Dette er ikke ment for å skremme folk fra å gå ned der vi gikk ned, for all del, det er en utrolig flott tur som veldig mange vil ha stor glede av å gå. Vi vil bare at folk vet på forhånd hva de går til om de velger å gå ned Homskaret.

Generelt er de veldig flinke med skilting av turer i Strand. Men akkurat her synes vi de har bommet litt, og enkelte av skiltingene gjorde oss en smule forvirret, da den var litt mangelfull i noen av stikryssene.

Beskrivelsen av turen tar vi under bildene, slik at innlegget ikke blir så langt. Anbefaler å se filmen nederst i innlegget for et bedre inntrykk av hvordan turen er å gå. Med flotte utsiktsbilder fra drone.

Denne turen gikk vi den 25. november 2018.

01
Ca 3,5 km fra Jørpeland sentrum får vi øye på denne masta på høyre side av veien. Her svinger vi av veien og parkerer ved masta.

02
Det er god plass å parkere her.

03
Vi går veien fra parkeringen og nedover mot demningen.

04
Her er demningen ved Storåsfossen, vi fortsetter litt lenger ned derfra.

05
Så kommer vi til skiltingen. Her er det mange turer å velge i. Vi skal mot Homsknuten.

06
Først må vi over elva.

07
Det er lagt ut klopping på stien.

08
Vi kommer fort til ny skilting. Her velger vi å gå mot Timmervatnet og Husafjellet. Retningen til Homsknuten her er feil i forhold til den planlagte ruta vår. Og vi vet at det går løype dit begge veier. Det burde vært opplyst om på skiltene.

09
Litt lenger borte kommer vi til nok et stiskille. Vi går mot venstre, mot Timmervatnet. Her er det heller ingen merking mot Homsknuten. Vi gikk etter det vi hadde sett på kartet.

10
Stien er til tider veldig steinete.

10a
Og det er mye røtter over bakken.

11
Ved neste stiskille går det bratt opp mot venstre, mot Timmervatnet og Homsknuten (som plutselig er skiltet igjen.). Lurt å holde seg på siden av stien her.

11a
Homsknuten er godt synlig når vi går oppover.

12
Nesten øverst i bakken kommer vi til nok et stiskille. Vi fortsetter opp bakken. Men det er her vi kommer inn på stien igjen når vi har gått rundturen.

13
Vel oppe av bakkene fortsetter vi å følge skilting mot Homsknuten og Tintusvatnet.

14
Det går ganske bratt oppover enda.

15
Mye stein før vi kommer opp på toppen av bakken.

16
Endelig oppe. Vi holder oss fortsatt mot Homsknuten. Her var det endel is, så lurt å følge med hvor vi setter beina. Vi tenker oss først en tur bort til Tintusvatnet.

17
Ganske idyllisk her, men det ligger i skyggen og er ganske kaldt, så vi går tilbake til stien og fortsetter opp mot Homsknuten.

18
Etter et stykke kommer vi til disse skiltene, og syns Kjellfjell var et morsomt navn. Det er ikke lange biten opp dit, så vi tar en avstikker opp til toppen der også før vi fortsetter.

19Det er forholdsvis lettgått oppover til Kjellfjell.

20
For en utsikt! Vi er glad vi valgte å gå opp her. Og enda bedre skal det bli  på neste topp!

21
Vel nede av Kjellfjell fortsetter vi mot Homsknuten som ligger rett bortenfor. Vi skal opp i skaret der fremme og til venstre opp på fjellet.

22
Det er mye stein her, og litt tungt i starten av bakken.

23
Men så blir det litt lettere å gå lenger oppe, selv om det stiger litt bratt oppover.

24
Og så er vi oppe ved varden! Det er faktisk hele 3 varder her oppe!

25
Fantastisk utsikt over Ryfylkebassenget! Herfra ser vi nesten ned til bilen også. Den står rett bak knausen til høyre i bildet.

26
Etter en god rast går vi ned av fjellet igjen og fortsetter mot Homstjørna. Først må vi over ei myr. Den er heldigvis frosset, og lett å gå over nå i kulden.

27Ved Homstjørna følger vi kanten bort til Homskaret, som vi skal følge helt ned til stien vi kom opp i starten av turen.

28
Stein og kratt er det som gjelder nedover skaret. Det er mye av begge deler.

29
Mye løs stein gjør at vi må følge ekstra godt med på hvor vi plasserer beina.

30
Stien slynger seg i sikksakk nedover svaberg mellom partiene med løs stein.

31
Lenger nede kommer vi inn i mer «urskog, hvor veltede trær og kratt har tatt overhånd. Vi må finne litt alternative ruter, utenom stien.

32
Men til slutt finner vi en fin sti som vi kan følge til vi er tilbake på løypa vi kom fra.

33
Og så er ringen sluttet, og vi følger samme løype tilbake til bilen.

Film med droneopptak fra turen

kart1
Løypa vi gikk. 1: Tintusvatnet, 2: Kjellfjell, 3: Homsknuten

homsknuten

kart2
Utsnitt av turområdet:

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Jørpeland. I rundkjøring ovenfor sentrum står det skiltet til venstre mot Furuneset. Ta av her og følg veien ca 3,5 km til du ser masta på første bildet i innlegget, på høyre side.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.