Reinsrumpa (693 moh) rundtur


Lengde: 12,5 km
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Umerket. Tydelig sti opp, ingen sti halve turen ned.
Laveste/høyeste punkt: 350/693 moh
Kommune: Hjelmeland, Rogaland
GPX-fil: Nei


Turen til Reinsrumpa er en flott tur på god og tydelig sti. Selv om den er umerket, er stien tydelig helt opp. Der det går over fra sti til svaberg på vei opp, er det nødlet frem til der vi tar av fra stien som går videre mot Trollgarden/Kvivatnet. Bare siste biten ned til Reinsrompa er helt uten noen form for holdepunkter, men her er det såpass åpent terreng at vi ser fort hvor vi må gå for å komme til målet.

Vi parkerer på Fundingsland, på den store parkeringen rett før ferista. Her er det skilting og turtavle. Disse skiltene er de eneste vi ser på turen, så de er vel mer til informasjon om at her starter tur til de forskjellige målene. Reinsrumpa er ikke et av de turmålene som er skiltet.

Herfra starter turen med 600 meter på asfaltvei inn til innerste hus på veien. Like før huset går det en grusvei inn til høyre, med en tømmerstokk tvers over veien. Her skal vi inn, og vi følger denne veien ca 5-600 meter, til vi er nesten helt på toppen av en utrolig bratt bakke. Like før toppen går det en svakt synlig sti rett opp til høyre og over en liten bit utmark før man kommer til en gjerdeklyver. Fra gjerdeklyveren kommer vi over på tydelig sti, og herfra er det lett å finne frem.

Vi følger stien et stykke, og skal over ei lita myr, og litt videre før vi krysser en elv. Den er lett å krysse, da det er masse steiner å trø på. Videre følger vi stien bortover forbi et tjern, og litt til, til vi er kommet et lite stykke langs Kaldavatnet. Fra gjerdeklyveren og bort til en gammel steingard vi skal gjennom ved Kaldavatnet, er det røde T-merker. Etter å ha kommet til steingarden er det ikke flere røde T’er, da de nå går rett opp til høyre, mot Trollgarden. Vi følger stien rett frem langs hele Kaldavatnet i stedet. Ved enden av vatnet ligger det en liten rød hytte. Vi kommer gjennom nok en steingard like før hytta, og følger stien videre rett forbi hytta og oppover i dalen bak.

Stien er fremdeles tydelig og fin, så her er det bare å kjøre på. Vi følger den i jevnt stigende terreng oppover, og etter å ha passert ei myr et stykke oppe i dalen, kommer vi til det som antakelig er det bratteste partiet på turen opp, et smalt skar. Det er likevel ikke vanskelig å gå opp her, så vi kommer opp til toppen av dette skaret ganske fort.

Vel oppe går vi litt ut av stien og nyter utsikten bakover. Her oppe er det flott! Vi fortsetter på stien som går på venstre side av tørna foran oss, , deretter følger vi stien bort til andre enden av tørna. Der er det en bekk som vi skal over, og rett opp på andre siden. Når vi kommer opp her, er vi plutselig oppe på en stor flate. Herfra er det nødlinger som gjelder. Det er forholdsvis store nødlinger, så de er lette å få øye på. De tar oss oppover fjellet , til vi er forbi en stor kløft på venstre side.

Vi ser tydelig hvor vi skal på venstre side. Varden på Reinsrumpa står helt ute på kanten, et stykke nedenfor toppen. Her må du bare finne din egen vei utover, det er ikke noen sti eller nødling som viser vei. Men i så åpent terreng byr ikke det på noen problemer.

Etter å ha rastet og tatt bilder, fortsetter vi rundturen. Vi går opp på høyeste punkt på fjellet, og følger kanten/ryggen nedover mot Kaldavatnet. Det er ikke noe som viser hvor vi skal gå her. Men vi laget oss bare en tenkt rett linje over toppene nedover mot Kaldavatnet, og fulgte den så godt det gikk. Den siste lille toppen på vei ned gikk vi rundt på høyre side, ellers gikk vi over de toppene som dukket opp nedover. Når vi rundet den nederste toppen før Kaldavatnet, kom vi inn på en sti, som vi fulgte langs vatnet og videre tilbake på stien vi startet på. Ønsker du å holde deg til sti, velger du samme vei tilbake, men vi anbefaler rundturen om du har litt peiling på å lese terreng og kart.

Ta en kikk på videoen med flotte droneinnslag nederst i innlegget for et bedre inntrykk av turen. Nå er det også kilometerteller nederst i høyre hjørne som viser hvor langt vi er i løypa til enhver tid i filmen.

Denne turen gikk vi 18 april 2019.

01
Det er en stor og flott parkeringsplass på Fundingsland like før broa.

DSC02017
Turen starter med 600 meter på asfalt videre innover fra parkeringsplassen. Vi skal inn til enden av veien før vi skal over på grusvei inn til høyre like før huset i enden av veien.

04
Det er fin vei å gå på.

DSC02021
Denne bakken skal vi gå til vi er noen meter før grinda øverst.  Det ser ikke så tungt ut, men denne bakken er etter vår mening den tyngste på hele turen. Kanskje fordi det er ganske løs sand og stein som underlag i bakken.

05
Snart oppe av bakken.

DSC02023
Her går vi ut av veien og over på sti. Det er en sammenrast gammel høyløe eller noe rett i starten av stien.

07
Her er turens eneste gjerdeklyver, og herfra er det lett å følge stien.

08
Fin sti med T-merking i starten

09
Vi skal forbi ei myr.

DSC02031
Et lite stykke etter myra kommer vi til elva som vi må over. Masse steiner gjør at det er lett å krysse uten å bli våt på beina.

11
Så følger vi stien videre til Kaldavatnet.

12
Når vi er kommet gjennom denne gamle steingarden er det slutt på T-merking. Vi skal rett frem og ikke følge T-merkingen oppover til høyre.

13
Stien tar oss langs vatnet gjennom skogsterreng. Den er tydelig hele veien.

14
Siste stykke langs vatnet går gjennom granskog.

15
I enden av granskogen skal vi gjennom nok en steingard.

16
Terrenget er mer åpent etter at vi er kommet gjennom  steingarden.

17
Etter at hytta er passert skal vi over ei myr, før stien fortsetter oppover dalen.

DSC02046
Det er fint å gå oppover her, vi er aldri i tvil om hvor vi skal gå.

DSC02053
Nærmer oss toppen av den smale dalen vi følger oppover.

19Stien følger fjellsiden oppover.

20
Etter å ha krysset nok ei myr, i toppen av dalen vi kom opp, skal vi opp gjennom dette skaret.

21
På toppen av skaret åpner det seg opp i et flott landskap.

DSC02065
Der nede ligger Torsstølstjørnane, foreløpig islagte.

23
Stien tar oss langs venstre side av tjørna.

24
Vi krysser bekken mellom de to Torsstølstjørnane, og går opp på andre siden.

25
Her kommer vi opp på et platå. Vi skal til venstre her, og så mot høyre igjen etter et lite stykke.

26
Her skal vi opp. Nødlingene viser vei.

DSC02070
Det er lett å gå oppover.

27Vi følger nødlingene oppover til vi er nesten helt på toppen. (Passerer en stor kløft på venstre side som vi må forbi før vi kan svinge av fra den nødlede løypa.

28
Slik ser det ut der hvor vi velger å svinge av fra løypa. Rett til venstre her.

29
Terrenget er åpent og fint. Det vises ikke på bildet her, men litt til venstre for bildet står en høy og slank varde som er lett synlig, den står ute på kanten av Reinsrumpa, rett over Jøsenfjorden.

35
Vi må ned i en liten dal mellom fjellet vi kom fra, og opp på andre siden. Det er ikke mange metrene det er snakk om.

32
Så er vi over på Reinsrumpa. Det er flatt og fint her.

33
Vi går bort til varden som står ytterst på kanten.

DSC02077
Flott utsikt ned til Jøsenfjorden. Førre helt innerst der. Selve rumpa på reinen ligger visstnok like nedenfor enden av dette platået, uten at vi fikk med oss det da vi var der.

36
Utsikten utover fjorden er heller ikke å forakte.

DSC02084
Vi ser over på Skogjuvet på andre siden av fjorden.

DSC02086
Vi fant oss en fin plass med utsikt, hvor vi rastet før turen gikk videre.

36c
Flott terreng i heiene i Hjelmeland!

36d
Vi fant ei lita nibbe nedenfor varden, men dette er antakeligvis ikke den nibba som er den EGENTLIGE rumpa på dette fjellet. Det gjør ikke noe for oss, utsikten var formidabel her også!

37
Turen fortsetter opp til toppen av fjellet.

DSC02092
Det er et lite tjørn på vei opp. Plaskedam på sommerstid kanskje?

DSC02101
Fra toppen ser vi flere topper nedover langs kanten av fjellet, og vi lager oss en tenkt linje nedover disse toppene, slik at vi har noe å forholde oss til. Det er greit å ha noen holdepunkter.  Vi ser Kaldavatnet der nede, og vi skal etter planen ende opp langs høyre side av vatnet.

39
Siden det ikke er noen sti eller andre merkinger nedover, går vi bare der det ser lettest ut å gå.

DSC02104
Det er litt bratt her og der, men ikke verre enn at det går greit. Vi følger etter elgen noen steder på vei ned. Der elgen kan gå klarer vel vi også å gå, er tanken.

40
Stedvis dukker det opp noen korte partier med noe som ligner sti, og da følger vi det den lille biten det er synlig.

41
Her følger vi et elgtråkk nedover.

DSC02107
Vi nærmer oss, nå er vi snart nede i Bogadalen.

42Vi er endelig nede i dalen, og følger den nedover mot vatnet.

43
Det er lett å følge terrenget nedover. Selv om det ikke er noen sti her.

44
Og ikke lenge etter kommer vi inn på tydelig sti. Vi følger denne, og den er tydelig hele veien langs Kaldavatnet, hvor vi passerer Jonsstølen, og en liten hytte langs vatnet.

46
Så er vi tilbake på kjente trakter igjen. Like der nede krysset vi elven på vei opp.

Film med flotte droneinnslag fra turen:

kart1
Ruta vi gikk. Grønn strek er asfaltvei og grusvei. 1: Varden på Reinsrumpa.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre til Tau. Fra Tau følger man veien til Hjelmeland. I Hjelmeland kjører man gjennom sentrum og følger skilting til høyre  mot Vormedal. Etter en ganske lang stund på denne veien kommer man til skilting mot høyre til Fundingland. Ta av her og følg veien nesten helt til endes, og parker på parkeringsplassen på høyre side ved broen over elva.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.