Brunesfjellet (421 moh) med rundtur via Brunes


Lengde: 10,1 km
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket og skiltet
Laveste/høyeste punkt: 140/421 moh
Kommune: Bjerkreim, Rogaland


I Bjerkreim kommune er det mange fine plasser å gå, og vi har denne gangen tatt turen til Berland like utenfor Vikeså, for å gå rundt og over Brunesfjellet, med en liten avstikker ned til de gamle tuftene etter husmannsplassen Brunes, som ligger ned mot Ørsdalsvatnet. Husmannsplassen var bebodd fra 1857-1892, Etter at den ble fraflyttet er bygningene forsvunnet, men tuftene står igjen. Litt lenger ned mot vannet ligger det også ei nyere koie, men vi gikk ikke ned til den.

Turen starter veldig lett på grusvei langs Mjåvatnet til vi kommer til andre enden av vatnet. Når veien svinger kraftig opp mot venstre, går det ei rødmerket løype ut til høyre rett før svingen. Denne følger vi videre på sti i  mer eller mindre kupert terreng. Enkelte steder kan det være litt vanskelig å få øye på merkingen, som varierer mellom påler med rød topp, maling på trær, og røde plankebiter som henger i trærne. Men se godt etter, så finner du frem. Stien er stedvis såpass bratt at man må klyve på berget. Og det går ganske bratt ned mot Ørsdalsvatnet. Men den er grei å følge, selv om den er litt overgrodd her og der.

Langs Ørsdalsvatnet kommer stien flere ganger ut av skogen og ut på nydelige utkikksplasser hvor det er fint å sette seg ned og nyte utsikten. Vi ser over til Lauperak, og får også med oss båten «Ørsdølen», som har enkelte turer langs hele Ørsdalsvatnet om sommeren.

Når vi har kommet såpass langt at stien begynner å gå oppover en dal mot venstre, tok vi en liten avstikker mot høyre ned til Brunes og tuftene der. Det er bare knappe 200 meter dit, så det er ingen lang avstikker. Deretter fortsatte vi oppover dalen, og her går det ganske bratt oppover. Nesten øverst oppe i dalen gikk vi ut av stien, til venstre opp til toppen av Brunesfjellet. Her går det ingen sti eller merking oppover, så man må bare finne veien opp selv, der det ser best ut.  Ønsker man ikke å gå til toppen, er det bare å følge stien videre. Det var noe bratt og ulendt oppover, men storslått utsikt da vi kom til toppen! Vi valgte å gå videre til neste «topp» og skrå ned mot stien igjen i stedet for å følge samme vei ned.

Nede på stien igjen følger vi den videre over litt myrlendt terreng, og går forbi ei flott koie, før stien tar oss nedover mot samme løypa som vi gikk da vi var på Stolfjellet.

Vi følger denne løypa ned til Vålandstjørna, men elva der er såpass stri og stor at vi velger å gå rundt tjørna i stedet for å krysse elva. Vel rundt tjørna kommer vi til stikryss hvor vi hadde kommet opp om vi hadde krysset elva. Vi følger merkingen ned mot Fossvatnet, og følger dette helt nede i vannkanten til vi er kommet til hyttene i andre enden av vatnet. Herfra følger vi veien til vi er kommet gjennom gården Berland, og er tilbake ved bilen.

Denne turen gikk vi 19. august 2018.

01
Vi parkerte på Berland. her er det plass til å parkere langs veien, og på grusplassen du ser rett frem, ved turtavla som står der oppe.

02
Vi starter turen på grusveien rett frem, og følger den langs hele Mjåvatnet.

03
Det er endel dyr på beite, så bruk gjerdeklyvere eller lukk evt grinder du går gjennom.

04
Veien er lett å gå langs Mjåvatnet.

05
I starten av svingen her fremme går det rødmerket løype ut til høyre, her skal vi gå av veien.

06
Stien er lett å følge.

07
Det er noe kupert, og store deler av turen går i skog.

08
Stedvis er stien ganske eksponert, og det er bratt ned. Så pass på hvor du setter føttene.

09
«Ørsdølen» var ute på søndagstur da vi var her.

10
Vi måtte klyve enkelte steder.

11
Flere steder åpenbarte det seg flotte utkikksplasser!

12
Vi følger stien et par hundre meter over vannet. Det er ganske bratt her. Vi har vurdert turen til middels, men enkelte steder kan nok noen oppleve den som litt krevende.

13
Men etterhvert kommer vi over i mer lettgått terreng.

14
Her er vi kommet til der den umerkede stien går ned til tuftene etter husmannsplassen Brunes.

15
Det er lett å gå ned til tuftene, og ikke lange avstikkeren.

16
Etter snaue 200 meter er vi der.

17
Det er rester etter flere bygninger her.

18
Tilbake på stien igjen kommer vi til skilting mot Våland, og vi følger skiltene.

19
Vi skal en god del høydemeter opp, og det går litt trått i bakkene.

20
Nå har vi gått ut av stien for å få med oss toppen av Brunesfjellet. Utsikten er ikke til å klage på. Her ser vi over til Lauperak.

21
En pust i bakken gjør godt.

22
Der er toppen.

23
Siste innspurt før toppen.

24
Og så er vi oppe. Nå var det godt å sette seg ned med niste og kaffe. Vi ser over til Lauperak, og Store Skykula til venstre der fremme.

25
Etter maten følger vi terrenget over til neste topp, som er det høyeste punktet her oppe, 421 moh.

26
I stedet for å følge samme vei ned til stien, skrår vi nedover langs fjellsiden, og treffer stien igjen lenger oppe i skaret, rett nedenfor Hesthammaren.

27
Vi passerer litt myrer  her og der, vanntett fottøy er absolutt å foretrekke.

28
Når vi begynner å bevege oss nedover, kommer vi til denne flotte koia.

29
Etter å ha krysset bekken på brua kommer vi over på litt tørrere sti.

30
Her er det lettere å gå enn oppover dalen vi kom fra.

31
Vi nærmer oss stien vi fulgte da vi gikk til Stolfjellet, og her kommer vi til et stiskille hvor pila viser oss vei til høyre.

32
Og så er vi nede ved stiskillet. Her kan man også gå til Dyrskog, en nedlagt fjellgård ved Ørsdalsvatnet.

33
Nok en elv krysses. Her er det så mye stein at det er en smal sak å komme seg over.

34Nede ved Vålandstjørna bestemmer vi oss for å gå rundt, da den rødmerka løypa mot Berland krysser en elv som var både stor og stri denne dagen.

35I enden av tjørna kommer vi til et stiskille som tar oss videre rundt tjørna mot Berland.

36
Her er det fin sti. Og flere tufter.

37
Vi følger vannkanten langs Fossvatnet.

38
Vi må gjennom ei steinur, men det er greit å gå her for det.

39
Her er vi kommet til enden av Fossvatnet, og skal følge veien opp til høyre her fremme.

40
Det er flott vei å gå på, og den går parallellt med veien vi fulgte lenger nede da vi startet turen, langs Mjåvatnet.

41
Nå skal vi bare ned gjennom gården Berland her nede (vis hensyn, og lukk alle grinder), og følge asfaltveien noen hundre meter ned til bilen.

42
Og så er vi tilbake ved bilen. Takk for turen!

Film fra turen

kart1
Ruta vi gikk. Grønn rute går på vei, blå går på sti, og grått er der ruta egentlig går, men vi tok avstikkere. 1: Brunes husmannsplass, 2: Brunesfjellet.

brunesfjellet.jpg

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: E-39 til Vikeså. Fra Vikeså svinger man av ved CircleK. Følg riksvei 503 et stykke til skiltet avkjøring mor Berland til høyre. Følg veien helt opp til parkeringen med tavla som viser turene i området. Her starter turen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.