Stolfjellet (535 moh)


Lengde: 10,4 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket og skiltet
Laveste/høyeste punkt: 171/535 moh
Kommune: Bjerkreim, Rogaland


Vi valgte å starte fra Berland, men turen kan også starte fra Spødavoll, rett under Stolfjellet og Spødavollstolen. Turen kan føles krevende for noen pga lengden og de bratte bakkene. Vi forsøkte oss på denne turen i januar 2017, men kom aldri helt opp pga mye snø og skare. Det var veldig kjekt at vi i april 2017 kunne fullføre det vi hadde begynt på. Det er ikke gøy å ha halvgåtte turer hengende over seg.

Fra Berland  går vi gjennom en gård og følger en idyllisk traktor/skogsvei et godt stykke. Det er en god vei å gå på og vi får fin utsikt ut over Mjåvannet langt der nede under veien. Etter et stykke svinger veien bort fra vannet, og over en liten bakke opp til to hytter som ligger fint til ved Fossvatnet. Her kan man velge å gå stien langs vannet, eller fortsette på veien mellom de to hyttene og opp i høyden til fin sti oppe i skogen. Vi ble litt forvirret ved dette punktet, for skiltingen står litt feil plassert, og gjorde det litt vanskelig å finne ut hvor de ville at vi skulle gå. Vi gikk opp rett før den første hytta og fant en sti på baksiden av den som vi fulgte. Men kom fort inn på den veien som går imellom hyttene. Skiltingen her er nok litt utdatert. Men etter at vi kom tilbake på veien og fulgte den videre oppover (dette gjorde forresten at vi ikke oppdaget at det går sti langs vannet før vi kom tilbake igjen) var det veldig fine gode stier å gå på. Vi fulgte stien til vi kom til en liten bro. Her er det også skiltet stikryss. Vi gikk over broa og fulgte stien langs Vålandstjørna til vi kom til  en liten elv med et fossefall litt lenger borte. Her må man balansere på steiner eller vasse over. (Det er kanskje bedre å ikke gå over brua, men heller fortsette rundt Vålandstjørna etter regntunge perioder, da det kan være problematisk å krysse elva når det er mye vann) Når man er kommet over her, møter man stien fra Spødavoll.

Her starter en forholdsvis bratt oppstigning. Vel oppe av denne flater det ut et stykke og vi må over en myr før vi igjen skal opp en lang bratt bakke. Et stykke oppe i bakken viser skiltene en avstikker mot «Topptur». Her skal vi ta av fra stien, som går videre mot Dyrskog. Vi må over en bekk og bratt opp enda en bakke, som heldigvis ikke er kjempelang. På toppen av denne bakken kommer vi til et flatere parti. Vi gikk et stykke og fulgte merkingen via en gammel høyløe. Her er det rimelig vått og myrete så godt vanntett fottøy er absolutt å anbefale. Fra høyløa svinger stien brått til venstre og vi må over enda et godt stykke myrete parti før vi starter oppstigningen mot selve toppen. Det er litt bratt oppover, men ikke verre enn at vi klarer oss godt..

Vel oppe er det bare å nyte utsikten og nista!. Har man startet fra Spødavoll kan man herfra velge å gå ned på andre siden av fjellet og innom Spødavollstolen, en liten miniatyr «preikestol». Denne veien er det veldig bratt nedover. Vi tenkte oss en tur innom stolen, men det var såpass langt ned dit at vi snudde halveis ned til den. Vi skulle jo tross alt opp disse bakkene igjen også for å komme på rett vei tilbake. Vi fulgte samme vei tilbake, med unntak av høyløa, det er merket rute som går utenom denne også.

Denne turen gikk vi i april 2017

DSC00106
Den lille parkeringsplassen her rommer ikke så mange biler, så vi måtte kjøre litt tilbake og parkere nede i bakken

DSC00107
Fra parkeringen følger vi veien opp til en går hvor vi går rett til venstre og mellom noen driftsbygninger

DSC00108
Fra driftsbygningene går det en kort men steil bakke oppover. Men så flater det litt ut

IMAG6179
Det er flott vei å gå på den første delen av turen

DSC00111
Vi går et stykke langs Mjåvatnet

DSC00114
Det er ganske så idyllisk her

DSC00116
Her svinger veien ned mot to hytter ved Fossvatnet

IMAG6188
Disse skiltene burde vært oppgradert. De står på feil plass. Vi skal mot Våland men stien går ikke egentlig der som skiltet peker. Her bør man bare fortsette ned bakken til vannet og følge veien videre.

DSC00119
Vi går opp en bakke inn i skogen

IMAG6193
Vel oppe av bakken og forbi et lite tjern (på høyre side av tjernet) kommer vi inn på en fin og lettgått sti

IMAG6196
Stien er svært tydelig

DSC00124
Her har vi akkurat kommet ut av stien vi fulgte og kommet inn på en sti som tilsynelatende kommer fra et sted lenger oppe. Vi valgte å ta bilde av dette stiskillet for å være sikker på at vi kom oss inn på rett sti når vi kom tilbake, i og med at akkurat dette stiskillet ikke var skiltet

DSC00125
Etter nok et stikryss (med skilt) går vi over denne brua

DSC00180
Langs Vålandstjørna … Stolfjellet i bakgrunnen. Men det er enda et godt stykke igjen. Vi må rundt og opp på baksiden

IMAG6205
Og over denne bekken.

DSC00130
Her er vi igang med første stigning, på samme sti som kommer fra Spødavoll.

IMAG6207
Et stykke av stien er ganske steinete. Tror muligens dette er et gammelt elveleie

IMAG6208
Skiltingen er god. Vi følger videre mot Dyrskog og Topptur

DSC00136
Vel over myra og litt opp i bakkene kommer vi til dette skiltet. Her følger vi skiltingen mot Topptur.

DSC00139
Etter å ha forsert neste bakke kommer vi opp til elva som renner her

DSC00141
Dette er en fin plass å fylle vannflaska. Man blir lett tørst i bakkene

DSC00144
Vi fortsetter videre opp mot Stolfjellet i varierende terreng. Herfra er det tildels ganske våte partier

IMAG6224
Ny skilting. Vi skal fremdeles mot Topptur

DSC00147
Det stiger i terrenget

DSC00148
Her er det vått å gå. Det var vanskelig å følge de røde merkene akkurat her, da de ledet oss rett opp i de våteste partiene. Vi valgte å finne vår egen vei oppover i terrenget, men hadde hele tiden de røde merkene innen rekkevidde

DSC00149
En liten pust i bakken etter å ha kommet over myrene

IMAG6232
Et stykke lenger opp i bakken ser det ut som at man kan gå snarveien rett over fjellet uten å gå innom stolfjellet og Spødavollstolen.  Det skal selvsagt ikke vi, målet vårt er jo Stolfjellet, så vi fortsetter videre opp bakkene

IMAG6233
Bare et lite stykke igjen nå.

IMAG6240
Og der er målet nådd

DSC00153
Her er det flott utsikt, og bratt ned.

DSC00160
Vi setter oss ned og nyter utsikten med litt mat og kaffe

DSC00163
Etterpå tenker vi at når vi først er her kan vi jo få med oss stolen også så vi fortsetter litt nedover på andre siden

DSC00167
Men etter å ha gått ned til bjørkeskogen som ligger et godt stykke nedover, uten å se snurten av stolen, snur vi og går opp igjen. Det viste seg etterpå at der vi snudde var bare halvveis ned til stolen.

DSC00168
Vi følger samme sti tilbake

DSC00184Når vi er ved hyttene igjen er det godt å snu seg og se at DER oppe har vi nettopp vært 🙂

stolfjellet
Sporlogg over ruten vi gikk.

stolfjellet
Utsnittet viser turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Vikeså svinger man av E39 ved Statoilstasjonen/CircleK. Følg riksvei 503 et stykke til skiltet avkjøring mor Berland til høyre. Følg veien helt opp til parkeringen med tavla som viser turene i området. Her starter turen.

#Bjerkreim #Strand #Berland #Stolfjellet  #Middels #Krevende #Fottur #Fjelltur #Topptur

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.