Sandvatnet fra Lortabu


Lengde: 17 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: T-merket, skiltet og god sti
Laveste/høyeste punkt: 665/931 moh
Kommune: Sirdal, Vest-Agder
GPX fil: Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har flere ganger kjørt forbi Lortabu, øverst i Hunnedalen ved Valevatnet. Og flere ganger har vi tenkt at innover der må det være flott å gå. Nå har vi gjort tankene om til handling, og tatt turen oppover langs Lysebekken og innover til Sandvatnet. Starten går over noe vått terreng, men det går fort over. Har du vanntette lave sko kommer du fint frem til målet uten å bli våt på beina.

Vi parkerte ved Lortabu og gikk derfra. De første metrene bort til Lysebekken er i flatt terreng, men så kommer stigningen. Og det meste av stigning på turen er unnagjort i løpet av de første par kilometrene. Det stiger litt bratt i starten, men så flater det mer og mer ut. Etter det er det en fryd å gå innover. Litt småkupert er det, men ikke mye.

Selv om det var meldt strålende sol hele dagen, opplevde vi at været skiftet hele tiden. Vi hadde sol, regn, sludd og snø om hverandre i en salig blanding. alt innbakt i en voldsom vind. Dette er nok en fottur som egner seg best om sommeren når været er mer stabilt.

Vi fant et par plasser underveis hvor vi fikk søke ly for vinden bak fjellknauser, når vi frøys som verst på nesa, og snøen pisket i ansiktet. Da passet det godt med litt kaffe å varme seg på. Og la det være sagt, bort sett fra at vi opplevde litt utidig vær, er absolutt dette en tur vi anbefaler å gå, for det er et utrolig flott landskap å gå i!

Denne turen gikk vi 23. september 2018.

01
Ved Lortabu, øverst i Hunnedalen er det god plass til mange biler å parkere.

02
Vi skal over sletta her, og oppover langs venstre siden av Lysebekken som vi skimter der fremme.

03
Nærmer oss Lysebekken og turens lengste stigning.

04
Det går radig unna oppover, stien er lett å gå.

05
Før vi vet ordet av det flater det ut.

06
Det er godt merket med røde T-er fra Turistforeningen.

07
Store deler av turen går på barfjell.

08
Det er lett å krysse alle bekker og vann vi kommer forbi. Selv etter så regntunge perioder som vi har vært gjennom i det siste.

09
Vi nærmer oss Blaudevatn. Den store steinen til høyre for stien her var god å søke ly bak da snøen pisket som verst i fjeset!

10
Etter å ha krysset Blaudevassbekken, ca halvveis til målet, tok vi oss en god pause da sola kom frem igjen.

11
Vi fortsatte, og nærmer oss her Mangædne (der mange/flere elver møtes)

12
Stien tar oss til venstre rundt Mangædne, mot Øyarvassbekken som vi skal krysse på helårsbru.

13
Sånn ser det ut der flere elver møtes. Her kommer Blaudevassbekken, Øyarvassbekken og Sandvassånå sammen til en stor elv som fortsetter ned til Degevatnet.

14
Øyarvassbekken er den eneste som krysses på bru.

15
Etter å ha passert brua og kommet litt lenger opp, får vi øye på hytta for første gang. Men det er enda et stykke igjen, først skal vi gå rundt Litle Sandvatnet. Ca 1,5 km har vi igjen herfra.

16
Vi passerer mange små idylliske tjern på turen. En dag med fint vær hadde det nok vært flott å raste her. Kanskje tilogmed ta seg en dukkert?

17
Der nede  skal vi rundt enden av Litle Sandvatnet, før vi kommer frem til hytta.

18
En siste bekk skal krysses…

18a
… og en siste skråning forseres.

19
Så dukker det opp skilter som viser oss at nå er vi nesten fremme.

20
Og så, like over haugen, dukker hytta opp. Det er en flott og idyllisk plass, og hadde det vært lørdag, og ikke søndag, ville vi nok valgt å bli her til neste dag, i stedet for å gå tilbake samme dagen!

Film fra turen:

kart1
Løypa vi gikk. 1: Mangædne, 2: Sandvasshytta (DNT)

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Følg E-39 forbi Ålgård, og ta av til venstre mot Sirdal på Fv 45. Denne veien følger du til du kommer øverst i Hunnedalen, forbi hyttefeltene og til du ser Valevatnet på venstre side. Like før vatnet ligger Lortabu og parkeringen langs veien på venstre side. (Se bilde øverst i innlegget.

2 kommentarer

  1. Please, what is the length of the entire route you describe? You say 17 km, but I don’t know if there and back or just from the parking lot to the cabins? Thank you very much Zuzana.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.