Salmonknuten (745 moh) via Mikkelstølen


Lengde: 10,8 km t/r
Vanskelighetsgrad: Krevende
Merking: Skiltet og rødmerket opp til Mikkelstølen, deretter sporadisk nødling.
Laveste/høyeste punkt: 305/745 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland
GPX-fil: Nei


Vi har igjen tatt turen opp til Vinddalen, og valgt oss Salmonknuten denne gang.

Salmonknuten kneiser imot deg når du kommer kjørende opp bakkene fra Øvre Espedal, du kan ikke unngå å legge merke til den. Og når du kommer til parkeringsplassen, er det faktisk ikke mer enn ca 600 meter i luftlinje opp ditt. Men vi skal gå om Mikkelsstølen, som er et naturlig utgangspunkt for flere flotte turer her oppe. Vi har gått flere turer herfra, og har sett oss ut enda flere vi har lyst å gå.

Det starter bratt, med 1,6 km bakke opp til stølen. Stien følger Tydlebakkane/Bjørnalia, i terreng av varierende kvalitet. Det er mye stein i stien oppover, og tidvis er det endel løs stein som er lett å gli på. Men stien er tydelig hele veien opp. Som nevnt er det bratt, vi skal opp ca 360 høydemeter på relativt kort avstand, så det er ikke mange hvileskjær oppover.

Men når vi kommer opp til Mikkelstølen, flater det ut, herfra er det fint å gå. Man får litt følelsen av høyfjellsterreng. Vi holder stien til venstre, og videre til høyre langs gjerdet fra stølen (altså ikke rett over myra, hvor det går sti mot Tormodknuten). Herfra ser vi sporadiske rødmerkinger og nødlinger oppover Tydlebakkdalen. Disse viser vei til Skrøylå, hvor vi ikke har tenkt oss nå. Men vi følger  denne stien oppover langs foten av Tyllebakknuten, og videre til vi er kommet til Tyllebakkvatnet. Her går stien i en bue rundt ei myr, så vi skal ikke helt ned til vatnet i denne enden. Vi må rundt myra og ned mot vatnet etter at myra er passert. Herfra skal vi holde oss mot venstre hver gang stiene deler seg. (Ikke alltid like tydelig)

Vi skal rundt til andre enden av Tyllebakkvatnet, og opp på Salmonknuten derfra. Bilder under viser hvordan vi går videre. Ta en titt på filmen med flotte og luftige dronebilder fra turen, nederst i innlegget.

Denne turen gikk vi 13. april 2019

01
På vei opp bakkene fra Øvre Espedalen kan du ikke unngå å legge merke til dette flotte fjellet. Dette fjellet er dagens mål.

02
Det er god plass til å parkere ved det lille sandtaket.

03
På andre siden av veien, ved sandtaket, starter stien.

04
Disse skiltene står ved starten av stien. Følg skiltingen til Mikkelstølen.

05
Det er tydelig sti, og vi ser at utsikten kommer fort etterhvert som det stiger oppover.

06
Fant en liten trollgubbe et stykke oppe i bakkene. Ser du ansiktet i stubben?

06a
Her nærmer vi oss et av de få hvileskjærene på vei opp.

07
Etter ca 1 km kommer vi opp til ei ur som skal forseres. Her er det lurt å følge med hvor man setter beina, endel av steinene er ganske løse.

08b
Vi går rett oppover mot Måveknuten som vi ser foran oss, før stien snur nesten 180 grader rett der fremme.

08c
Utsikten bakover er upåklagelig. Til venstre ser vi Heimre Einarsknuten, og i skaret nedenfor den, ligger Øvre Espedalsstølen, som vi passerte på vei til Fannafjellet.

09a
Oppover i ura er det mye løs stein.

09b
Slik som dette. Det er likevel et formidabelt arbeid de har lagt ned de som har laget drifteveien oppover her.

2019-04-14_13-05-40
Fra ura ser vi utover hele Espedalen. Og vi ser dagens mål midt i bildet.

11
Når ura er passert, er vi snart oppe. På toppen av bakken her flater det ut og terrenget endrer seg totalt.

12a
Flott her, er det ikke? Foran oss ligger Mikkelstølen badet i sol. Bak stølen ser vi Nordbekknuten, med Tyllebakknuten rett bak. Vi skal til venstre og rundt stølen, for å følge fjellet videre bortover. Denne stølen er i privat eie, vis hensyn.

13a
Det er fint og flatt videre, vi skal følge stien oppover Tydlebakkdalen til vi er ved den «spissen» midt i bilder der fremme. Den skal vi gå halvveis over og rundt på venstre side.

14
Stien er fin og tydelig.

15
Her er vi på vei opp på den «spissen» du så et par bilder lenger oppe.

16
Etter å ha passert denne «spissen» langs venstre side kommer vi hit. Vi skal gjennom restene av en steingard, og videre bortover et stykke.

16a
Det var fint å gå på snøen denne dagen, den var så hard at vi ikke gikk gjennom, men bare trasket avsted oppå.

17
Etter å ha spasert over snøen, skal vi rundt denne myra. Stien her er godt nødlet, men vi skal ikke følge den så langt, litt der fremme deler den seg, og vi holder den venstre stien. (Her fremme er det stedvis veldig utydelig sti, men det er likevel veldig tydelig hvor vi skal)

17a
Her ser vi målet for turen, Salmonknuten, i andre enden av Tyllebakkvatnet. Vi skal helt rundt til andre siden av vatnet. Salmonknuten er den toppen til venstre der, og vi skal  opp langs det lille skaret helt til venstre i bildet, over ei myr, for så å bestige fjellet til høyre for det lille skaret og videre oppover langs ryggen på fjellet. Den store fjellryggen mer til høyre i bildet er Reiarstofjellet.

2019-04-14_13-14-56
Her ser vi Tormodknuten på andre siden av Tyllebakkvatnet.

19a
Vi er nå kommet til andre enden av Tyllebakkvatnet, og skal begynne oppstigningen til Salmonknuten. Til venstre for bildet finner vi rester av tuftene etter Fossanstølen.

20a
Stien er ikke så lett å få øye på her, så vi velger å gå på snøen oppover. Den er så fast og fin at vi ikke lager spor engang. En fryd å gå her 🙂

21
Her går vi over myra, og følger fjellryggen oppover.

22
Det er ikke lange biten opp til toppen, selv om det er litt bratt.

24
Vi tar en kort stopp på toppen før vi går helt ut til enden av fjellet.

24b
Utsikten er ikke noe å klage på. Vi ser rett over til Tormodknuten til venstre her, hvor vi var på forrige tur i dette området.

25
Nå kommer vi til høyeste punkt på Salmonknuten.

26
Her ser vi ut over den eggen vi skal over for å komme oss ytterst ut til varden.

26a
Vi ser rett over til Øvre Espedalsstølen og Fannafjellet.

27
Vi må et stykke ned.

27a
Enkelte steder er det litt smalt å gå.

28a
Vel nede på det nedre platået ser vi rett ned til bilen. Den står på den hvite flekken nede i høyre hjørne av bildet. Og rett fra parkeringen ser vi stien som slynger seg oppover fjellsiden.

31
Så får vi øye på Espedalsvatnet når vi kommer over på andre siden av fjellryggen.

30a
Det er bra flott her oppe!

33b
En flott plass med mye utsikt vi kan nyte sammen med maten og kaffen.

34
Siden det er påskeferie har vi lagt litt ekstra godt i nistepakka. Det er digg å kunne lesse på med allslags godt på skiva! Og etterpå blir det twist og kvikklunsj. Nytelse!

35
Høyt opp og bratt ned!

2019-04-14_13-08-50
Herfra stuper det omtrent loddrett ned. Vi ser ut over hele Øvre Espedalen.

2019-04-14_13-10-07
Og innover hele Vinddalen. Tverrfjellet helt innerst.

2019-04-14_13-11-11
Need I say more?

Film med luftige droneinnslag fra turen:

kart1
Løypa vi gikk. 1: Mikkelstølen, 2: Toppunktet på Salmonknuten.

terrengkart
Terrengkart.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ryfast til Solbakk og videre forbi Jørpeland. Kjør til Lysefjordbrua og over denne. Herfra følger du skilting til Øvre Espedal og videre skilting opp til Vinddalen. Et godt stykke før du kommer til Førstehjelpshytta, kommer du til et lite sandtak på venstre side av veien, med parkering på høyre side. Ved sandtaket står turskiltet ganske tydelig ved starten av stien.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.