Røssdalen til Indravatn


Lengde: 10,5 km
Vanskelighetsgrad: Krevende. (Om man stopper ved Røssdalssletta er det en forholdsvis lett tur)
Merking: Rødmerket og skiltet
Laveste/høyeste punkt: 127/250 moh
Kommune: Sandnes (Forsand), Rogaland


Dette er en tur vi har gått store deler av flere ganger før. Men vi har da stoppet ved Aslaksreset. Denne gangen gikk vi opp til Indravatnet, og det ble en veldig flott og spennende tur! Vi startet fra parkeringsplassen ved Indre Moen i Øvre Espedal. Her er det opparbeidet en stor og god parkeringsplass med plass til mange biler, og med WC.

Første del av turen går på grusvei, og vanligvis skal det være mulig å gå denne biten med barnevogn. Akkurat nå var deler av veien vasket bort så det ble noe steinete. Men bruker man vogn med litt store gode hjul bør det gå fint. Denne biten går inn til Røssdalsvatnet, hvor det er laget en fin rasteplass.

Videre går det sti innover dalen. Nå veksler det mellom fin flat sti og steinur langs vannet. Her må man bruke beina, så har man bittesmå barn med seg er nok bæremeis det beste.  Vi følger stien videre fra vannet, gjennom mosegrodd urskog til vi kommer til Røssdalssletta. Dette er et veldig populært turmål, og mange småbarnsfamilier velger å ta med seg telt og det de trenger for en helg her. Det er ypperlig lagt til rette for telting her. Sletta ligger langs elva. Det er en flat og fin gresslette med masse benker og border, flere grill/bålplasser, og de har satt opp en utedo her.  Dette er en skikkelig perle!

Vi fortsatte på stien videre innover dalen. Et stykke er det fin sti, men så blir det mer og mer ulendt. Elva var gått over sine bredder da vi var der, og laget flere løp som den normalt ikke tar. Vi måtte vade over elva mange ganger på vei oppover dalen, der det egentlig ikke skal være noen elv. Men når snøsmeltingen er over, og vannet trekker seg tilbake, er det ikke noe problem å gå her.

Et godt stykke oppover dalen kommer vi til Aslaksreset. Det er en gedigen steinur, med masse digre steiner, noen store som hus og vel så det. Her skal vi gjennom ura, og vi må klatre litt her og der. Dette er et meget krevende parti, og egner seg svært dårlig for mindre barn.

Etter å ha krysset ura, er terrenget plutselig helt annerledes enn det var på andre siden av dalen. Vi finner et skilt som forteller at det er 0,9 km til Indravatnet, som er vårt mål på denne turen. Hittil har det vært lite stigning, men nå skal vi opp noen høydemeter, og ned igjen omtrent like mange før vi er fremme.

Vel fremme fant vi oss en diger stein ute i vannet som vi satte oss ned og hadde pause på. Maten og kaffen smakte godt, og utsikten var upåklagelig!

Vær oppmerksom på at når det er vått, kan steinene noen steder være ganske sleipe å trø på.

Denne turen gikk vi 21 april 2018.

01
Stor og god parkeringsplass på Indre Moen. Det er satt opp WC her, og container som man kan hive søppel etter turer her. Dette er et landskapsverneområde, og all forsøpling er strengt forbudt.

02
Informasjonstavle i starten av turen. (Vi velger å stole på kart-appen fra Kartverket, så  våre avstandsmålinger kan avvike noe fra skiltene)

03
Det har dukket opp statuer langs veien.

03a
Ikke like lett å få øye på denne om man går og ser ned i bakken.

04
Stort sett fin grusvei den første delen av turen.

05
Men når man kommer hit er det slutt på grusvei. Til høyre her er det laget rasteplass i vannkanten, med bord og sitteplasser av stein.

06a
Utsikt innover Røssdalsvatnet fra rasteplassen.

07
Det er endel steinur langs vannet innover dalen.

08
Etter at steinurene var forsert kom vi inn til et teppe av hvitveis. Vakkert!

09
Her er vi kommet til Røssdalssletta. Her er det meget populært å telte. Det sto et par telt her da vi gikk innover dalen, og det var dukket opp enda flere da vi kom ned igjen.

IMAG0277
Her er det bålplasser i fleng, og kommunen holder på å sette opp flere nye benker og bord.. Til høyre for den store steinen midt i bildet skimter man utedoen.

10
Etter sletta er det først fin og behagelig sti, men den blir fort mer ulendt.

11
Her er det dukket opp elv der det ikke skal være noen elv.

12
Det har det også gjort her, og flere andre plasser innover mot Aslaksreset. Det er vanligvis ganske enkelt å gå her, men i dag måtte vi lete etter steder å krysse elva hvor vi slapp å bli søkkvåte på beina. Det klarte vi stort sett.

13
Skogen innover er mosegrodd og gammel. Det gir en helt spesiell følelse å gå her.

14
Det blir mer steinete innover.

15
Og så er vi kommet til Aslaksreset. Vi skal over til andre siden av dalen, og det er veldig godt merket over ura.

16Følger man de røde merkene, slipper man å gå seg fast.

17
Denne steinen dannet nesten et slags overbygg over stien. Man føler seg ikke stor ved siden av sånne steiner.

DSC06395
Her er steinen sett fra andre siden.

18
Vi er kommet gjennom ura, og kommer til et stiskille på andre siden. Det går an å følge denne stien nedover langs elva på tilbaketuren, men med såpass stor vannføring vil det være tilnærmet umulig å komme seg over elva når man kommer nedover mot Røssdalssletta igjen. Det er ikke så lett å se på bildene her, men oppover denne stien vi skal følge nå er det et tykt teppe av mose blandet med en eller annen type løkplante.

19
Etter noen hundre meter oppoverbakke er vi nå kommet til turens høyeste punkt.

20
Vi trodde at når vi kom opp hit, var vi fremme ved vannet. Men det viser seg at vi må omtrent like langt ned igjen som vi gikk oppover etter å ha krysset ura. Vi skimter vannet et godt stykke innover i dalen.

21
Da er det bare å klyve nedover. Det har regnet før vi gikk i dag, så det er noe sleipt. Da er det greit å kunne holde seg i busker og trær.

22
Endelig fremme. Det er en flott dal innover, så utsikten her er flott! Legg også merke til fossen på høyre side av bildet. Den starter helt oppe fra toppen av fjellet og kaster seg først halvveis ned fjellsiden, og så videre ned mot vannet lenger nede.

23
Etter en slitsom tur var det godt å sette seg ned og spise nistematen.

24
På vei ned mot ura på tilbaketuren kan vi se nesten helt tilbake til parkeringe, et stykke forbi vannet der fremme.

25
Vi tok oss en liten rast til da vi kom tilbake til Røssdalssletta.

Film fra turen

kart1
Ruta vi fulgte.

kart2
Utsnitt av turområdet.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Ferge til Tau, kjør gjennom Jørpeland og videre til Lysefjordbrua, eller ferge fra Lauvvik til Oanes og kjør til Lysefjordbrua. Kjør over broa og følg veien til den deler seg i en T. Ta til venstre (skilting mot Landa og Øvre Espedal) og følg veien til du har passert Espedalsvatnet og er på Øvre Espedal (skiltet). Følg veien videre gjennom bebyggelsen, og når veien deler seg i en Y, står det skilt mot Røssdalen til høyre og Vinddalen til venstre. Du holder høyre og følger denne veien til du er på parkeringsplassen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.