Ressfjellet (536 moh)


Lengde: 6,0 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Rødmerket, tydelig sti
Laveste/ Høyeste punkt: 186/536 moh
Totale høydemeter: 391
Kommune: Suldal kommune
GPX fil:  Tilgjengelig for nedlastning her


Vi har mange ganger kjørt over Sandsfjordbrua, og forbi Ropeid, uten å tenke på at det kan være fint å gå tur på Ropeidhalvøya. Men når vi har vært på så mange topper, må vi lete litt og finne nye plasser å gå. Vi kikket  litt rundt på kartet og på internett, og oppdaget at Ressfjellet så ganske spennende ut! Det er egentlig flere topper der som kan se interessante ut. Så det er ikke utenkelig at vi kommer tilbake hit for flere turer! En av grunnene til at vi falt ned på denne turen er at her var det stort sett ikke snø. Det ligger fremdeles mye snø i høyden, så vil man ha det snøfritt må man gjerne lete litt. Hvertfall om man vil litt opp i høyden.

Turen starter ganske bratt, og bort sett fra noen få hvileskjær med litt flatere terreng, er dette en real motbakketur. Det går ganske bratt oppover det meste av turen.

Vi parkerte på en liten avkjøring ved hovedveien, og trasket rolig oppover. Parkeringsplassen kommer litt brått på, så det er lurt å følge med på kartet hvor du er i forhold til den. Vi kjørte noen meter forbi og måtte rygge tilbake. Det står et lite skilt ved turstart, og det er litt greit, for ved første øyekast er det ikke så lett å se stien. Men når du først er i gang, er det ikke noe problem å følge løypa. Stien er stort sett tydelig hele veien opp, og etter hvert er den veldig godt rødmerket. Og måten det er merket på er ganske genial. I stedet for vanlige røde prikker, har de laget røde streker som viser retningen du skal gå!

Første pause vi tok var etter kanskje 1 km eller så, ved et lite idyllisk tjern. Her tok vi oss litt mat og kaffe, og nøt freden og roen og det fine været. Så fortsatte vi over en myr og bratt oppover fjellsiden. Terrenget veksler her mellom sti, myr og barfjell, og bortsett fra at det var noe vått her og der, var det flott terreng å gå i, selv om det var litt bratt. Vi stoppet kort flere ganger oppover på flotte utsiktsplasser.

Når vi nærmet oss toppen flatet det litt mer ut, men fremdeles går det oppover. Og når vi trodde at NÅ var det toppen, så var det enda en topp å forsere. Varden så vi ikke noe til før vi var bare noen meter fra toppen. Men når vi endelig var oppe, fyttigrisen for en utsikt! 360 grader panoramautsikt.  Innover til Sand, Saudafjorden og Hylsfjorden, innover Suldalsheiene, og motsatt vei innover Vindafjorden, og ikke minst utover Boknafjorden og havet utenfor. Og med snøen på toppene ble det ekstra vakkert.

Vi tok oss en god pause her oppe og bare koste oss med den flotte utsikten til kaffen. Vi fulgte samme løype ned igjen som oppover.

Denne turen gikk vi 23. april 2022.

Parkering ved turstart. Plass til 2-3 biler.
Det står turskilt innerst på parkeringen.
Ikke så lett å se at det går en sti opp her, men det røde merket indikerer turstart.
Vi har ikke gått mange meter før det er veldig tydelig sti.
Det ligger 2-3 trær over stien på vei opp, men de er ikke noe problem å komme forbi.
Stort sett tydelig sti hele veien.
Og god merking.
Det går oppover stort sett hele tiden.
Etter en stund begynner det å komme endel slike «svaberg» oppover. Ganske greit å gå på.
Det er ganske bratt noen steder.
De veldig bratte stedene er heldigvis ikke så lange.
Utsikten begynner å gjøre seg gjeldende. Her ser vi ut mot Boknafjorden.
Idyllisk lite tjern på vei opp. Her valgte vi å ta oss en hvil.
Deilig å hvile her!
Så fortsetter vi. Først over en myr.
Så slynger stien seg oppover fjellsiden.
Det går oppover enda, helt til toppen.
… og oppover…
Merkingen er usedvanlig god.
Vi er aldri mer enn et lite øyekast fra neste røde merke.
Se utsikten! Og vi er enda ikke på toppen.
Godt vi har god tid, vi har stoppet mange ganger underveis og sugd til oss denne flotte utsikten.
En flott liten foss på vei opp. Bildet er tatt med zoom, den er ikke fullt så nærme som det ser ut til.
Nå nærmer vi oss!
Bare bortover til venstre her…
… og opp en bakke til…
…og så får vi øye på varden!
Utsikt innover Sauadafjorden og Hylsfjorden.
Flott varde på toppen, og turpostkasse man kan skrive seg inn i. Vi ser Sand midt i bildet.
Fint på toppen, og lett å finne en plass å sette seg ned her oppe.
Sandsfjorden, og øya der nede er Nevøyna. Det er et naturreservat, så vi kan ikke fly over den med dronen. Det er ikke lov, så vi holder oss over fjellet vi er på.
Spennende fjell på andre siden av Vindafjorden.

Løypa vi gikk.
Utsnitt av turområdet.
Parkering.

Hvordan komme hit:
Fra Stavanger: Gjennom Ryfast tunnellen og Tau, og videre til Hjelmeland (RV13). Ferge til Nesvik, og følg RV13 til du har kjørt over Sandsfjordbrua. Etter brua skal du gjennom 2 tunneller, og ca 2,6 km etter andre tunnellen ligger det en liten parkeringsplass på venstre siden av veien, med plass til 2-3 biler. Det er også plass for en bil å parkere på høyre siden av veien. Det står ingen skilt som viser at det er parkering her, så man må følge med. (En pekepinn kan være at dette er i enden av fjellet på høyresiden, som kalles Saueskolten)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.