Bjørnstigen med liten topptur (425 moh)


Lengde: 8,3 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Skogs/driftevei til hytta, sporadisk nødlet videre.
Laveste/ Høyeste punkt: 172/425 moh
Totale høydemeter: 418
Kommune: Vindafjord kommune
GPX fil:  Tilgjengelig for nedlastning her


Dette er en, for oss hvertfall, lite kjent, men utrolig fin tur. Vil man bare opp til Bjørnstighytta, går nesten hele turen på skogsvei/driftevei, bort sett fra de siste 2-300 metrene som er på sti. Det er lettgått terreng dit, selv om det er noen gode bakker underveis.

Turen starter fra Roalkvam, og det er drøye 2,5 km opp til Bjørnstighytta. Skal man bare dit, er dette en enkel tur. Videre derfra til toppen over hytta er det mer krevende å gå. Men ikke mer krevende enn at vi har valgt å sette den til middels vanskelighetsgrad.

Det er fint å gå innover til hytta, og underveis tar vi også en liten avstikker til Sandbanken, noe som gir 3-400 meter i tillegg. Det er som navnet sier, en sandbanke i elva. Det er en fin liten avstikker til en idyllisk liten øy i elva. Videre derfra fortsetter veien, som veksler mellom gress, stein og barfjell, til vi er nesten fremme ved hytta, før det går over på sti siste biten. Et par plasser underveis er det også satt opp bord og benk, og disse plassene er utsikten ganske fenomenal!

Hytta ligger flott til nederst i ei kløft. Det er en stor åpen plass rundt den, og dette var tidligere en husmannsplass under Ørekjerven som tidligere tilhørte Roalkvam. Man antar at plassen ble bygget i ca 1660, av Laurits Biønstien, men det er usikkert om andre har bodd der før han. På 1700-tallet brant husene ned, og mens plassen ble bygget opp igjen bodde familien i ei  hule i ura like bortenfor. Den ble kalt Massaståva, etter Mads. Ta gjerne turen bort i hula og utforsk den når du er der. Den ligger bare et steinkast til venstre for hytta, og det er skiltet og rødmerket bort dit.

I 1909 ble huset tatt fra hverandre og fraktet til Ørnes med hest og kjerre, og satt opp der. Eierne hadde fått kjøpt seg et jordstykke der i 1906. I 1989 ble det revet på nytt, og i 1992 ble stova kjørt opp til Bjørnstigen igjen og satt opp på de gamle murene, som et prosjekt av Mo skule, Falken 4H og Ola G. Gjerde. Det har opprinnelig vært et lite fjøs bygget sammen med den vesle stua, men det er bare murene som står igjen etter fjøset.

Videre derfra tar vi turen opp til toppen rett over hytta. Det er bratt opp, men  herfra har vi flott utsikt både nedover dalen og innover fjellene bakenfor. Stien starter rett til høyre ved benken foran hytta , over ei lita myr og oppover langs fjellet. Det kan være litt vanskelig å få øye på den i starten, men når man er over myra blir den tydeligere og lett å følge. Det er også satt opp sporadiske nødlinger langs stien.

Denne turen gikk vi 16. april 2022.

Det står stort skilt like ved veien der vi svinger av til parkeringen.
Her er plass til ganske mange biler. Akkurat nå ligger det en del tømmer på parkeringsplassen, men det regner vi med vil forsvinne etterhvert.
Turen går på fin skogsvei.
Et og annet sted langs veien er det litt gjørmete, men det tørker nok fort opp.
Her tar vi en liten avstikker til Sandbanken.
Dette er første plassen man kan sette seg ned og ta seg en rast om man vil.
Det går rødmerket sti ned til sandbanken fra benken ved veien.
Når vi kommer ned til elva skal vi følge kanten et lite stykke.
Ved sandbanken må vi lete litt etter en plass å komme over på banken. Litt lenger borte er det noen steder det går an å gå over på klopping.
Fin liten foss.
Oversiktsbilde fra dronen.
Vi fortsetter, og her kommer vi til en liten bekk som er oppdemmet over veien, men det er laget en liten bro her, så vi kommer tørrskodd over Barlundbekken, som den kalles.
Det står slike opplysningsskilt om flora og fauna i området langs hele veien opp.
Man kan se at veien er ganske gammel.
Et stykke opp kommer vi over på barfjell, og utsikten er flott nedover dalen.
Deler av veien er lagt på barfjell og steinunderlag.
Veien snirkler seg gjennom skogen oppover mot Bjørnstigen.
Vi nærmer oss nytt utsiktspunkt.
Det kommer her på Tverrberga.
Og her er det satt opp ny benk å raste ved.
Vi fortsetter oppover. Her har noen satt opp to store nødlinger langs veien.
Noen av bakkene oppover er ganske bratte, men de fleste av dem er ganske korte.
Som denne, bratt og kort.
Her er det nok en benk å raste ved.
Så kommer vi til siste bakken før husmannsplassen. Denne er ganske lang og dryg, men ikke like bratt som enkelte av de andre bakkene.
Like før toppen av bakken.
Her skal vi til venstre og følge rødmerket sti videre.
Stien er tydelig hele tiden. Og herfra er det bare 2-300 meter igjen til vi er fremme.
Ved Kvernhusdalen er det satt opp bro over bekken. Vi vet ikke sikkert, men navnet gitt, regner vi med at det har stått et kvernhus i nærheten.
Og så er vi her. Hele historien om passen står oppskrevet på tavla til høyre her.
Tuftene av fjøset som var bygget sammen med huset står der enda. I dag står det benk og turpostkasse der i stedet for dyr.
Her er det også laget utedo som folk kan bruke når de er her. Det står skilt ved hytta som peker opp dit.
Tydelig skilting mot Massastova, hvor familien bodde mens de bygget opp huset igjen etter det brant ned en gang på 1700-tallet.
Det er god plass under «taket» i hula, og den er stor, men det er ikke lett å se for seg hvordan en familie kan ha bodd her inne.
Slik ligger plassen i terrenget. Vi skal videre til toppen til høyre i bildet.
Mulig vi hadde fått denne utsikten ned mot hytta hvis vi hadde turt å gå helt ut på kanten av fjellet, men det skråner såpass bratt nedover at vi holdt oss klokelig på avstand fra kanten. Dette er tatt med dronen.
Etter å ha krysset myra fra hytta kommer vi inn på fin sti.
Stien slynger seg oppover fjellsiden.
Stedvis må vi klyve oppover.
Greit å holde tunga beint i munnen oppover (OG nedover!)
Så er vi oppe på fjellet.
Ved dette vannet går stien egentlig videre langs høyresiden og videre innover fjellet. Vi skal til venstre her og tilbake mot hytta.
Litt vått over bekken, men ingen problem med å krysse.
Oppe på berget får vi flott utsikt innover fjellene.
Så snur vi og følger berget utover mot kanten.
Vi traff denne karen på vei ut. Vær obs på huggorm når du går i fjellet.
Det er flott å ta seg en rast på kanten med den flotte utsikten!
Oversikt fra droneperspektiv.

Løypa. 1: Sandbanken, 2: Bjørnstigen, 3: Toppen over Bjørnstigen.
Utsnitt av turområdet.
Parkering like før Roalkvam.

 

Hvordan komme hit:

Fra stavanger: Ferge fra Mortavika til Arsvågen, følg E39 og videre E134 til Ølen sentrum. Her fra følges skilting mot Sandeid på rv 514, og videre til Vikedal på rv 46 (mot Ropeid). Fra vikedal sentrum følges Fv 745 til du er forbi Fjellgardsvatnet, og kommer til Roalkvam. Se etter stort skilt på høyre side av veien, merket Bjørnstigen i enden av vatnet. Her kjører du inn og parkerer.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.