Hådyr (116 moh)


Lengde: 2,8 km t/r
Vanskelighetsgrad: Middels
Merking: Blåmerket
Laveste/ Høyeste punkt: 85/116 moh
Totale høydemeter: 135
Kommune: Sokndal kommune
GPX fil:  Tilgjengelig for nedlastning her


Denne turen er en veldig kort tur. Ikke noe særlig høydeforskjell å snakke om heller. Men det går litt opp og ned hele turen, så noen høydemeter får man da gått likevel. Men som en bonus: Bare kjøreturen fra Hauge i Dalane, og til parkeringen for turen, er i seg selv nesten verd turen alene. Det er utrolig idyllisk utover her. Men vær obs når du kjører her. Det er utrolig smalt, så utenom møteplassene er det stedvis umulig for to biler å passere hverandre.

Det er ikke så mye å fortelle om denne turen, det begrenser seg vel litt selv når turen bare er på drøye kilometeren en vei. Første del av turen går på traktorvei, og hvis man ikke er oppmerksom nok, slik som oss, går man kanskje rett forbi punktet hvor man skal av veien og ut på sti.  Vi skal vise deg bilde av det, så slipper du å gå feil. Videre går det litt opp og ned.

Det er en god del myrete og våte partier  vi må over, hvorav et par av dem er kloppet litt. Men det lønner seg nok å ha på seg vanntette sko. Vi slapp å bli våte på beina, for frosten slapp ikke taket før vi var mer eller mindre tilbake ved bilen.

Når vi kommer ut til Hådyr, ligner det mer eller mindre på en strandet hval som ligger der ut mot sjøen.  Dette er et gammelt seilingsmerke (en stor hvit flekk ut mot sjøen), noe man ikke ser med mindre man går opp på den, eller helt ut til kanten ved siden av den. Her er det veldig bratt ned, og helt uten sikring, så det frarådes på det sterkeste å la små barn klatre opp her.

Det er en flott plass å ta seg tid til en pause og bare nyte den flotte utsikten ut over havet her. Vi ser helt ned til Lista i sør, og Eigerøy i nord.  Alt imellom der er bare hav og hav, som smelter sammen med himmelen i horisonten.

Denne turen gikk vi 2.april 2022.

Her er parkering. Det er plass til noen få biler her.
Skilt ved parkeringen viser vei.
Starter enkelt og behagelig på gresskledd skogsvei.
Her går vi feil. Ved denne blå pålen skal vi ut til venstre og over på sti. (her er det to påler ganske tett etter hverandre)
Altså, ned her
Mange fine steinformasjoner underveis.
Rett her fremme skal vi over en myr.
Stien veksler mellom myrer og små hauger med tørr sti.
Nok en myr. Vi er glad for at det har vært minusgrader i natt, sånn at myrene er frosset nok til å bære oss de fleste stedene.
Klopping over det våteste.
Krogevatnet.
Vi begynner å nærme oss.
Men først må vi over enda en myr.
Og over en haug til.
Noen har satt opp et steingjerde her, vi forstår ikke helt funksjonen av dette, da det bare er noen få meter langt.
Så ser vi målet. Vi skal bare rett ned her fremme og opp igjen der borte.
Rett ned her fremme var litt ekkelt akkurat her.
Oppover igjen på andre siden
Turens eneste gjerdeklyver.
Nå er det bare et par hundre meter igjen.
Der fremme ser vi «hvalen» som ligger der (Også kalt Hådyr)
Sjarmøretappen igjen opp mot toppen.
Og så er vi fremme. (Ser du godt etter, kan du spille bondesjakk på fjellveggen til venstre)
Her er det flott å sette seg ned med nista! (Rett til høyre for bildet er det postkasse med turbok)
Toppen av Hådyr. Her ser vi hvordan de har hvitmalt tuppen foran der. Hvordan de har fått til å male det vet vi ikke. Det er rimelig bratt ned her!
Utsikt nordover mot Eigerøy og Eigerøy fyr. (litt dis, så vi ser ikke helt frem dit i dag)
Sørover mot Lista fyr. Vi har vært og gått Vondestien rett nord for fyret. (Disen gjør at vi ikke ser helt ned dit heller i dag)
Her ser vi seilingsmerket fra den ene siden. Det ser ikke SÅ bratt ut her. Men det er det altså.
Fra denne siden ser man bedre hvor bratt det er. IKKE lurt å la små barn klatre på denne steinen.
Seilingsmerket fra andre siden. Synes bedre herfra at det er kjempebratt. Det stuper mer eller mindre 100 meter rett ned i havet herfra.

Løypa vi gikk.
Terrengkart.
Utsnitt av turområdet.
Parkering.

Hvordan komme hit:

Fra Stavanger: Kjør til Egersund sentrum, følg fylkesvei 44 til Hauge i Dalane og sving av mot Sogndalsstrand. Denne veien følger du til du kommer til et T-kryss. Her fortsetter du IKKE mot Sogndalsstrand, men tar til høyre mot Rekefjord. Denne veien følger du ca 9,5 km. Parkeringen ligger på venstre side av veien ved en bakketopp i en slak sving. (se bilde øverst i innlegget) Det står skilt til Hådyr ved turstart inne på parkeringen, men ellers er ikke parkeringen merket på noe vis

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.